km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Az elfogadáshoz a megismerés a kulcs - érzékenyítő programsorozat az Agorában

Az elfogadáshoz a megismerés a kulcs - érzékenyítő programsorozat az Agorában

Kilencedik alkalommal szervezte meg a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete Együtt Élünk elnevezésű érzékenyítő programhetét. Az Agorában kilenc programelem várta az iskolás csoportokat, azzal a céllal, hogy jobban megismerjék és megértsék a vakok és gyengénlátók világát.

Az érzékenyítő programhét a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete és a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet közös szervezésében valósult meg: hétfőtől péntekig regisztrált iskoláscsoportokat vártak a Sportházba, ahol a diákokat kilenc programelem fogadta. A sötétszoba kihívásai mellett a vakok és gyengénlátók életét segítő használati tárgyak, társasjátékok megismerésére nyílt lehetőség, szimulációs szemüveg segítségével kipróbálhatták, milyen akadályokkal kell megküzdenie egy látássérültnek. Találkozhattak, beszélgethettek látássérült emberekkel, és megtapasztalhatták, milyen az, ha egy kutyára bízva magunkat közlekedünk. 


Tóthné Fliegler Andrea, a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet szociális és mentálhigiénés csoportvezetője elmondta, a kezdetektől népszerű az érzékenyítő hét. Az elfogadás terén mindig van tanulnivaló: azok a gyerekek, akik itt megfordulnak és személyes élményt gyűjtenek vak embertársaikkal kapcsolatban, legközelebb az utcán is meg merik őket szólítani. Az érzékenyítő hét lényege, hogy az iskolások a látássérültek bőrébe tudnak bújni, belepillanthatnak, ők hogyan élnek, közlekednek, kérdezhetnek tőlük, megismerik az ismeretlent: így valósulhat meg a program célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a két csoportot, hiszen az elfogadáshoz a megimerés a kulcs – hangsúlyozta Tóthné Fliegler Andrea.

Bősze György, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete Közhasznú Szervezet elnöke is örömét fejezte ki, hogy népszerű a program a diákok körében, sok a visszajáró látogató is. A gyerekek érdekesnek találják, hogy megtapasztalhatják a látássérültek világát, mert így könnyebben és bátrabban tudnak majd nekik szükség esetén jól segíteni. György elmondta, hogy a programok óta gyakori, hogy ráköszönnek, odamennek hozzá az utcán, ismerősként köszöntve őt és a gyönyörű labrador retrievert, Potter kutyust – apró lépésnek tűnik ez, de nagyon sokat jelent a másság megismerése, elfogadása terén. Az egyik legkedveltebb program idén is a vakvezető kutya segítette közlekedés kipróbálása volt: aki kipróbálta, megtapasztalta, nehéz bizalomjáték a kutyára bízva magunkat közlekedni egy forgalmas utcán, nemcsak az állatnak, az embernek is tanulni kell. Hagyomány szerint nagy érdeklődés övezte a sötétszobát is, ami egy szimulációs terem, melynek 7 asztalán 7 hétköznapi tevékenységhez kapcsolódó kihívás várta a diákokat, akik ezúttal csak a tapintásukra hagyatkozva küzdhettek meg azokkal. A sötétszobában megtapasztalhatták, nem is olyan egyszerű egy-egy átlagos tevékenység, ha megszűnik a látás adta biztonságérzet.
Bősze György elárulta, jövőre is lesz érzékenyítő hét, a nagy érdeklődésre való tekintettel és a szervezést megkönnyítendő, online időpontfoglaló felülettel. 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.