km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Tisztább levegő, korszerűbb közlekedés: megérkeztek az új buszok Szombathelyre

Tisztább levegő, korszerűbb közlekedés: megérkeztek az új buszok Szombathelyre

Begördült a Rákóczi utcába csütörtökön délelőtt az a hét új csuklós busz, amit lízing-konstrukcióban szerzett be az önkormányzat. Az új, környezetkímélő, alacsonypadlós járművek már másnap munkába álltak a reggeli és délutáni csúcsidőszakban. Ezzel nagy lépést tett a város a 21. századi színvonalú közösségi közlekedés felé.

Hello, Szombathely! Megérkeztünk. Ez a felirat állt az utastájékoztató rendszer tábláin, amikor felsorakoztak az új buszok.- egy órára lezárták a Rákóczi utcát, amikor begördültek a járművek.


–Tisztább levegőt és korszerűbb közösségi közlekedést ígértünk a választási kampányban, az új buszok beszerzése ezt a célt szolgálja. A nehéz gazdasági helyzet ellenére éltünk a lehetőséggel, s a hét csuklós busz most itt van. Bár a járműveket nem Szombathely számára gyártották, amint lehetett, lecsaptunk rájuk – fogalmazott dr. Nemény András polgármester. Az éves lízingdíj 56 millió forint, amit az önkormányzat saját költségvetésből biztosít.


A város vezetői láthatóan nagy lelkesedéssel tekintették meg a buszokat, végigjárták az utasteret, kipróbálták az üléseket, mindenkinek nagyon tetszett a modern külső-belső kialakítás. A járókelők közül is többen megbámulták, fotózták a buszokat. 


– Bár én nem szoktam a városban busszal közlekedni, látom, hogy mennyire régi a szombathelyi járműpark. Nagyon kellett már ez a frissítés, tetszik a látvány, szépek a buszok, igazi új illatuk van. Biztosan sokkal kényelmesebb lesz velük utazni – vélekedett az éppen arra járó Fehér Erika. A sofőröknek – akik a bemutatóra hozták az új buszokat – nagy élmény volt vezetni, többségük soha nem ült még vadonatúj busz volánjánál. 


A Mercedes-Benz Conecto G Next Generation típusú buszokat Euro 6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotor hajtja, így jóval kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. 121 férőhelyesek (37 ülő- és 84 állóhellyel), klimatizáltak, az utastérben kamerarendszer működik. Az alacsony padló megkönnyíti a felszállást, a buszon babakocsik és kerekesszékek számára alkalmas helyet is kialakítottak.


A Volán 49 darabos járműparkjának átlagéletkora 14 év, a 13 csuklós buszé még magasabb, 23 év. A legidősebb darab 31 esztendős, nagyon kellett tehát már a csere. Az új beszerzésnek köszönhetően leselejtezhetik a legöregebb Ikarusokat. 


– Nagy siker, igazi mérföldkő ez a város közösségi közlekedésében. 2011 óta nem érkezett új busz Szombathelyre, akkor szóló kivitelű járművek jöttek, csuklós busz utoljára 2006-ban, Ipkovich György polgármestersége alatt került Szombathelyre – idézte fel Horváth Soma alpolgármester.


Súlyos problémát jelent a levegő minősége és a közlekedési rendszer leterheltsége, ezekkel a modern buszokkal enyhülnek a gondok, mondta el Németh Ákos. Cél egy olyan tömegközlekedés kialakítása, ami valós alternatívája lehet az autózásnak. A tervezett Busz Plusz kampányt, amit a diákok buszra történő átszoktatása érdekében indítottak volna, a járványhelyzet és az iskolabezárások miatt egyelőre felfüggesztették, de az elképzelést nem adták fel.


A közösségi közlekedés sok pénzbe kerül: jövőre az eddigi 400 millió forint helyett várhatóan 700 milliót kell majd költeni rá, központi támogatást pedig nem kap a város. Elvonják ugyanis azt a 26 millió forintot, amit eddig e célra kapott az önkormányzat. A kormány előírta, hogy a városok az iparűzési adóbevételből finanszírozzák a tömegközlekedés költségeit, ezért is lenne óriási érvágás az adónem felfüggesztése – tette hozzá dr. Nemény András.


Az új buszok a bemutatkozást követően visszatértek a Volán telephelyére, másnap reggel pedig már hadrendbe is álltak. A reggeli és délutáni csúcsidőszakban a munkába, iskolába igyekvők és az onnan hazafelé tartók komfortosabb közlekedését segítik ezentúl.


kzs

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.