km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Akik hozzáadnak a világhoz: a kultúra területén dolgozókat ismerték el Szombathelyen 

Akik hozzáadnak a világhoz: a kultúra területén dolgozókat ismerték el Szombathelyen 

Január 22-én Szombathely önkormányzata a magyar kultúra napja alkalmából rendezett gálán díjazta a város kulturális életében kiemelkedő munkát végzett szakembereket az AGORA-ban.

A Sportház nemzetiszínnel megvilágított nagytermében felcsendülő Himnusszal vette kezdetét hétfő délután a magyar kultúra napjának alkalmából megrendezett gála, melyen dr. Nemény András mondott ünnepi beszédet. A polgármester Földes László „Hobó” a Szökevények hajója című művét idézte, mely azokról az emberekről szól, akik menekülni kényszerültek az őket cserbenhagyó országból. – De míg egy országot el lehet hagyni, sőt a történelme adott pillanatában el is kell onnan menekülni, addig a hazánk, az identitásunk, a lényünk alapjait, a nyelvüket, a magyarságunkat soha nem hagyhatjuk el.

Nem is tudjuk, mert mindig ott van, mindig ott lesz bennünk – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a magyarságunk benne van a kultúránkban: A kultúra ott van mindenhol, akkor is, ha nem veszünk róla tudomást. Nehéz időkben föld alatti folyamként hömpölyög némán, és nem számít neki, hogy épp ki fecseg a felszínen – mondta Nemény András, rátérve azokra az emberekre, akik értik és segítik is a kultúrát, s annak szolgálatára tették fel az életüket, hogy minél több ember élete részévé váljon.

 

Weöres Sándor szavaival élve: „Lámpád vagyok, ha látsz engem, ajtód vagyok, ha zörgetsz rajtam.”

 

Szombathely, és ez szerencse és büszkeség, nincs híján e szakembereknek, folytatta, és gratulált az AGORA Szombathelyi Kulturális Központnak, amiért Minősített Közművelődési Intézmény Címet, és a Berzsenyi Dániel Könyvtárnak, amiért Minősített Könyvtár címet kapott, és a szombathelyi polgárok nevében köszönetét fejezte ki az est díjazottjainak, akik több évtizeden keresztül tettek hozzá Magyarország és városunk kultúrájához.

Fiatal és felnőtt generációkat vezettek be a közművelődés valamely területébe, segítették szinte valamennyi intézményünket, élményt adtak azoknak is, akik már előbbre tartanak az úton. Nem elégedtek azzal, ami éppen van, hanem valami többet akartak létrehozni és aztán másoknak is adni belőle. Valahogy úgy, ahogy Ottlik Géza Iskola a határon című művében Medve mondja Bébének:

 


„A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig.” 

 

 

 

Az ünnepi beszéd után Bujtás Ervin előadásában Várnai Zseni csodák csodája című versének megzenésítését hallhatta a közönség, majd dr. Nemény András polgármester, Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester és Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke adták át a díjakat a kultúra területén kiemelkedő tevékenységet végző szakembereknek.

 

A díjazottak


A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett. A díj két fokozatban adományozható. Az I. fokozatot évente egy, a II. fokozatot évente legfeljebb kettő személy kaphatja.

 

 

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj I. fokozatát kapta: 
Bonyhádi Károly

Bonyhádi Károly tervezőgrafikus művész, fotográfus Budapesten született. 10 éves kora óta Szombathelyen él. A 80-as évektől számos csoportos és önálló, fotó- és képzőművészeti kiállításon találkozhatott a közönség alkotásaival Szombathelyen, Budapesten és az ország más városaiban. Több mint 40 éves tervezőgrafikai tevékenységét számtalan igényes könyv-, lap- és arculatterv, lemezborító és plakát fémjelzi.

Alkotásainak jelentős része Szombathely és Vas megye kulturális intézményeihez, szervezeteihez kötődik. Több éven keresztül dolgozott a Szombathelyi Kulturális Menedzser Irodának, a Martineum Felnőttképző Akadémiának és a Capella Savaria kamarazenekarnak. Ő kapott megbízást a Savaria Múzeum, az Iseum, a Szombathelyi Képtár és a Smidt Múzeum vizuális arculatának megtervezésére, de a Vasi Szemle és a Savaria Fórum lapterve is a nevéhez fűződik.

Megalakulása óta vezető grafikusa a Weöres Sándor Színháznak, legismertebb munkái az intézmény számára készültek: az arculat és a logó mellett megtervezett kiadványok és a több mint száz emlékezetes színházi plakát, pályájának meghatározó alkotásai. Szívesen készít könyvterveket. Az elmúlt években több tucat tudományos és irodalmi kötet került ki a kezei alól. 2020-ban Vig Károly: A rovartani kutatások története Magyarországon című könyvéért elnyerte a Szép Magyar Könyv díjat.

