km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért

Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért

51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.

 

A sok eső árhullámot indított el a Rábán és a környékbeli vízfolyásokon augusztus első napjaiban, rekord közeli vízállás alakult ki. Gasztonyban házakat zárt körbe a megáradt folyó, Csákánydoroszlóban 13 lakót kellett kimenteni, Alsóújlakon több száz homokzsákkal védték az épületeket, sok helyen kellett szivattyúzni, erőgépekkel vízelvezetőket ásni. 400-an dolgoztak a mentésben, kárelhárításban vármegyeszerte, a hivatásosok mellett több száz önkéntes tűzoltó, polgárőr és a mentőcsoportok tagjai vettek részt a védekezésben. 


Az árvízi helyzet megmutatta, hogy a társadalomnak mekkora szüksége van a civilekre – fogalmazott Vámos Zoltán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke, aki megköszönte a helytállást. Bognár Balázs, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy az árvíznél megmutatkozott a vasi önkéntesség ereje. Példát mutattak felkészültségből, összefogásból, bátorságból. Felidézte, hogy több mint 70 kárhelyszínen kellett beavatkozniuk az árvíz miatt, és ezt a munkát csak az önkéntes tűzoltók, mentőcsoportok és polgárőrök segítségével tudták eredményesen elvégezni. Azt is elmondta, folyamatosan fejlesztik az önkéntes szervezetek eszköz- és járműállományát, hogy reagálóképességük tovább erősödjön.


A szervezetek vezetői, képviselői elismerő oklevelet vettek át az ünnepségen. 

 

Fotó: 112Press

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.