km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Megújulnak a járdák, kicserélik a balesetveszélyes betonlapokat

Megújulnak a járdák, kicserélik a balesetveszélyes betonlapokat

200 négyzetméter járdafelület újul meg a Derkovits városrészen a Hétszínvirág Óvoda környékén, kicserélik a régi, balesetveszélyes betonlapokat. A lakótelepen rendbe hozták a Perintparti sétányt, és kerékpárút épül. A város további hat utcájában épül újjá a járda. Erről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt.

 

Két hete kezdték a SZOVA munkatársai a Hétszínvirág Óvoda és a Bem József utca 27. közötti járda felújítását. Három szakaszt építenek át, 200 négyzetméteren. Cserélik a 40 évvel ezelőtt lerakott betonlapokat, így biztonságosan közlekedhetnek majd az óvodába, bölcsődébe tartó családok. A reggeli és délutáni órákban a legnagyobb itt a forgalom. A lakók képviselői fogadóórán többször is jelezték, hogy szükséges lenne a felújítás, mondta el a körzet képviselője, dr. Czeglédy Csaba. 


A város több pontján is megújulnak a betonlapos járdák: a Rumi Rajki István utcában és a Szabadnép utcában már befejeződtek a munkák, a Tamási Áron, a Holdsugár, a Vénusz utcában és a Külső Pozsonyi úton hasonló korszerűsítés folyik.


Horváth Soma alpolgármester kifejtette, hogy a betonlapos járdáknak a felújítási költsége olcsóbb, mint az aszfalt. Több százezres tételről van szó, maximum egymillió forintban lehet összegezni ezeket a felújításokat. 


Dr. Czeglédy Csaba elmondta, szeretné elérni, hogy megújuljon a Szűrcsapó 27-41. előtti járda is. Ugyan parkolóépítésre a szűkös költségvetési helyzet miatt idén nincs lehetőség, de elkészültek a régi Bem-buszforduló helyére szánt parkoló tervei. Költségét 45-50 millió forintra becsülik.


"Rengeteg pénzt kellene már most elkölteni a járdákra, utakra, bízom benne, hogy egyszer majd akár uniós, akár kormányzati forrásból lesz egy komplett városrész-felújítás Szombathelyen” – tette hozzá dr. Czeglédy Csaba. 


TOP forrásból kerékpárút épül a Domus és a Váci Mihály utca között, a kivitelező felvonult a területen. A befejezési határidő június, de akár már tavaszra elkészülhet. A meglévő járdán és szervizúton lesz kerékpáros- és gyalogos nyomvonal. Dr. László Győző alpolgármester a körzet korábbi képviselőjént kíséri figyelemmel a fejlesztéseket.


"Elkezdődött a várva várt kerékpárút kivitelezése is, ami a Domust köti össze a Váci Mihály utcával, ez az itt élőknek régi igénye volt. Megvalósult a Perintparti sétány rekonstrukciójának második üteme" – fűzte hozzá az alpolgármester. 


A kormányzati elvonások és a járványhelyzet miatt fejlesztések szempontjából nehéz év lesz az idei, de a városüzemeltetést próbálják fenntartani. Arra törekszenek, hogy az út- és járdahálózatot a lehetőségek szerint javítsák. Nem tesznek különbséget a körzetek között politikai színezet alapján, ott dolgoznak, ahol erre szükség van, hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.