km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
A szombathelyi felsőoktatás kezdetei

A szombathelyi felsőoktatás kezdetei

Dr. Szögi László levéltáros-történész barátunk, aki évtizedek óta kutatja a magyar felsőoktatás történetét, a közelmúltban két újabb kiváló kötettel jelentkezett, amelyek ünnepélyes bemutatóját hétfőn tartották az Eölbey-házban, írja közösségi oldalán Melega Miklós képviselő.

A posztban így számol be az eseményről: "Dr. Székely János megyéspüspök köszöntőjét követően Dr. Sasfi Csaba főlevéltáros ismertette „A szombathelyi felsőoktatás intézményeinek hallgatói, 1790–1852” című kötetet. A városunkban egykor működött bölcseleti líceum és a szeminárium növendékeinek névsorát és adatait közreadó munka a Szombathelyi Egyházmegye támogatásával jelent meg. A hiánypótló jelentőségű kötet városunk oktatástörténete szempontjából felbecsülhetetlen jelentőségű adalékokat szolgáltat a kutatók számára. A rendezvény keretében dr. Pál Ferenc főlevéltáros a „Peregrinatio Academica. A külföldi magyar egyetemjárás története, mérete és irányai, 1150–1919” című monográfiát is bemutatta, amely a kérdéskört országos viszonylatban tárgyalja, de számos izgalmas adatot tartalmaz régiónk és városunk külföldi egyetemeket megjárt hallgatóiról is. A helytörénészeken és kutatókon kívül a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Puskás Tivadar korábbi polgármester is."

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.