km/óra
  2021.10.24., vasárnap  •  Salamon napja
Tisztább levegő, korszerűbb közlekedés: megérkeztek az új buszok Szombathelyre

Tisztább levegő, korszerűbb közlekedés: megérkeztek az új buszok Szombathelyre

Begördült a Rákóczi utcába csütörtökön délelőtt az a hét új csuklós busz, amit lízing-konstrukcióban szerzett be az önkormányzat. Az új, környezetkímélő, alacsonypadlós járművek már másnap munkába álltak a reggeli és délutáni csúcsidőszakban. Ezzel nagy lépést tett a város a 21. századi színvonalú közösségi közlekedés felé.

Hello, Szombathely! Megérkeztünk. Ez a felirat állt az utastájékoztató rendszer tábláin, amikor felsorakoztak az új buszok.- egy órára lezárták a Rákóczi utcát, amikor begördültek a járművek.


–Tisztább levegőt és korszerűbb közösségi közlekedést ígértünk a választási kampányban, az új buszok beszerzése ezt a célt szolgálja. A nehéz gazdasági helyzet ellenére éltünk a lehetőséggel, s a hét csuklós busz most itt van. Bár a járműveket nem Szombathely számára gyártották, amint lehetett, lecsaptunk rájuk – fogalmazott dr. Nemény András polgármester. Az éves lízingdíj 56 millió forint, amit az önkormányzat saját költségvetésből biztosít.


A város vezetői láthatóan nagy lelkesedéssel tekintették meg a buszokat, végigjárták az utasteret, kipróbálták az üléseket, mindenkinek nagyon tetszett a modern külső-belső kialakítás. A járókelők közül is többen megbámulták, fotózták a buszokat. 


– Bár én nem szoktam a városban busszal közlekedni, látom, hogy mennyire régi a szombathelyi járműpark. Nagyon kellett már ez a frissítés, tetszik a látvány, szépek a buszok, igazi új illatuk van. Biztosan sokkal kényelmesebb lesz velük utazni – vélekedett az éppen arra járó Fehér Erika. A sofőröknek – akik a bemutatóra hozták az új buszokat – nagy élmény volt vezetni, többségük soha nem ült még vadonatúj busz volánjánál. 


A Mercedes-Benz Conecto G Next Generation típusú buszokat Euro 6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotor hajtja, így jóval kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. 121 férőhelyesek (37 ülő- és 84 állóhellyel), klimatizáltak, az utastérben kamerarendszer működik. Az alacsony padló megkönnyíti a felszállást, a buszon babakocsik és kerekesszékek számára alkalmas helyet is kialakítottak.


A Volán 49 darabos járműparkjának átlagéletkora 14 év, a 13 csuklós buszé még magasabb, 23 év. A legidősebb darab 31 esztendős, nagyon kellett tehát már a csere. Az új beszerzésnek köszönhetően leselejtezhetik a legöregebb Ikarusokat. 


– Nagy siker, igazi mérföldkő ez a város közösségi közlekedésében. 2011 óta nem érkezett új busz Szombathelyre, akkor szóló kivitelű járművek jöttek, csuklós busz utoljára 2006-ban, Ipkovich György polgármestersége alatt került Szombathelyre – idézte fel Horváth Soma alpolgármester.


Súlyos problémát jelent a levegő minősége és a közlekedési rendszer leterheltsége, ezekkel a modern buszokkal enyhülnek a gondok, mondta el Németh Ákos. Cél egy olyan tömegközlekedés kialakítása, ami valós alternatívája lehet az autózásnak. A tervezett Busz Plusz kampányt, amit a diákok buszra történő átszoktatása érdekében indítottak volna, a járványhelyzet és az iskolabezárások miatt egyelőre felfüggesztették, de az elképzelést nem adták fel.


A közösségi közlekedés sok pénzbe kerül: jövőre az eddigi 400 millió forint helyett várhatóan 700 milliót kell majd költeni rá, központi támogatást pedig nem kap a város. Elvonják ugyanis azt a 26 millió forintot, amit eddig e célra kapott az önkormányzat. A kormány előírta, hogy a városok az iparűzési adóbevételből finanszírozzák a tömegközlekedés költségeit, ezért is lenne óriási érvágás az adónem felfüggesztése – tette hozzá dr. Nemény András.


Az új buszok a bemutatkozást követően visszatértek a Volán telephelyére, másnap reggel pedig már hadrendbe is álltak. A reggeli és délutáni csúcsidőszakban a munkába, iskolába igyekvők és az onnan hazafelé tartók komfortosabb közlekedését segítik ezentúl.


kzs

kapcsolódó cikkek
Közgyűlés után: orvosi ügyelet és új buszok
Közgyűlés után: orvosi ügyelet és új buszok
Az orvosi ügyeletről, az új buszokról, az útberuházásról és a gépészmérnök-képzésről esett a legtöbb szó az októberi közgyűlést értékelő sajtótájékoztatókon. Mindenki gratulált a Weöres Sándor Színház új igazgatójának, Szabó Tibornak. Az ülés a konszenzusok napja volt. A 17 napirendi pontot nyilvánosan, 3-at zárt ülésen tárgyaltak a képviselők.
kapcsolódó cikkek
Közgyűlés után: orvosi ügyelet és új buszok
Közgyűlés után: orvosi ügyelet és új buszok
Az orvosi ügyeletről, az új buszokról, az útberuházásról és a gépészmérnök-képzésről esett a legtöbb szó az októberi közgyűlést értékelő sajtótájékoztatókon. Mindenki gratulált a Weöres Sándor Színház új igazgatójának, Szabó Tibornak. Az ülés a konszenzusok napja volt. A 17 napirendi pontot nyilvánosan, 3-at zárt ülésen tárgyaltak a képviselők.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Torony: „a plébánosnak az egységet kell képviselnie”
Haller László augusztus 1-től vezeti a toronyi plébániát – elődje, dr. Perger Gyula Kőszegre távozott. Az 55 esztendős pappal, aki nem mellesleg nyugalmazott honvéd őrnagy – a Jóistenhez vezető útjáról, a pristinai kiküldetésről, humorról, és egy XXI. századi plébános küldetéséről is beszélgettünk.
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
legfrissebbek
Hayden Christensen visszatér a Star Wars világába
Hayden Christensen egy Ahsoka-sorozattal tér vissza a Csillagok háborúja világába - értesült a The Hollywood Reporter.
Meleg idő várható a jövő héten
Hajnalonként még mínuszokra is számítani kell a jövő héten, de erősödik a nappali felmelegedés: jövő vasárnap néhol akár 20 fok is lehet.
A legszigorúbb karanténra készülnek a szomszédban
Ukrajna vörös zónában, azaz a legszigorúbb korlátozások között ünnepelheti majd az újévet, legalábbis ezt jósolta egy járványügyi szakértő.
Megkönnyíti a bringások dolgát a MÁV
Számos, kerékpárszállításra alkalmas vasúti kocsi indításával készül a hétfőn kezdődő őszi szünetre a MÁV-Start.
Rusvai: csökken a fertőzöttek átlagéletkora
Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 műsorában.