km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Balog József teremt és életre kelt

Balog József teremt és életre kelt

„Mi az előadó szerepe? Egészen biztosan több, mint puszta közvetítő. Persze közvetít is a szerző és a közönség között, de életre kell keltenie a száraz kottafejeket is. A teremtő interpretáció a saját temperamentumunk formálta apróságokból áll”, így tartotta Yehudi Menuhin (1916-1999) világhírű hegedűművész. Mindez érvényes Balog József (1979) zongoraművészre, aki a szólistája volt a Savaria Szimfonikus Zenekar legutóbbi (múlt pénteki) hangversenyének, a Bartók Teremben.

 

Együtt lélegeztünk. Átszellemültünk. A pianistának, a mindig inspiráló Vajda Gergely (1973) vezető karmesternek és a most is sugárzó együttesnek – e hármas összeforrottságnak – köszönhetően. Prokofjev I. (Desz-dúr) zongoraversenye a legeslegkellemesebb érzeteket keltette bennünk. Utóbb két ráadást is „kicsiholtunk” a vendégművésztől, aki aranyfedezetű (független) zenekritikusok szerint nemcsak hogy az egyik legkiemelkedőbb, hanem egyenesen napjaink legjobb honi zongoristája. Ráadásként George Gershwin és Szokolay Sándor kompozíciói szintúgy a rendkívüli felkészültségét, maximalizmusát, tökéletességre törekvését (is) jelképezték. 


„A teremtés lehetősége szerintem mindenki számára természettől fogva adott, aztán más kérdés, hogy ez főzésben vagy a háztartásban, esetleg a hegedülésben nyilvánul-e meg.” (Menuhin) Balog József esetében semmi kétség: a zongorázásban. Merthogy ő képes – teremtő lényéből adódóan – egésszé összegyúrni azokat a bizonyos apróságokat. S nem „csak” a száraz kottafejekbe lehel életet. Belénk is. Vallja: „Ha az ember jól csinálja a dolgát, akkor egy normális világban az értékek automatikusan a helyükre kerülnek”. 


Szenkovits Péter 
Fotó: Büki László

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.