km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Afgán embercsempészt ítélt el a Sárvári Járásbíróság

Afgán embercsempészt ítélt el a Sárvári Járásbíróság

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt 5 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra és 10 év Magyarország területéről kiutasításra ítélt egy letartóztatásban lévő afgán férfit, közölte az ügyészség.

 

A tényállás szerint a vádlott hat éve Magyarországon tartózkodott jogszerűen, oltalmazotti státusszal rendelkezett. A vádlott ezen idő alatt egy ideig Budapesten élt, ahol megismerkedett a munkahelyén egy – a nyomozás során nem azonosított – afgán férfival, akivel 2020. május 28-át megelőző 4-5 nappal, megegyezett abban, hogy egy megadott napon afgán állampolgárságú személyeket fog Ausztriába szállítani. A vádlott ezt követően Budapesten, a Blaha Lujza téren találkozott az afgán férfival, aki útiköltségként 80.000 forintot adott át a vádlottnak, és egy telefonos közösségi alkalmazáson keresztül elküldte a vádlott telefonjára azon hely GPS-koordinátáit, ahol a vádlottnak az afgán állampolgárokat fel kell vennie, illetve azon hely koordinátáit is, ahová őket el kell majd szállítania. 


2020. május 26-án az afgán férfi felkereste a vádlottat, és közölte vele, hogy elindulhat az afgán állampolgárokért a megadott GPS-koordinátára, és szállíthatja őket a másik megadott koordinátára, az osztrák határ közelébe. A vádlott ezután, az általa korábban egy cégtől bérbe vett, Ford Focus személygépkocsival a megadott GPS-koordinátára, a magyar-román határ közelébe – pontosabban meg nem határozható helyre – utazott győri lakóhelyéről, ahol 12 afgán állampolgár várta őt, akiket a vádlott a személygépkocsi üléseire beültetett, illetve a csomagtartójában elhelyezett, majd a másik megadott GPS-koordinátára indult velük, az osztrák-magyar határ közelébe, amikor a rendőrjárőrök az M86-os számú autóúton, Nick községhez közel, közúti ellenőrzés alá vonták.  A közúti ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a vádlott által szállított személyek nem rendelkeztek érvényes magyarországi tartózkodási engedéllyel, és semmilyen személyes okmányt nem tartottak maguknál. A vádlott azon magatartásával, hogy a román-magyar határt pontosan meg nem határozható helyen és időben, tiltott módon átlépő, magyarországi tartózkodási engedéllyel és személyes okmányokkal nem rendelkező, 12 afgán állampolgárságú személyt az országon keresztül szállított azért, hogy azok az osztrák-magyar határt is tiltott módon átléphessék, segítséget nyújtott e személyeknek az államhatárnak a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez. 


A vádlott a bűncselekményét – figyelemmel arra, hogy az általa csempészett személyek a személygépkocsi utasterében, de legfőképpen a csomagtartójában oly mértékben összezsúfoltan, egymáshoz nyomódva kerültek szállításra, hogy a jármű utas- és csomagterére, a szállítás körülményeire, az utazási időre, a mozgás béli korlátozottságra, a járműben uralkodó hőhatásra, pszichés hatásra, illetve egyéb körülményekre tekintettel testi-lelki szenvedésnek voltak kitéve – a csempészett személyek sanyargatásával követte el.


Az ítélet ellen a vádlott és védője a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta, amely ellen nem jelentettek be fellebbezést.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.