km/óra
  2023.12.10., vasárnap  •  Judit napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Begyűjtik a zöldhulladékot Szombathelyen

Begyűjtik a zöldhulladékot Szombathelyen

Elszállítja a szombathelyi kertekben keletkezett zöldhulladékot a SZOMHULL. A polgároknak erre a célra külön gyűjtőedényeket kell beszerezniük, maga a szolgáltatás az ügyfelek számára ingyenes, hangzott el a szerdai sajtóeseményen. 

 

Ahogy a legtöbb település területén, úgy Szombathelyen is tilos január 1-jétől a zöldhulladék nyílt téri égetése, mondta el sajtótájékoztatóján Németh Ákos fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnok.  Hozzátette, a lehető legrosszabb megoldás, ha úgy gondoljuk, erdőn-mezőn nyugodtan lerakhatjuk, amellett, hogy ez szabálytalan és büntethető cselekedet, könnyen tüzet okozhat, továbbá akár a nem őshonos fajok elterjedését is okozhatja. A tanácsnok a házi komposztálást ajánlotta a kerti hulladék otthoni kezelésére, akinek erre nincsen lehetősége, az a hulladékudvarban leadhatja. Azonban áprilistól szervezett és környezetbarát módon a SZOMHULL el is szállítja a zöldhulladékot. Minderről Taoufik Roland, a Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató NKft. ügyvezető igazgatója beszélt.


Zöldhulladéknak minősül a kertben vagy kertészeti tevékenység során képződő növényi eredetű települési hulladék, amely képes önmagától, tehát mindennemű külső tényező nélkül a biológiai lebomlásra. 


A vegetációs időszakban (áprilistól október végéig) 8-szor (havonta egy alkalommal), meghatározott időpontban történik a zöldhulladékok elszállítása a családi házas övezetekből, a társasházas területeken pedig évente 4 gyűjtési alkalmat biztosít a SZOMHULL, mely idén április 19-én indul.  Elhangzott: a zöldhulladékgyűjtés díjmentes a SZOMHULL azon ügyfelei számára, akik a kommunális hulladék elszállítására érvényes szerződéssel rendelkeznek. A szolgáltatásba bevont területeket körzetekre bontották, a www.szomhull.hu weboldalon elérhetők az utcalisták, illetve, hogy honnan, mikor szállítják el a zöldhulladékot.


A zöldhulladékgyűjtés felmatricázott, kerekekkel ellátott, szabványos 120 literes gyűjtőedényekből vagy nagyobb 660-1100 literes konténerekből történik, ezekből a szállítás az ügyfelek részére díjmentes. (Az utóbbiakat társasházak használhatják, amennyiben ilyen méretű tárolókra szerződtek a kommunális hulladék elszállítására.)


-    Azért ragaszkodunk a szabványos edényekhez, mert az eltérő típusú kukák nem illeszkednek a gépjárműveinkhez, nem tudjuk kiüríteni őket.  Arra is ügyelni kell, hogy a tárolókat ne tömjék tele a tulajdonosok, ugyanis a felemelés után a hulladéknak magából kell beesnie a szállítójárműbe. A SZOVA Nonprofit Zrt. Körmendi úti Hulladékudvarában korlátozott számban rendelkezésre állnak megvásárolható gyűjtőedények, de máshonnan is beszerezhetik őket a szombathelyiek. A zöldhulladékgyűjtő kukákra fel kell ragasztani a zöldhulladékgyűjtés matricáját, amit ingyenesen bocsátunk az ügyfeleink rendelkezésére. Ezek szintén a hulladékudvarban vehetők át, de kérésre postázzuk is őket. A gyűjtőedényekbe a növényzet éves fejlődésének megfelelő mennyiség helyezhető el - hangzott el a sajtótájékoztatón.


Az ügyvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a tárolókban kizárólag zöldhulladék helyezhető el. Amennyiben a gyűjtők más típusú hulladékot is tartalmaz, úgy azt nem szállítják el. A cég pontosan meghatározta, hogy milyen típusú zöldhulladékot visznek el: lágyszárú növények (50 cm-nél nem hosszabb!), fás szárú növények (50 cm-nél nem hosszabb, 4 cm átmérőnél nem nagyobb!), nyesedék, fűnyírás során keletkező zöldhulladék, falevél.


Amennyiben a 120 literes gyűjtőedény nem elég, egyedi megrendelés útján 4 köbméteres  dróthálós ággyűjtőt vagy 3-7 köbméteres űrtartalmú vegyes gyűjtőt is lehet bérelni külön díjazás ellenében.


A szolgáltatás regisztrációhoz kötött, amit a www.szova.hu weboldalon lévő űrlap kitöltésével, postai úton (SZOMHULL Nonprofit Kft., 9700 Szombathely, Welther Károly utca 4.), vagy a 94/314-575-es telefonszámon lehet megtenni. Társasházak esetében a közös képviselőnek kell regisztrálnia. Fontos, hogy a regisztráció beérkezését követő 10 nap utáni időpontoktól szállítják el a hulladékot az ingatlanokból.


Az időpont-változtatás jogát fenntartja a SZOMHULL, tekintettel arra, hogy a járványhelyzet kellős közepén járva a társaság, illetve alvállalkozójuk, a SZOVA Nonprofit Zrt. hulladékszállításban résztvevő munkatársai is érintettek a megbetegedésekben. Nagyarányú hiányzás esetén arra kényszerülhetnek, hogy a zöldhulladékgyűjtést ideiglenesen felfüggesszék. Erről a www.szomhull.hu weboldalon adnak tájékoztatást és, ha szükség lesz rá, a lakosság megértését kérik.

 

A további információk itt érhetőek el.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.