A kezdetektől aktív közreműködője volt a szombathelyi Bloomsday rendezvényeinek, amiért 2023-ban Szombathely városától Bloom-díjat kapott.    Alkotótevékenysége mellett 1996-tól csaknem húsz évig a Szombathelyi Művészeti Gimnáziumban, majd az Artopolis Művészeti Iskolában tanított, 2022-től pedig az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális Művészeti Tanszékének óraadó tanára.

 


 
A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj II. fokozatát kapta: 
Balikó Adrienn

Balikó Adrienn pályáját kellékesként kezdte 1992-ben a Madách Színházban. 1994-ben a szombathelyi Kulturális Menedzser Iroda gyakornoka, később rendezvényszervezője lett. Részt vett a Szombathelyi Tavaszi Fesztivál színházi programjának összeállításában, közreműködött a rendezvény promóciós feladatainak ellátásában és a fesztivál programjainak lebonyolításában.

Részt vett a havonta megjelenő városi műsorfüzet szerkesztésében, az intézmény által szervezett egyéb kulturális események szervezésében is. 1995 és 1997 között egyéni vállalkozóként a Szombathelyi Televízió rendezőasszisztense volt. 1998-tól 2003-ig gyártásvezetőként dolgozott a 2D Videostúdióban, amely annak idején a Duna Televízió Vas megyei tudósítója volt.  Szervezte a napi forgatásokat, koordinálta a stábok munkáját.

Egyik meghatározó tagja volt a stúdió által készített várostörténeti dokumentumfilm alkotói csapatának is. 2004 és 2008 között a Szombathelyi Televízió és Rádió Kht. gyártásvezetője volt. 2008-tól, a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. megalakulásától a színház munkatársa volt. Közönségszervezői munkát végzett, meghatározó szerepe volt a színház kapcsolatrendszerének kialakításában, közönségbázis létrehozásában, a propagandafeladatok ellátásában.

Kreativitása, munkabírása és -szeretete, a megoldást kereső személyisége mind hozzájárult sikeres munkavégzéséhez. 2009-től családi vállalkozásán keresztül ő lett a nézőtéri munkák koordinátora: szervezte a nézőtéri munkatársak munkáját és ellátta a nézőtéri felügyelői feladatokat. Keze alatt sok középiskolás fiatalból vált színházat szerető és értő ember. 

Problémamegoldó képesség, határozott, de udvarias fellépés, a nézők érdekeit legfontosabbnak tartó magatartás és a kollégákkal kialakított jó viszony jellemezte. Szinte minden nézőt név szerint ismert, fejben tartotta kéréseiket, tudta, ki milyen előadásokat kedvel. 2021 szeptemberében váltott a kultúra, a művészet területéről a kereskedelemre.

 


A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj II. fokozatának kitüntetettje: 
Németh Zita

Németh Zita 30 éve dolgozik Szombathelyen kulturális, közművelődési területen. 1993-ban, az érettségi megszerzése után a Gyermekek Házában kezdett el dolgozni művelődésszervezőként, a kézműves tevékenységek foglalkozásvezetőjeként. Munkaköréhez tartozott a népi hagyományok ápolásával, átörökítésével kapcsolatos kézműves tevékenységek, játszóházak szervezése.

Részt vett az iskolanapok programjaiban, gyermekeknek szóló pályázatok megszervezésében, kiállítások, játékos vetélkedők, táborok megvalósításában. Munka mellett szerzett diplomát a Berzsenyi Dániel Főiskolán, művelődésszervező szakon. 2007-ben a Gyermekek Háza jogutód intézménye, az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ lett. Az átszervezést követően továbbra is folytatta az ifjúsági tevékenységére fókuszáló közművelődési munkáját a Gyermekek Háza, majd a felújított AGORA – Művelődési és Sportház központjában.

2020 óta, az AGORA átalakulását követően – a Közművelődési Igazgatóság munkatársaként – a gyermek- és ifjúságfókuszú rendezvények mellett a felnőtt célcsoportoknak szóló közművelődési feladatok szervezését is végzi, így színházi programok, koncertek lebonyolítását. Az elmúlt években rendezvényszervezője volt Szombathely második legnagyobb számú érdeklődőt vonzó eseményének, a Szent Iván-éji Vigasságoknak. Feladatvégzésében igényes, tájékozott és naprakész, ötletei segítik a közművelődési tevékenység megújulását.

