km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Megújulnak a járdák, kicserélik a balesetveszélyes betonlapokat

Megújulnak a járdák, kicserélik a balesetveszélyes betonlapokat

200 négyzetméter járdafelület újul meg a Derkovits városrészen a Hétszínvirág Óvoda környékén, kicserélik a régi, balesetveszélyes betonlapokat. A lakótelepen rendbe hozták a Perintparti sétányt, és kerékpárút épül. A város további hat utcájában épül újjá a járda. Erről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt.

 

Két hete kezdték a SZOVA munkatársai a Hétszínvirág Óvoda és a Bem József utca 27. közötti járda felújítását. Három szakaszt építenek át, 200 négyzetméteren. Cserélik a 40 évvel ezelőtt lerakott betonlapokat, így biztonságosan közlekedhetnek majd az óvodába, bölcsődébe tartó családok. A reggeli és délutáni órákban a legnagyobb itt a forgalom. A lakók képviselői fogadóórán többször is jelezték, hogy szükséges lenne a felújítás, mondta el a körzet képviselője, dr. Czeglédy Csaba. 


A város több pontján is megújulnak a betonlapos járdák: a Rumi Rajki István utcában és a Szabadnép utcában már befejeződtek a munkák, a Tamási Áron, a Holdsugár, a Vénusz utcában és a Külső Pozsonyi úton hasonló korszerűsítés folyik.


Horváth Soma alpolgármester kifejtette, hogy a betonlapos járdáknak a felújítási költsége olcsóbb, mint az aszfalt. Több százezres tételről van szó, maximum egymillió forintban lehet összegezni ezeket a felújításokat. 


Dr. Czeglédy Csaba elmondta, szeretné elérni, hogy megújuljon a Szűrcsapó 27-41. előtti járda is. Ugyan parkolóépítésre a szűkös költségvetési helyzet miatt idén nincs lehetőség, de elkészültek a régi Bem-buszforduló helyére szánt parkoló tervei. Költségét 45-50 millió forintra becsülik.


"Rengeteg pénzt kellene már most elkölteni a járdákra, utakra, bízom benne, hogy egyszer majd akár uniós, akár kormányzati forrásból lesz egy komplett városrész-felújítás Szombathelyen” – tette hozzá dr. Czeglédy Csaba. 


TOP forrásból kerékpárút épül a Domus és a Váci Mihály utca között, a kivitelező felvonult a területen. A befejezési határidő június, de akár már tavaszra elkészülhet. A meglévő járdán és szervizúton lesz kerékpáros- és gyalogos nyomvonal. Dr. László Győző alpolgármester a körzet korábbi képviselőjént kíséri figyelemmel a fejlesztéseket.


"Elkezdődött a várva várt kerékpárút kivitelezése is, ami a Domust köti össze a Váci Mihály utcával, ez az itt élőknek régi igénye volt. Megvalósult a Perintparti sétány rekonstrukciójának második üteme" – fűzte hozzá az alpolgármester. 


A kormányzati elvonások és a járványhelyzet miatt fejlesztések szempontjából nehéz év lesz az idei, de a városüzemeltetést próbálják fenntartani. Arra törekszenek, hogy az út- és járdahálózatot a lehetőségek szerint javítsák. Nem tesznek különbséget a körzetek között politikai színezet alapján, ott dolgoznak, ahol erre szükség van, hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.