km/óra
  2021.06.25., péntek  •  Vilmos napja
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni

Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni

Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, Alsó-Ausztriában május 2-án ér véget a húsvét előtt bevezetett szigorú Lockdown. Május 3-tól megnyithatnak az üzletek és a testközeli szolgáltatók is. Michael Ludwig Bécs polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy május 19-e előtt nem tervez enyhítéseket.


Nyitás esetén továbbra is csak szigorú előírások betartása mellett lehet majd látogatni az éttermeket és a kulturális intézményeket. A negatív teszt, a maszkviselés és a regisztráció is kötelező lesz az éttermekben. Egy asztalnál legfeljebb két háztartás találkozhat, négy felnőtt, plusz a gyerekek. A teraszokon legfeljebb 10 felnőtt ülhet egy asztalnál. A felszolgálóknak és az asztalt elhagyó vendégeknek is FFP2-es maszkot kell viselniük. Fogyasztani kizárólag asztal mellett ülve lehet. A vendéglátóegységek legfeljebb 22.00 óráig tarthatnak nyitva. A hotelekre hasonló szabályozások vonatkoznak, mint a gasztronómiára. A fürdőkben 20 négyzetméterenként egy fő fogadása engedélyezett – írják. 


A kulturális és sporteseményeken szabadtéren, távolságtartással ültetve, maszkban legfeljebb 3000, beltéren legfeljebb 1500 ember vehet részt. A kancellár azt is hozzátette, hogy ha jó ütemben halad az oltási kampány, akkor júliusra talán már esküvőket és más partikat is lehet majd tartani, távolságtartás nélkül.

 

A részletes szabályok
 

Sebastian Kurz osztrák kancellár péntek délután bejelentette, hogy Ausztriában május 19-től megnyitnak a szállás- és vendéglátóhelyek, újra lehet rendezvények tartani - megfelelő biztonsági intézkedések mellett. Május 17-től újra mehetnek a diákok az iskolákba - írja az ORF. 

Már közel van az alagút vége, jelentette ki a kancellár, az gyorsított oltásoknak köszönhetően az élet visszatérhet a normál menetébe - megfelelő intézkedések mellett. A kancellár nagyon óvatos nyitási lépésekről beszélt, biztonsági előírások közepette. Május 19-től megnyitnak a vendéglátó- és szálláshelyek, a teljes turisztikai szektor, újra lesznek kulturális és sportrendezvények. A szolgáltatások úgynevezett zöld kártyával - die Grüne Pass -veheteőel igénybe: vagyis azok számára érhetőek el, akik kigyógyultak a fertőzésből, megkapták az oltást vagy negatív teszttel rendelkeznek. 

- az újranyitó területeken FFP2-es maszkot kell viselni és regisztrációs kötelezettséget vezetnek be (az elérhetőségi adatokat meg kell adni - feltehetően az esetleges  kontaktkutatás miatt van erre szükség).

- az üzemeltetők, tulajdonosoknak kötelező lesz egy megelőzési kidolgozása, és Covid-megbízottat kell megnevezniük. Záróra egységesen este 10 óra lesz a megnyílt helyeken.

- a vendéglátó helyek belső helyiségében 4 ember ülhet egy asztalnál (plusz a gyerekek), a külső részeken (teraszok, kerthelyiség) 10.

- az asztalok között 2 méter távolságot kell tartani

- a fogyasztás csak ülve megengedett, a büfék működhetnek

- a vendéglátóhelyek alkalmazottainak FFP2-maszkot kell viselniük, ha viszont rendszeresen tesztelnek, akkor csak orrot-szájat takaró maszkot

- a diszkók, éjszakai klubok, bárok egyelőre zárva maradnak

- kulturális területen és rendezvények esetén az ülőhelyek között legalább 2 méter távolságnak kell lennie

- rendezvényt kültéren maximum 3000, beltéren 1500 emberrel lehet tartani. Amennyiben a program ülőhelyes, a rendelkezésre álló helyek felére engednek be nézőket.

- a rendezvényeket (például konferenciák) 11 résztvevőtől felfele be kell jelenteni, 51 főtől kezdve pedig az egészségügyi hatóságok engedélye is szükséges. Belépés/részvétel regisztráció után, megfelelő igazolással (grüne Pass). Elvileg vásárok is tarthatóak, a négyzetméter korlátozással 20 négyzetméter/fő.

- a szállodák, fürdők újra kinyithatnak

- beltéren is végezhető sporttevékenység, azonban 20 négyzetméterenként lehet egy vendéggel számolni, ez vonatkozik a fürdőkre is. A krone.t információk szerint szabadon használhatóak esznek a kültéri sportpályák (tenisz, futball stb.). Kinyithatnak a fitnesztermek is, a beltérre vonatkozó szabályok mellett -  ezt a krone.at közölte, 

A recepciónál, az öltözőkben kötelező az FFP2-maszk, illetve a zöld kártya, valamint a regisztráció. Kültéren megengedett a csapatsport, a résztvevők kell az igazolás az oltásról, vagy a gyógyulásról, vagy pedig a negatív teszteredmény. A sport területre is érvényesek a  vendéglátós  előírások (kötelező lesz egy megelőzési kidolgozása, és Covid-megbízottat kell megnevezniük. Záróra egységesen este 10 óra lesz a megnyílt helyeken.) A sportrendezvényekre a rendezvényi előírások is vonatkoznak, amennyiben nézők is jelen vannak (11 résztvevőtől felfele be kell jelenteni, 51 főtől kezdve pedig az egészségügyi hatóságok engedélye is szükséges)
 

Kereskedelem, szolgáltatások


Ausztria tartományaiban Alsó-Ausztria és Bécs kivételévek ezek már működnek a megfelelő intézkedések mellett. Az előbbiben május 3-tól lesz nyitás ezeken a területeken, a fővárosban még nem döntötték el, hogy május 3-ig vagy tovább tart a zárás. 

 

Kijárási tilalom és más korlátozások

A jelenleg érvényben lévő éjszakai kijárási tilalom május 19-től megszűnik. A kültéri nyilvános helyeken való találkozás viszont továbbra is szabályozva lesz: maximum 10 felnőtt és a gyerekek lehetnek együtt. Amennyiben ennél többen jönnek össze, a rendezvényekre való előírások érvényesek: bejelentés, vagy 51-nél több résztvevő esetén hatósági engedély. Éjszaka - este 10 és reggel 5 óra között -  maximum 4 felnőtt és a gyerekek találkozhatnak.

 

Iskolák
 

Valamennyi iskolában május 17-től jelenléti oktatás lesz. Az 1-4. osztályokban orrot és szájat takaró maszk lesz a kötelező, a többi évfolyamban az FFP2-es. A tanulókat hetente tesztelik - a saját tesztelés elfogadott. A tanároknak hetente úgynevezett felügyelt öntesztet kell elvégezniük. A szabadtéri iskolai foglalkozások (éneklés, sport) megengedettek lesznek. Többnapos iskolai rendezvényeket nem lehet tartani.

kapcsolódó cikkek
Kurz: Ausztria májusig vár a nyitással
Kurz: Ausztria májusig vár a nyitással
Ausztria az élet újraindítására, számos szektor újranyitására készül májusban, jelentette be Sebastian Kurz (ÖVP) szövetségi kancellár kedden. A kancellár egyidejűleg bejelentette a szövetségi kormány, a tartományok és a települések tisztségviselőiből álló illetékes bizottság felállítását, írja az orf.at.
Burgenland nem hosszabbít a lezáráson
Burgenland nem hosszabbít a lezáráson
Április 19-én véget ér a regionális zárlat, Burgenland nem követi Bécs és Alsó-Ausztria példáját, ahol május 2-ig meghosszabbították a lockdown-t, jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök. A lakosságot azonban gyakrabban teszteltetnék, olvasható az orf.at-n.
kapcsolódó cikkek
Kurz: Ausztria májusig vár a nyitással
Kurz: Ausztria májusig vár a nyitással
Ausztria az élet újraindítására, számos szektor újranyitására készül májusban, jelentette be Sebastian Kurz (ÖVP) szövetségi kancellár kedden. A kancellár egyidejűleg bejelentette a szövetségi kormány, a tartományok és a települések tisztségviselőiből álló illetékes bizottság felállítását, írja az orf.at.
Burgenland nem hosszabbít a lezáráson
Burgenland nem hosszabbít a lezáráson
Április 19-én véget ér a regionális zárlat, Burgenland nem követi Bécs és Alsó-Ausztria példáját, ahol május 2-ig meghosszabbították a lockdown-t, jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök. A lakosságot azonban gyakrabban teszteltetnék, olvasható az orf.at-n.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
16 éves lányt követett a szombathelyi vasútállomástól azért, hogy megerőszakolja
A Szombathelyi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az erőszakos többszörös visszaeső, letartóztatásban lévő férfival szemben, aki azért követte a kiskorú sértettet Szombathelyen, 2020 szeptemberének egyik estéjén, hogy erőszakkal szexuális cselekményt végezzen vele, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
Nem kell maszk a belső terekben
A kormányinfón újabb járványszabályok lazítását jelentették be.
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég
Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.
Futsal: esélyt sem adott a Berettyóújfalunak, bajnok a Haladás
A szombathelyi alakulat története első bajnoki címét szerezte, emellett pedig első csapatként tudott bajnokságot nyerni a Haladás 102 éves fennállása óta.
11. alkalommal düböröghet az AlteRába
Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.
legfrissebbek
Maradandó fogyatékossággal járó balesetet okozott Szentgotthárdon, felfüggesztett fogházat kapott
A Körmendi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset okozásának vétsége miatt 8 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett- fogházra, 300.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 1 hónap közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat, közölte az ügyészség.
Patakmederben ragadt egy Jeep Balogunyomnál
Nem közlekedési baleset történt. A Jeep vezetője az offroad élmény kedvéért hajtott bele a Perint patakba, kihajtani azonban már nem tudott belőle.
Már Horvátországban is jelen van a fertőzőbb delta variáns
Szlovénia után Horvátország is bejelentette, hogy az országban jelen van az először Indiában azonosított, a korábbiaknál fertőzőbb delta variáns.
Oklevéllel köszönték meg a civil szervezetek munkáját
Oklevéllel köszönte meg a város azoknak a civil szervezeteknek a munkáját, akik elsőként csatlakoztak a „Fogadj örökbe egy parkot” programhoz. A Vigyázzunk együtt Szombathelyre! Akció keretében ez a szemléletformáló kezdeményezés egyre népszerűbb, hiszen már több mint 30 közösség jelezte részvételi szándékát. A város Civil Fórumának negyedévente esedékes ülését az online tér után most újra személyesen tarthatták.
Négy év fegyházra ítélték a körmendi tolvajt, aki azzal fenyegetőzött, hogy elvágja a sértettek nyakát
Többszörös visszaesőt ítélt el a Körmendi Járásbíróság, közölte az ügyészség. A vádlott egy körmendi pékségben nem akart fizetni, majd agresszívvé vált, megfenyegette az eladókat, hogy elmetszi a nyakukat. Másik esetben egy körmendi lakásba ment be, ott is megfenyegette a lakókat, hogy a nyakukat elvágja, zsebében kés lapult. A lopásban pedig társa is akadt. Az I. rendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül 4 év fegyházra, a II. rendű vádlottat halmazati büntetésül 7 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte. Az I. rendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.