Az elmúlt 30 évben megszerzett tapasztalata és szakmai tudása, jó teherbírása hozzájárult az AGORA eredményességéhez. Munkáját határozottan, precízen végzi, szakmája iránt 30 éve töretlenül elkötelezett.

 


A Kultúra Támogatásáért díj kitüntetettje:
Varjuné Gergácz Katalin

Varjuné Gergácz Katalin 1990-ben kezdett el dolgozni a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A folyamatos önképzésre, az egyéni kompetenciák bővítésére való törekvés pályafutását a kezdetektől meghatározta. Gyors- és gépíró, majd ügyintéző adatrögzítő, 99-től gazdasági ügyintéző munkakört töltött be. 2001-ben mérlegképes könyvelői szakképesítést szerzett Zalaegerszegen. 2006-tól gazdasági és üzemeltetési osztályvezetője és megbízott gazdasági igazgatóhelyettese, 2009-től gazdasági igazgatóhelyettese volt a könyvtárnak.

A Nyugat-magyarországi Egyetemen közgazdász végzettséget szerzett, majd a közgazdálkodás és közpolitika mesterszakot is elvégezte és a képzéshez tartozó Közintézményi menedzsment specializáció követelményeit is teljesítette. Három alkalommal is átvehette a Berzsenyi Dániel Könyvtárért díjat. Áthelyezéssel került 2015-ben a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Gazdasági Ellátó Szervezethez, ahol előbb a gazdasági igazgatóhelyettesi, majd 2019-től a gazdasági igazgatói munkakört látja el.

Feladata többek között a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Mesebolt Bábszínház és a Savaria Múzeum gazdálkodásának megszervezése, irányítása, ellenőrzése, az intézmények költségvetésével kapcsolatos feladatok ellátása. Munkakörének összetettsége, a különböző intézménytípusok közötti átjárások megteremtése, azok eltérő munkafolyamatainak gazdasági, pénzügyi összehangolása nem csupán kiemelkedő szakmai ismereteket jelent, hanem elkötelezettséget is a kulturális intézmények felé.

A szigorú fiskális szemléletet követelő munkakört felelősséggel végzi, a hatáskörébe tartozó intézmények partnerként tekinthetnek személyére. A nehéz, sokszor kiszámíthatatlan időszakban is a kultúra kiemelkedő támaszaként szolgált személye.


A kultúra napi díjátadót gálaműsor követte: Csákányi Eszter, Hámori Gabriella és Kamarás Iván Dalversek 2.0 című összeállításában a legfrissebb dalfordításokból és dalszövegekből, valamint vicces, ünnepi és magasztos dalversekből összeállított műsorára került sor. Felcsendült néhány szerzői kompozíció a színészek saját repertoárjából, illetve az általuk feldolgozott dalokból, megzenésített versekből: hol viccesen, humorosan, groteszk módon, néha nagyon is komolyan, drámaian a nép- és a városi költészet tájait is bebarangolva Quimby-, 30Y-, Kispál- szövegektől Pataki Attilán át a Halott pénzig. 

 


 

Ezen a napon, január 22-én került átadásra Pannonhalmán az AGORA részére adományozott Minősített Közművelődési Intézmény Cím is: mint korábban megírtuk, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló utasítása mellékletében foglaltak alapján Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. részére Minősített Közművelődési Intézmény Címet adományozott.

 

 

Tp

Fotók: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Minősített könyvtár lett a Berzsenyi, minősített közművelődési intézmény az AGORA
Minősített könyvtár lett a Berzsenyi, minősített közművelődési intézmény az AGORA
A magyar kultúra napja alkalmából adományozandó miniszteri elismerések ünnepélyes átadását tartották 2024. január 22-én Pannonhalmán, ahol a Pannonhalmi Bencés Gimnázium dísztermében két szombathelyi intézmény, a Berzsenyi Dániel Könyvtár és az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. is kitüntetésben részesült.
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
Minősített könyvtár lett a Berzsenyi, minősített közművelődési intézmény az AGORA
Minősített könyvtár lett a Berzsenyi, minősített közművelődési intézmény az AGORA
A magyar kultúra napja alkalmából adományozandó miniszteri elismerések ünnepélyes átadását tartották 2024. január 22-én Pannonhalmán, ahol a Pannonhalmi Bencés Gimnázium dísztermében két szombathelyi intézmény, a Berzsenyi Dániel Könyvtár és az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. is kitüntetésben részesült.
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
Foci Eb 2024: átszáguldott a német válogatott a harmatos skótokon a nyitómeccsen
A papírforma érvényesült a labdarúgó Eb nyitómeccsén: a házigazda Németország 5-1-re verte Skóciát. A magyar válogatott szombaton lép  pályára Svájc ellen. 
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.