km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
A Sándor-palota előtt követelték a tüntetők Novák Katalin lemondását

A Sándor-palota előtt követelték a tüntetők Novák Katalin lemondását

Péntek délután tüntetések kezdődtek Budapest belvárosában Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelve, számolt be róla a Telex. Este hatkor már több százan gyűltek össze a Sándor-palota előtt.

 

Mint írják, nemcsak Novák Katalin, hanem a kegyelmi döntését ellenjegyző, de az ügyben azóta is hallgató, Novák háta mögé bújó Varga Judit – lemondását is követelték.  A tüntetők a köztársasági elnök hivatalához, a Sándor-palotához vonultak, ahol amúgy este hat órára a Momentum hirdetett tüntetést ugyanezzel a céllal. A tömegben a DK, az MSZP és a Párbeszéd zászlói és politikusai is felbukkantak, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egy leragasztott szájú plüssmacival érkezett – ez a pedofília áldozatainak szimbóluma.


Többen is felszólaltak, köztük Pető Attila, akit gyerekkorában egy pap zaklatott, de végül őt állították bíróság elé, mert a püspökség zaklatásként értékelte azt, hogy esete feltárását követelte. Ő olvasta fel az egyik bicskei bántalmazott, Pop Mert levelét, aki megköszönte mindenkinek, hogy ilyen sokan kiálltak mellettük. Majd ő is lemondásra szólította fel a köztársasági elnököt.


A tüntetést Donáth Anna, a Momentum elnökének felszólalása zárta. Anyaként arra kérte Novákot, hogy álljon ki, és adjon magyarázatot a történtekre. Szerinte Nováknak le kéne mondania a döntése miatt, és mert elvette a bicskei gyerekek igazságát. Varga Juditot is bírálta, amiért „mindent aláír, amit a keze alá tolnak”. Végül azt kérte az egybegyültektől, hogy Novák lemondásáig minden délután 6-kor legyen tüntetés a Sándor-palota előtt.

 

A Telex videót is közölt a tüntetésről: 

 


Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak