km/óra
  2024.05.18., szombat  •  Erik, Alexandra napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szombathelyiségünk: Az értékek mögött mi magunk vagyunk (Képgalériával)

Szombathelyiségünk: Az értékek mögött mi magunk vagyunk (Képgalériával)

A Szombathelyi Települési Értéktár 10 éves jubileumi ünnepségét tartották ma délután a Városházán, az Eszter-teremben. Dr. Nemény András polgármester és Bődi Lívia, a Szombathelyi Települési Értéktár Bizottság elnöke oklevelet adott át az értékek „képviselőinek”.

A rendezvényen részt vett – többek között - Horváth Soma, kulturális ügyekért is felelős alpolgármester, Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke, valamint Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas vármegyei igazgatója. Elsőként Bujtás Ervin: Szombathely című saját szerzeményét adta elő. 

Elhangzott: 2012-ben fogadták el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló XXX. törvényt, amelynek értelmében örökségünket, a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, ember alkotta és természet adta értékeit átfogó értéktárban kell összesíteni. A Szombathelyi Települési Értéktárt 2014-ben alapította Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata azzal a céllal, hogy a helyben fellelhető értékeket széles körben ismerjék meg a városban élők és az ide látogatók. Az értéktár bizottság elnöke 2020-tól Bődi Lívia. A tisztséget 2014-ben Dr. Andits Tamás, 2015-től 2018-ig Mátis Barna, 2018-tól 2020-ig Németh Zsolt töltötte be. Jelenleg az egészség és életmód szakterületet dr. Dul Zoltán, az épített környezet szakterületet Mátis Barna, az ipari és műszaki megoldások szakterületet Bukits Zoltán, a sportot Németh Zsolt, a természeti környezetet Varga László, a turizmus és vendéglátás szakterületet Kovács István, míg a kulturális szakterületet - a terület sokrétűsége miatt - több személy is képviseli: a Szombathelyi Szépítő Egyesület mindenkori elnöke, jelenleg Bődi Lívia; Kalló Zsolt (zene); dr. Fűzfa Balázs (irodalom); Horváth Zoltán. A szombathelyi értéktár jelenleg 50 települési értékkel rendelkezik, melyből 12 érték egyúttal a Vas Vármegyei Települési Értéktárban is helyet kapott.

Dr. Nemény András, városunk polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.

– Mikor körbenézek, csupa-csupa olyan arcot látok, akik az elmúlt egy évtizedben részesei voltak az értékeink megőrzésének, akik pontosan tudják, hogy miért is fontos a szombathelyi értékeket a felszínre hozni, megmutatni azokat a nagyvilágnak. Mert tudják, tudjuk: az értékek mögött tulajdonképpen mi magunk vagyunk, a múltunk, a jelenünk, a jövőnk, az identitásunk, a szombathelyiségünk – hangsúlyozta a polgármester, kiemelve azt, hogy az identitásért tenni kell.

- A mai felgyorsult világunkban az időnek hatványozott lett a szerepe – megannyi inger ér minket, azonban érdemes az értékeinkre időt szánni. Lelassulni, megállni, figyelni úgy rájuk, hogy a figyelmük rájuk koncentrálódjon. Az identitásért tenni kell, nem jön az magától. Az értékeinkre való rácsodálkozás megnyugvást ad a lelkünknek. Az értéktár fantasztikus kincses doboz, amely csodákat rejt, de újabbakat is bele lehet tenni. Köszönöm mindenkinek, akik az elmúlt tíz esztendőben óvták, őrizék ezeket – így egyre többen láthatják meg, hogy mennyi csodát rejt a gyönyörű városunk, Szombathely - fogalmazott dr. Nemény András.

A polgármester köszöntője után adták át az okleveleket az 50 érték „képviselőjének”.

Az értékek:

Rumi Rajki István: Szent Márton megkereszteli édesanyját – kútszobor, 1938. Németh Pál Dobóiskolája – Szombathelyi Dobó SE. Gombfoci. Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Állandó kiállítás. Járdányi Paulovics István Romkert. Püspöki Palota. Sarlós Boldogasszony Székesegyház. Szent Márton templom. Szombathelyi Szent Márton-hagyomány. Az utolsó szombathelyi villamoskocsi és a szombathelyi villamosvasút útvonala. Savaria Történelmi Karnevál. A Siess Nyomda termékei, kiemelten Mikes Kelemen: Törökországi levelek 1. kiadása. Schola Cantorum Sabariensis szellemi öröksége. Vasvármegye és Szombathely Város Kulturális Egyesülete. Vizkeleti Vargha Andor: Vasvármegye jellemző növényei című kéziratos album. Capella Savaria. Kötélugró Klub Szombathely. Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum – Szombathelyi Képtár Textilgyűjteménye. Szombathelyi Textilbiennálék és Textiltriennálék. Rauscher Miksa műépítész munkássága. Tóth István szobrászművész munkássága. Szent Márton temető. Vasi Skanzen. Gerlits Sándor munkássága. Kékfestő Műhely. Ezredévi park. Dr. Pető Ernő életműve. Prof. Dr. István Lajos orvos korszakalkotó munkássága. Haladás Vasutas Sportegyesület. Mészáros Cukrászda. Szent István park. FALCO KC Szombathely. Almásy László szellemi öröksége. A szombathelyi zsidóság történetének értékei. Bloomsday. A Szombathelyi Tűzoltóság 150 éves múltja. ÉLETÜNK c. folyóirat. Víztorony és környezete. Savaria Nemzetközi Táncverseny.  AGORA – Savaria Filmszínház és Szombathely mozikultúrája. Szombathelyi Televízió és archívuma. Savaria Szimfonikus Zenekar. Potyondi-mocsár. Szombathelyi polgárok szoborcsoport. Oladi Kilátó. Szombathelyi Szépítő Egyesület. A Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Tanüzem – Tankenyérbolt. Kámoni Arborétum. Anima Sound System. Lord Zenekar.  

 

(Fotó: Nagy Jácint)

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak