km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni

Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni

Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, Alsó-Ausztriában május 2-án ér véget a húsvét előtt bevezetett szigorú Lockdown. Május 3-tól megnyithatnak az üzletek és a testközeli szolgáltatók is. Michael Ludwig Bécs polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy május 19-e előtt nem tervez enyhítéseket.


Nyitás esetén továbbra is csak szigorú előírások betartása mellett lehet majd látogatni az éttermeket és a kulturális intézményeket. A negatív teszt, a maszkviselés és a regisztráció is kötelező lesz az éttermekben. Egy asztalnál legfeljebb két háztartás találkozhat, négy felnőtt, plusz a gyerekek. A teraszokon legfeljebb 10 felnőtt ülhet egy asztalnál. A felszolgálóknak és az asztalt elhagyó vendégeknek is FFP2-es maszkot kell viselniük. Fogyasztani kizárólag asztal mellett ülve lehet. A vendéglátóegységek legfeljebb 22.00 óráig tarthatnak nyitva. A hotelekre hasonló szabályozások vonatkoznak, mint a gasztronómiára. A fürdőkben 20 négyzetméterenként egy fő fogadása engedélyezett – írják. 


A kulturális és sporteseményeken szabadtéren, távolságtartással ültetve, maszkban legfeljebb 3000, beltéren legfeljebb 1500 ember vehet részt. A kancellár azt is hozzátette, hogy ha jó ütemben halad az oltási kampány, akkor júliusra talán már esküvőket és más partikat is lehet majd tartani, távolságtartás nélkül.

 

A részletes szabályok
 

Sebastian Kurz osztrák kancellár péntek délután bejelentette, hogy Ausztriában május 19-től megnyitnak a szállás- és vendéglátóhelyek, újra lehet rendezvények tartani - megfelelő biztonsági intézkedések mellett. Május 17-től újra mehetnek a diákok az iskolákba - írja az ORF. 

Már közel van az alagút vége, jelentette ki a kancellár, az gyorsított oltásoknak köszönhetően az élet visszatérhet a normál menetébe - megfelelő intézkedések mellett. A kancellár nagyon óvatos nyitási lépésekről beszélt, biztonsági előírások közepette. Május 19-től megnyitnak a vendéglátó- és szálláshelyek, a teljes turisztikai szektor, újra lesznek kulturális és sportrendezvények. A szolgáltatások úgynevezett zöld kártyával - die Grüne Pass -veheteőel igénybe: vagyis azok számára érhetőek el, akik kigyógyultak a fertőzésből, megkapták az oltást vagy negatív teszttel rendelkeznek. 

- az újranyitó területeken FFP2-es maszkot kell viselni és regisztrációs kötelezettséget vezetnek be (az elérhetőségi adatokat meg kell adni - feltehetően az esetleges  kontaktkutatás miatt van erre szükség).

- az üzemeltetők, tulajdonosoknak kötelező lesz egy megelőzési kidolgozása, és Covid-megbízottat kell megnevezniük. Záróra egységesen este 10 óra lesz a megnyílt helyeken.

- a vendéglátó helyek belső helyiségében 4 ember ülhet egy asztalnál (plusz a gyerekek), a külső részeken (teraszok, kerthelyiség) 10.

- az asztalok között 2 méter távolságot kell tartani

- a fogyasztás csak ülve megengedett, a büfék működhetnek

- a vendéglátóhelyek alkalmazottainak FFP2-maszkot kell viselniük, ha viszont rendszeresen tesztelnek, akkor csak orrot-szájat takaró maszkot

- a diszkók, éjszakai klubok, bárok egyelőre zárva maradnak

- kulturális területen és rendezvények esetén az ülőhelyek között legalább 2 méter távolságnak kell lennie

- rendezvényt kültéren maximum 3000, beltéren 1500 emberrel lehet tartani. Amennyiben a program ülőhelyes, a rendelkezésre álló helyek felére engednek be nézőket.

- a rendezvényeket (például konferenciák) 11 résztvevőtől felfele be kell jelenteni, 51 főtől kezdve pedig az egészségügyi hatóságok engedélye is szükséges. Belépés/részvétel regisztráció után, megfelelő igazolással (grüne Pass). Elvileg vásárok is tarthatóak, a négyzetméter korlátozással 20 négyzetméter/fő.

- a szállodák, fürdők újra kinyithatnak

- beltéren is végezhető sporttevékenység, azonban 20 négyzetméterenként lehet egy vendéggel számolni, ez vonatkozik a fürdőkre is. A krone.t információk szerint szabadon használhatóak esznek a kültéri sportpályák (tenisz, futball stb.). Kinyithatnak a fitnesztermek is, a beltérre vonatkozó szabályok mellett -  ezt a krone.at közölte, 

A recepciónál, az öltözőkben kötelező az FFP2-maszk, illetve a zöld kártya, valamint a regisztráció. Kültéren megengedett a csapatsport, a résztvevők kell az igazolás az oltásról, vagy a gyógyulásról, vagy pedig a negatív teszteredmény. A sport területre is érvényesek a  vendéglátós  előírások (kötelező lesz egy megelőzési kidolgozása, és Covid-megbízottat kell megnevezniük. Záróra egységesen este 10 óra lesz a megnyílt helyeken.) A sportrendezvényekre a rendezvényi előírások is vonatkoznak, amennyiben nézők is jelen vannak (11 résztvevőtől felfele be kell jelenteni, 51 főtől kezdve pedig az egészségügyi hatóságok engedélye is szükséges)
 

Kereskedelem, szolgáltatások


Ausztria tartományaiban Alsó-Ausztria és Bécs kivételévek ezek már működnek a megfelelő intézkedések mellett. Az előbbiben május 3-tól lesz nyitás ezeken a területeken, a fővárosban még nem döntötték el, hogy május 3-ig vagy tovább tart a zárás. 

 

Kijárási tilalom és más korlátozások

A jelenleg érvényben lévő éjszakai kijárási tilalom május 19-től megszűnik. A kültéri nyilvános helyeken való találkozás viszont továbbra is szabályozva lesz: maximum 10 felnőtt és a gyerekek lehetnek együtt. Amennyiben ennél többen jönnek össze, a rendezvényekre való előírások érvényesek: bejelentés, vagy 51-nél több résztvevő esetén hatósági engedély. Éjszaka - este 10 és reggel 5 óra között -  maximum 4 felnőtt és a gyerekek találkozhatnak.

 

Iskolák
 

Valamennyi iskolában május 17-től jelenléti oktatás lesz. Az 1-4. osztályokban orrot és szájat takaró maszk lesz a kötelező, a többi évfolyamban az FFP2-es. A tanulókat hetente tesztelik - a saját tesztelés elfogadott. A tanároknak hetente úgynevezett felügyelt öntesztet kell elvégezniük. A szabadtéri iskolai foglalkozások (éneklés, sport) megengedettek lesznek. Többnapos iskolai rendezvényeket nem lehet tartani.

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.