km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Afgán embercsempészt ítélt el a Sárvári Járásbíróság

Afgán embercsempészt ítélt el a Sárvári Járásbíróság

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt 5 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra és 10 év Magyarország területéről kiutasításra ítélt egy letartóztatásban lévő afgán férfit, közölte az ügyészség.

 

A tényállás szerint a vádlott hat éve Magyarországon tartózkodott jogszerűen, oltalmazotti státusszal rendelkezett. A vádlott ezen idő alatt egy ideig Budapesten élt, ahol megismerkedett a munkahelyén egy – a nyomozás során nem azonosított – afgán férfival, akivel 2020. május 28-át megelőző 4-5 nappal, megegyezett abban, hogy egy megadott napon afgán állampolgárságú személyeket fog Ausztriába szállítani. A vádlott ezt követően Budapesten, a Blaha Lujza téren találkozott az afgán férfival, aki útiköltségként 80.000 forintot adott át a vádlottnak, és egy telefonos közösségi alkalmazáson keresztül elküldte a vádlott telefonjára azon hely GPS-koordinátáit, ahol a vádlottnak az afgán állampolgárokat fel kell vennie, illetve azon hely koordinátáit is, ahová őket el kell majd szállítania. 


2020. május 26-án az afgán férfi felkereste a vádlottat, és közölte vele, hogy elindulhat az afgán állampolgárokért a megadott GPS-koordinátára, és szállíthatja őket a másik megadott koordinátára, az osztrák határ közelébe. A vádlott ezután, az általa korábban egy cégtől bérbe vett, Ford Focus személygépkocsival a megadott GPS-koordinátára, a magyar-román határ közelébe – pontosabban meg nem határozható helyre – utazott győri lakóhelyéről, ahol 12 afgán állampolgár várta őt, akiket a vádlott a személygépkocsi üléseire beültetett, illetve a csomagtartójában elhelyezett, majd a másik megadott GPS-koordinátára indult velük, az osztrák-magyar határ közelébe, amikor a rendőrjárőrök az M86-os számú autóúton, Nick községhez közel, közúti ellenőrzés alá vonták.  A közúti ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a vádlott által szállított személyek nem rendelkeztek érvényes magyarországi tartózkodási engedéllyel, és semmilyen személyes okmányt nem tartottak maguknál. A vádlott azon magatartásával, hogy a román-magyar határt pontosan meg nem határozható helyen és időben, tiltott módon átlépő, magyarországi tartózkodási engedéllyel és személyes okmányokkal nem rendelkező, 12 afgán állampolgárságú személyt az országon keresztül szállított azért, hogy azok az osztrák-magyar határt is tiltott módon átléphessék, segítséget nyújtott e személyeknek az államhatárnak a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez. 


A vádlott a bűncselekményét – figyelemmel arra, hogy az általa csempészett személyek a személygépkocsi utasterében, de legfőképpen a csomagtartójában oly mértékben összezsúfoltan, egymáshoz nyomódva kerültek szállításra, hogy a jármű utas- és csomagterére, a szállítás körülményeire, az utazási időre, a mozgás béli korlátozottságra, a járműben uralkodó hőhatásra, pszichés hatásra, illetve egyéb körülményekre tekintettel testi-lelki szenvedésnek voltak kitéve – a csempészett személyek sanyargatásával követte el.


Az ítélet ellen a vádlott és védője a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta, amely ellen nem jelentettek be fellebbezést.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Előadóülés az év élőlényeiről a múzeumban
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.