km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Tisztább levegő, korszerűbb közlekedés: megérkeztek az új buszok Szombathelyre

Tisztább levegő, korszerűbb közlekedés: megérkeztek az új buszok Szombathelyre

Begördült a Rákóczi utcába csütörtökön délelőtt az a hét új csuklós busz, amit lízing-konstrukcióban szerzett be az önkormányzat. Az új, környezetkímélő, alacsonypadlós járművek már másnap munkába álltak a reggeli és délutáni csúcsidőszakban. Ezzel nagy lépést tett a város a 21. századi színvonalú közösségi közlekedés felé.

Hello, Szombathely! Megérkeztünk. Ez a felirat állt az utastájékoztató rendszer tábláin, amikor felsorakoztak az új buszok.- egy órára lezárták a Rákóczi utcát, amikor begördültek a járművek.


–Tisztább levegőt és korszerűbb közösségi közlekedést ígértünk a választási kampányban, az új buszok beszerzése ezt a célt szolgálja. A nehéz gazdasági helyzet ellenére éltünk a lehetőséggel, s a hét csuklós busz most itt van. Bár a járműveket nem Szombathely számára gyártották, amint lehetett, lecsaptunk rájuk – fogalmazott dr. Nemény András polgármester. Az éves lízingdíj 56 millió forint, amit az önkormányzat saját költségvetésből biztosít.


A város vezetői láthatóan nagy lelkesedéssel tekintették meg a buszokat, végigjárták az utasteret, kipróbálták az üléseket, mindenkinek nagyon tetszett a modern külső-belső kialakítás. A járókelők közül is többen megbámulták, fotózták a buszokat. 


– Bár én nem szoktam a városban busszal közlekedni, látom, hogy mennyire régi a szombathelyi járműpark. Nagyon kellett már ez a frissítés, tetszik a látvány, szépek a buszok, igazi új illatuk van. Biztosan sokkal kényelmesebb lesz velük utazni – vélekedett az éppen arra járó Fehér Erika. A sofőröknek – akik a bemutatóra hozták az új buszokat – nagy élmény volt vezetni, többségük soha nem ült még vadonatúj busz volánjánál. 


A Mercedes-Benz Conecto G Next Generation típusú buszokat Euro 6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotor hajtja, így jóval kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. 121 férőhelyesek (37 ülő- és 84 állóhellyel), klimatizáltak, az utastérben kamerarendszer működik. Az alacsony padló megkönnyíti a felszállást, a buszon babakocsik és kerekesszékek számára alkalmas helyet is kialakítottak.


A Volán 49 darabos járműparkjának átlagéletkora 14 év, a 13 csuklós buszé még magasabb, 23 év. A legidősebb darab 31 esztendős, nagyon kellett tehát már a csere. Az új beszerzésnek köszönhetően leselejtezhetik a legöregebb Ikarusokat. 


– Nagy siker, igazi mérföldkő ez a város közösségi közlekedésében. 2011 óta nem érkezett új busz Szombathelyre, akkor szóló kivitelű járművek jöttek, csuklós busz utoljára 2006-ban, Ipkovich György polgármestersége alatt került Szombathelyre – idézte fel Horváth Soma alpolgármester.


Súlyos problémát jelent a levegő minősége és a közlekedési rendszer leterheltsége, ezekkel a modern buszokkal enyhülnek a gondok, mondta el Németh Ákos. Cél egy olyan tömegközlekedés kialakítása, ami valós alternatívája lehet az autózásnak. A tervezett Busz Plusz kampányt, amit a diákok buszra történő átszoktatása érdekében indítottak volna, a járványhelyzet és az iskolabezárások miatt egyelőre felfüggesztették, de az elképzelést nem adták fel.


A közösségi közlekedés sok pénzbe kerül: jövőre az eddigi 400 millió forint helyett várhatóan 700 milliót kell majd költeni rá, központi támogatást pedig nem kap a város. Elvonják ugyanis azt a 26 millió forintot, amit eddig e célra kapott az önkormányzat. A kormány előírta, hogy a városok az iparűzési adóbevételből finanszírozzák a tömegközlekedés költségeit, ezért is lenne óriási érvágás az adónem felfüggesztése – tette hozzá dr. Nemény András.


Az új buszok a bemutatkozást követően visszatértek a Volán telephelyére, másnap reggel pedig már hadrendbe is álltak. A reggeli és délutáni csúcsidőszakban a munkába, iskolába igyekvők és az onnan hazafelé tartók komfortosabb közlekedését segítik ezentúl.


kzs

kapcsolódó cikkek
Közgyűlés után: orvosi ügyelet és új buszok
Közgyűlés után: orvosi ügyelet és új buszok
Az orvosi ügyeletről, az új buszokról, az útberuházásról és a gépészmérnök-képzésről esett a legtöbb szó az októberi közgyűlést értékelő sajtótájékoztatókon. Mindenki gratulált a Weöres Sándor Színház új igazgatójának, Szabó Tibornak. Az ülés a konszenzusok napja volt. A 17 napirendi pontot nyilvánosan, 3-at zárt ülésen tárgyaltak a képviselők.
kapcsolódó cikkek
Közgyűlés után: orvosi ügyelet és új buszok
Közgyűlés után: orvosi ügyelet és új buszok
Az orvosi ügyeletről, az új buszokról, az útberuházásról és a gépészmérnök-képzésről esett a legtöbb szó az októberi közgyűlést értékelő sajtótájékoztatókon. Mindenki gratulált a Weöres Sándor Színház új igazgatójának, Szabó Tibornak. Az ülés a konszenzusok napja volt. A 17 napirendi pontot nyilvánosan, 3-at zárt ülésen tárgyaltak a képviselők.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Vizsgálják, ki vezette az autót a rábasömjéni balesetnél, melyben életveszélyesen megsérült a Peugeotból kirepülő nő
Feltehetőleg a megengedett sebesség felett haladt az a Peugeot, amely hétfőn kora reggel szenvedett balesetet Sárvár-Rábasömjén határában. Az autóból ketten repültek ki, mivel nem használták a biztonsági öveiket. A kerekekre állításkor derült ki, hogy az autó utascellája meglepően épen maradt, bekapcsolt övnél nagyobb sérülés nélkül megúszhatták volna a bent ülők.
Országos iskolatáska-gyűjtés indul a rászoruló gyerekek megsegítésére
Idén is május 23. és június 23. között gyűjtik a használt iskolatáskákat az ország minden általános iskolájában a rászoruló gyerekek megsegítésére - közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hétfőn az MTI-vel.
Kiss Norbert újra nyert, az összetett élén érkezik a Hungaroringre
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idénynyitó misanói versenyhétvégéjének vasárnap kora délután rendezett harmadik futamát az Eb-címvédő Kiss Norbert, a Révész Racing Team versenyzője, aki így az élen áll az összetettben a sorozat második, Hungaroringen sorra kerülő fordulója előtt.
HM: nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt Dél-Dunántúlon
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Nagykanizsa, Nagyatád, Kaposvár, Szigetvár, Sármellék, Zalakaros és Kaposújlak által határolt területen keddtől péntekig - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-t.
Rábába hajtott a sofőr, majd a folyóban hagyta az autót
Két teljesen átázott, vizes ruhában, csatakosan gyalogló férfit igazoltattak a rendőrök Szentgotthárd Rábatótfalu városrészén. A gyalogosokról kiderült, hogy nem sokkal korábban még autóban ültek, de a járművel feltehetőleg elgázolt pár békát és halat a sofőr.