km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Bárki elmondhatja a véleményét Szombathely közlekedéséről

Bárki elmondhatja a véleményét Szombathely közlekedéséről

Szombathelyiek mondhatnak véleményt a város közlekedéséről június végéig. A Zöldhullám oldalról letölthető kérdőív a megoldandó problémákra koncentrál. A lakosságtól kapott információkat aztán beépítik az Európai Unió által is szorgalmazott Fenntartható Városi Mobilitási Tervbe, amely a jövő évre készül el. Az úgynevezett SUMP (ejtsd: szamp) dokumentáció ajánlásokat és terveket is megfogalmaz a döntéshozók számára.

 

Hello, Szombathely! és Megérkeztünk! - ezek a feliratok álltak az utastájékoztató rendszer tábláin, amikor a Rákóczi utcában felsorakoztak az új buszok. Tavaly novemberben állt munkába az önkormányzat által lízing-konstrukcióban beszerzett 7 alacsonypadlós, környezetkímélő autóbusz.


Idén áprilisban pedig megkezdődött két buszöböl felújítása a Thököly utcában. A város 9 millió forintot fordít a legforgalmasabb buszmegállók korszerűsítésére. A Történelmi Témapark előtti már el is készült. Nem véletlen, hogy éppen itt tartottak sajtótájékoztatót a Fenntartható városi mobilitási terv készítésével kapcsolatban.


Németh Ákos tanácsnok elmondta, a Fenntartható városi mobilitási terv abba a szakaszába jutott, hogy most szeretnék a szombathelyiek véleményét megtudni arról, mit gondolnak a jelenlegi közlekedési rendszerről, illetve a hosszabb távú fejlesztéseknél milyen irányokat gondolnak ők jónak.


Merre tovább, Szombathely? A Fenntartható városi mobilitási terv erre is megadja a választ az itt élők igényeinek, elképzeléseinek és problémáinak feltérképezése után. A koronavírus-járvány a közlekedést is átalakította, hiszen, amíg zárva voltak az oktatási intézmények és sokan dolgoztak otthonról, jóval kisebb volt a forgalom. A járványügyi adatok javulásával hamarosan visszaáll a korábbi üzem. A kérdőív kitöltőitől azt kérik, ne a rendkívüli helyzet alapján mondjanak véleményt. Általános tapasztalat, hogy az évek során megsokszorozódott a gépjárművek száma.


Németh Ákos hozzátette, ez egy olyan hatalmas változás egy város életében és a körzetek életében, amit nagyon nehéz lekövetni, úgyhogy igyekeznek azon a téren is egy picit előrelépni. De a fenntartható városi mobilitási terv pontosan arról szól, hogy ne kizárólag az autósoknak az igényeit szolgálják ki, hanem próbáljanak egy olyan integrált közlekedési rendszert létrehozni, amiben mindenki a saját igényeinek megfelelően a lehető legkörnyezettudatosabban és fenntartható módon tud közlekedni.


A kérdőív a város Zöldhullám elnevezésű oldalának projektek menüpontjában érhető el, kitöltése mindössze negyedórát igényel. A beküldők között egy kerékpárt és egy rollert is kisorsolnak. Az Európai Unió által szorgalmazott SUMP-tervnek, azaz a Fenntartható városi mobilitási tervnek azonban a legnagyobb előnye az, hogy erősíti a környezettudatos szemléletet, elősegíti a minőségi közösségi közlekedés fejlesztését, a gyalogos és kerékpáros lehetőségek bővítését és az elektromos megoldások terjesztését. A dokumentum számos uniós pályázat alapja is.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.