km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Az iskolarendszerű felnőttképzésben két szakma elsajátítása ingyenes

Az iskolarendszerű felnőttképzésben két szakma elsajátítása ingyenes

Az Országos Képzési Jegyzék, az OKJ listáját felváltó új Szakmajegyzékben 25 ágazathoz tartozó 174 szakma szerepel. A Vas Megyei Szakképzési Centrum tagiskoláinak kínálatában ebből 24 féle szakma megtalálható. Érdemes ezekből választani azoknak, akiknek most nem sikerült a felvételi, vagy érettségi után nem jelentkeztek a felsőoktatásba. Az iskolarendszerű felnőttképzésben két szakma ingyenesen elsajátítható.

 

Az Oladi Technikumban fodrász, kozmetikus, könnyűipari technikus, divatszabó, fitness-wellness intstruktor, gyógypedagógiai asszisztens és fogtechnikus képzésre várják a jelentkezőket. Sipos László igazgató az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy eredményhez nem kötik a felvételt, viszont ha a keretszámukat túllépnék, már nem tudják az illetőket felvenni. Ezért kérik azt, hogy minél hamarabb jelentkezzenek náluk az iskola elérhetőségein.


A képzések többsége kétéves, a jelentkezők számától függően nappali, illetve esti rendszerben működnek. Oladon érettségire felkészítő képzést is indítanak esti oktatás formájában. A szakképzési centrum iskoláinak képzési kínálata piacképes szakmák elsajátítását biztosítja. A legújabb jogszabály alapján a felnőttképzésbe már felső korhatár nélkül lehet jelentkezni. 


Birosz Pál, a Vas Megyei Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese kiemelte, nemcsak az érettségi után kikerülőket várják a felnőttképzésükbe, hanem minden olyan érdeklődőt, aki úgy gondolja, hogy váltani szeretne, új irányt szeretne az életének, vagy esetleg csak hobbiból vagy szórakozásból szeretne egy szakmát megtanulni. Nekik is van lehetőségük a felnőttképzésbe becsatlakozni. 


A Vas megyei iskolák képzési kínálata a centrum honlapján is megtalálható.  Az Innovatív Képzéstámogató Központ weboldalán, az ikk.hu-n pedig az egyes szakmához tartozó programkövetelmények is elolvashatók.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet