km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
A terror megöl testet, lelket, szellemet

A terror megöl testet, lelket, szellemet

A terrorizmus természetét (természetellenességét) s az embernek a terrorhoz való viszonyát (is) bemutatja az a fekete komédia, amit a Weöres Sándor Színházban Nagy Péter István rendezett. Kérdések özönére kereshetjük a válaszokat. Nincs könnyű dolgunk.

 

Terroristákkal „kibélelt” világunkban tragikus aktualitással bír az ír-angol Martin McDonagh (1970) Oscar- és Golden Globe-díjas drámaíró, filmrendező, forgatókönyvíró, producer Az inishmore-i hadnagy című fekete komédiája. A szerzőnek A kripli című, sötét humorú, groteszk játékát 2015-ben láthattuk a WSSZ-ben Kiss Marival, Csonka Szilviával, Hartai Petrával, Vlahovics Edittel, Szabó Tiborral, Balogh Jánossal (ő volt a főszereplő), Horváth Ákossal,  Matusek Attilával, Endrődy Krisztiánnal. A viszonyainkra fókuszált, de leginkább önmagunk feltérképezésére. Miként is vagyok én másokkal, s ami ennél meghatározóbb: a saját lényemmel?


Az inishmore-i hadnagy, Hamvai Kornél fordításában, Tóth Réka Ágnes és Nagy Péter István (rendező) átgyúrásában talán azt is megsejteti velünk, hogy ha valaki rémuralmi rendszerbe születik, zsarnoki környezetben cseperedik, „sikeresen” kódol(hat)ják bele az agresszív viselkedésformákat. Magától értetődőnek tartja az erőszakos kezdeményezést éppúgy, mint akár spontán válaszként a gyűlöletet, a fröcsögést, a támadó reakciókat. Mert hiszen nem tapasztal, nem lát, nem kap mást a szűkebb-tágabb környezetében. Uszítás-zuhatagban – ebben a televíziókészülékek is élenjárók – vegetál. S mert átprogramozták, úgy hiszi, ez a természetes, a példa(mutató).  Kinyírni a másikat, a másként gondolkodót. Tolerancia-temetésen a saját halotti torát üli az ember(i)ség. Szépen vagyunk!


A kilencvenes évek elején Írországban játszódik a (2001-ben írt) fekete komédia. Tudható, hogy az IRA (Ír Köztársasági Hadsereg) 1969 és 1997 között, huszonnyolc(!) éven át,  brutális merényleteket hajtott végre. Ártatlanok – köztük gyerekek – vérét ontotta ki. Nem „csak” eszköz volt az öldöklés, de már-már maga a cél. Akárcsak az előadásbeli Padraic esetében, aki élvezettel gyötör/kínoz/gyilkol. Radikalizmusa, fanatizmusa határtalan. Maga a sátán. Domokos Zsolt hibátlanul „hozza”. Színtársai ugyancsak jelentős energiákat mozgósítanak. Ráadásul Szerémi Zoltán, Ujvári Bors (egyetemi hallgató), Herman Flóra, Gyulai-Zékány István, Róbert Gábor, Némedi Árpád, Balogh János figurája szintúgy tocsog a (mű)vérben. Ilyen nincs, legyinthetnénk, ha nem értesülnénk nap mint nap a szomszédunkban dúló háború horror-híreiről.  


Egyébiránt az IRA vezetőtanácsa 2005. július 28-án végleg föloszlatta magát. Közleményben tudatta a világgal, hogy „kizárólag békés módszerekkel, tisztán politikai úton és demokratikus programok révén akar küzdeni politikai célkitűzéseik megvalósításáért.” E mai borzalom, vajon, meddig tart még?  

   

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.