km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Tisztább levegő, korszerűbb közlekedés: megérkeztek az új buszok Szombathelyre

Tisztább levegő, korszerűbb közlekedés: megérkeztek az új buszok Szombathelyre

Begördült a Rákóczi utcába csütörtökön délelőtt az a hét új csuklós busz, amit lízing-konstrukcióban szerzett be az önkormányzat. Az új, környezetkímélő, alacsonypadlós járművek már másnap munkába álltak a reggeli és délutáni csúcsidőszakban. Ezzel nagy lépést tett a város a 21. századi színvonalú közösségi közlekedés felé.

Hello, Szombathely! Megérkeztünk. Ez a felirat állt az utastájékoztató rendszer tábláin, amikor felsorakoztak az új buszok.- egy órára lezárták a Rákóczi utcát, amikor begördültek a járművek.


–Tisztább levegőt és korszerűbb közösségi közlekedést ígértünk a választási kampányban, az új buszok beszerzése ezt a célt szolgálja. A nehéz gazdasági helyzet ellenére éltünk a lehetőséggel, s a hét csuklós busz most itt van. Bár a járműveket nem Szombathely számára gyártották, amint lehetett, lecsaptunk rájuk – fogalmazott dr. Nemény András polgármester. Az éves lízingdíj 56 millió forint, amit az önkormányzat saját költségvetésből biztosít.


A város vezetői láthatóan nagy lelkesedéssel tekintették meg a buszokat, végigjárták az utasteret, kipróbálták az üléseket, mindenkinek nagyon tetszett a modern külső-belső kialakítás. A járókelők közül is többen megbámulták, fotózták a buszokat. 


– Bár én nem szoktam a városban busszal közlekedni, látom, hogy mennyire régi a szombathelyi járműpark. Nagyon kellett már ez a frissítés, tetszik a látvány, szépek a buszok, igazi új illatuk van. Biztosan sokkal kényelmesebb lesz velük utazni – vélekedett az éppen arra járó Fehér Erika. A sofőröknek – akik a bemutatóra hozták az új buszokat – nagy élmény volt vezetni, többségük soha nem ült még vadonatúj busz volánjánál. 


A Mercedes-Benz Conecto G Next Generation típusú buszokat Euro 6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotor hajtja, így jóval kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. 121 férőhelyesek (37 ülő- és 84 állóhellyel), klimatizáltak, az utastérben kamerarendszer működik. Az alacsony padló megkönnyíti a felszállást, a buszon babakocsik és kerekesszékek számára alkalmas helyet is kialakítottak.


A Volán 49 darabos járműparkjának átlagéletkora 14 év, a 13 csuklós buszé még magasabb, 23 év. A legidősebb darab 31 esztendős, nagyon kellett tehát már a csere. Az új beszerzésnek köszönhetően leselejtezhetik a legöregebb Ikarusokat. 


– Nagy siker, igazi mérföldkő ez a város közösségi közlekedésében. 2011 óta nem érkezett új busz Szombathelyre, akkor szóló kivitelű járművek jöttek, csuklós busz utoljára 2006-ban, Ipkovich György polgármestersége alatt került Szombathelyre – idézte fel Horváth Soma alpolgármester.


Súlyos problémát jelent a levegő minősége és a közlekedési rendszer leterheltsége, ezekkel a modern buszokkal enyhülnek a gondok, mondta el Németh Ákos. Cél egy olyan tömegközlekedés kialakítása, ami valós alternatívája lehet az autózásnak. A tervezett Busz Plusz kampányt, amit a diákok buszra történő átszoktatása érdekében indítottak volna, a járványhelyzet és az iskolabezárások miatt egyelőre felfüggesztették, de az elképzelést nem adták fel.


A közösségi közlekedés sok pénzbe kerül: jövőre az eddigi 400 millió forint helyett várhatóan 700 milliót kell majd költeni rá, központi támogatást pedig nem kap a város. Elvonják ugyanis azt a 26 millió forintot, amit eddig e célra kapott az önkormányzat. A kormány előírta, hogy a városok az iparűzési adóbevételből finanszírozzák a tömegközlekedés költségeit, ezért is lenne óriási érvágás az adónem felfüggesztése – tette hozzá dr. Nemény András.


Az új buszok a bemutatkozást követően visszatértek a Volán telephelyére, másnap reggel pedig már hadrendbe is álltak. A reggeli és délutáni csúcsidőszakban a munkába, iskolába igyekvők és az onnan hazafelé tartók komfortosabb közlekedését segítik ezentúl.


kzs

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.