km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
„Ha a csarnok a test, akkor a Pingvinek a lélek”

„Ha a csarnok a test, akkor a Pingvinek a lélek”

Hivatalosan is átadták ma délután a Trend Optika Jégcsarnokot. A rendezvényen részt vett – többek között – Märcz Tamás, a Honvédelmi Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkárságának képviselője, a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és sporttudományos módszertani igazgatója, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Sipos Levente, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára, dr. Nemény András polgármester, dr. László Győző sportügyekért is felelős alpolgármester, valamint Nagyidai Zoltán, a Trend Optika Csoport ügyvezetője. Az esemény elején Göncz Szabolcs, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Három órától a FEHA19 – Újpest Erste Liga-mérkőzéssel avatták fel hivatalosan is a Trend Optika Jégcsarnokot.

- A klubunk életében hatalmas mérföldkő a mai, ugyanis sikerült megvalósítanunk egy régi álmunkat, és immár hivatalosan is átadhatjuk a Trend Optika Jégcsarnokot – köszöntötte elsőként a megjelenteket Göncz Szabolcs, aki hozzátette: az elmúlt szűk évtizedben rengeteget ötleteltek, tárgyaltak, egyeztettek, megannyi kompromisszumot kötöttek, de mindezt megérte, hiszen a klub közössége, valamint a szombathelyiek most egy csodás létesítménnyel gazdagodhatnak. A stratégiai partnerek közül kiemelte a város önkormányzatát, a SZOVA Nzrt.-t, a Magyar Jégkorong Szövetséget, a Schaeffler Savaria Kft.-t, valamint a klubot. Göncz Szabolcs később az épület paramétereiről, beszélt.

Mint megtudtuk: a jégcsarnok alapkövét 2017. december 8-án tették le. A beruházás ekkor kezdődött és 2022. március 28-án kapta meg a használatbavételi engedélyt. A csarnok 2546 négyzetméter alapterületű, a jégpálya egy szabványos 30x60 méteres jégfelülettel rendelkezik, amely 1800 négyzetméter. Az edzőterem 142 négyzetméter. A Trend Optika Jégcsarnok befogadóképessége 707 fő, a maximális nézőszám pedig 450. Az épület összesített befogadóképessége 1162 fő. Az emelettel együtt az összes hasznos terület 4330 négyzetméter (földszint 3591, emelet 739). A Trend Optika Jégcsarnok tulajdonosa és üzemeltetője is a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub. A beruházás bruttó értéke 2,5 milliárd forint, melynek 70 százalékát TAO-forrásból finanszírozták.

Később a hagyományokról mesélt, mint kiderült, 1939-ben már volt egyesülete a városnak. Göncz Szabolcs arról is szólt, hogy jelenleg 180 gyermek sportol a klub kötelékén belül, a felnőttek között az OB/IV-ben szerepelnek a Pingvinek. Az elnök kiemelte: a csarnok nagyszerű otthona lesz majd más téli sportoknak is, és természetesen mindazoknak, akik szeretnek korcsolyázni. Végezetül megköszönte mindenkinek, akik segítették a munkájukat.

- Ünnepnap a mai, hiszen egy újabb, minden modern kori elvárásnak megfelelő létesítményt adhatunk át. A kormányzat stratégiai ágazata a sport, ezen belül is a beruházások, a jégcsarnokkal újabb bázis jött létre, ahol sportolhatnak a fiatalok – hangsúlyozta Märcz Tamás, aki kiemelte: „Egy életen át sportoljunk!” szlogennel programot hirdettek, amelynek célja, hogy minél több fiatalt mozdítsanak el a számítógépek és a telefonok mellől.

- Egy ilyen csarnoknak közösségépítő ereje van, nagy köszönettel tartozunk a szponzoroknak, hiszen az állami támogatás mellett hatalmas szerepük van a mecénásoknak is – zárta szavait a sportpolitikáért felelős államtitkárság képviselője.

Sipos Levente – többek között – Göncz Szabolcs munkáját méltatta, a szövetség főtitkára szerint a Pingvinek elnöke hatalmas szerepet vállalt a projektben.

- Amikor megtudtam, hogy Szabolcs többszörösen kitüntetett tűzoltó, akkor nyugtáztam magamban, hogy egy jégpálya üzemeltetése nem okoz majd problémát neki – szólt elismerően Göncz Szabolcsról a főtitkár, aki megköszönte a két Erste-ligás alakulatnak is, hogy eljöttek Szombathelyre lejátszani a bajnokit.

Dr. Nemény András, városunk polgármestere köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a projektben.

- Egy létesítmény életében fontosak a dátumok, a kivitelezés kronológiai eseménynaptára, de tán fontosabb a hit. Az a hit, amely néhány sportbarátban fogalmazódott meg csaknem tíz esztendeje. Jómagam 2015-ben egy csehországi tanulmányúton „lettem hívó”, amikor is tapasztaltuk, hogy egy kisváros képes üzemeltetni egy csarnokot – húzta alá a polgármester, majd hozzátette: a következő lépés a bizalom kiépítése volt. Dr. Nemény András elmondta: megannyi egyeztetésen vannak túl a jégcsarnok projekt kapcsán, de minden alkalommal megvolt a közös út, a közös cél víziója, amely ma valósággá vált.

- Ha a csarnok a test, akkor a Pingvinek a lélek. Végtelenül hálás vagyok, hogy ma itt lehetek. Hajrá Pingvinek! – zárta szavait a polgármester, aki sporttörténelmi napnak nevezte a mait.

A nemzeti színű szalagot Sipos Levente és Göncz Szabolcs vágta át. A pohárköszöntőt Nagyidai Zoltán, a Trend Optika Csoport ügyvezetője mondta.

- Cégünk évek óta részese a szombathelyi sportéletnek, örömünkre szolgál, hogy a foci-, a kézi- és a kosárcsapatok után ezúttal egy létesítménynek lehetünk névadó szponzorai. Hosszú, sikerekben gazdag együttműködést kívánok – fogalmazott Nagyidai Zoltán.

Délután három órától a FEHA-Újpest Erste ligás meccsel folytatódott a program. A kezdő korongbedobást a polgármester végezte el. 

(Fotó: Bonyhádi Zoltán)

 

 

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.