km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
A Mesebolt Bábszínház plakátjaiból nyílt kiállítás a Művészeti Szakgimnáziumban

A Mesebolt Bábszínház plakátjaiból nyílt kiállítás a Művészeti Szakgimnáziumban

Együttműködés jött létre a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és a Mesebolt Bábszínház között, amelynek első állomásaként egy plakátkiállítás nyílt az iskola társalgó galériájában, majd pedig Trifusz Péter grafikus vezetett szakmai beszélgetést a kiállított művekről.

A Mesebolt Bábszínház előadásainak plakátjaiból válogattak a Művészeti Szakgimnázium galériájában berendezett kiállításra. 17 bemutatott alkotásból 15-öt Trifusz Péter grafikus készített.

Elmondta, hogy mindegyik egy külön darabhoz készült, és minden darabnak van egy sajátos világa, ami függ a témaválasztástól, a darabváltozástól, a rendező elképzelésétől, de nagyon sokban függ a látványtervező, illetve a díszletjelmeztervezőnek a vizuális elképzelésétől is. Ezt átbeszélik, mielőtt elkészül egy plakát, melyet a végén ő kivitelez.

A tárlat megnyitóján Rápli Róbert, a gimnázium igazgatója köszöntötte a diákokat, aki elmondta, az iskola és a bábszínház között hosszútávú együttműködés kezdődött. Kovács Géza bábszínházigazgató pedig arról beszélt: közös pont a zenei-képzőművészeti látásmód, ezt alkalmazzák a bábszínházban, és ezt tanulják a diákok az iskolában.

Az együttműködés keretében a diákok tanulhatnak a bábtechnikákról, maguk is készíthetnek bábfigurákat, és megnézhetik a darabok főpróbáit és plakátötleteket is beküldhetnek majd az új bábszínházi bemutatókhoz.

Forrás: SZTV

Fotó: Facebook/Mesebolt Bábszínház

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.