km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál

Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál

Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.

Anyagi válsághelyzet alakult ki a Szombathelyi Haladás másodosztályú futballcsapatát működtető társaságnál, tárta fel az ugytudjuk.hu.  

A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft-nek három tulajdonosa van:

  • a Haladás Marketing Kft. (ügyvezető-tulajdonosa: Homlok Zsolt): 80% 
  • Szombathely Megyei Jogú Város: 10%
  • és az Illés Sport Alapítvány: 10%

Mivel az önkormányzat is tulajdonos a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-ben, így minden évben közpénzt tesz a cégbe. Ez az idei költségvetésben 40 millió forint volt, amit a város ki is fizetett.

A CIKK FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSAI 

A tartozásokról: A Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatának és a Viktória-Haladás NB I-es együttesének játékosai, stábtagjai szeptember óta nem kapták meg fizetéseiket, a cég tartozása már meghaladja a 45 napot. A Haladás Kft. 73 alkalmazottat foglalkoztat, beleértve mindkét csapat játékosait. Az ügyvezetők, Szántó Erzsébet és Séllei Árpád, nem válaszoltak a portál megkeresésére, és a tulajdonos, Homlok Zsolt sem.

A tartozások következményeiről: A lap szerint több játékos jelezte, hogy a tartozások miatt feljelenti a klubot az MLSZ-nél, amely, ha kimondja, hogy a munkáltató szerződést szegett, úgy a futballista azonnal szabadon igazolhatóvá válik. Úgy tudják, Szántó Erzsébet erre azzal reagált, hogy "mivel a Haladás amúgy sem tudja rendezni a tartozást, így menjenek nyugodtan". A portál szerint a baj akkora, hogy az őszi szezonból hátralévő három meccset követően becsődölhet a kft, amely így nem fogja tudni kifizetni a tartozásokat, ezért nem kapja meg a tavaszi folytatáshoz szükséges versenyengedélyt sem az MLSZ-től. Ha így lesz, akkor az NB III-ban szereplő Szombathelyi Haladás VSE marad a város elsőszámú csapata. Nem elhanyagolható érdekesség, hogy a sportegyesület - ami nem azonos az NB II-es focicsapattal, hanem az összes többi zöld-fehér szakosztály tömöríti - elnöke ugyancsak Homlok Zsolt. A Haladás VSE-nél szintén anyagi gondok voltak ősszel, de pár hetes csúszás után ott végül rendezték a tartozásokat. 

A Szombathelyi Haladásnál most nem a pályán dőlnek el a legfontosabb dolgok Fotó: Nagy Jácint

Arról, hogy a szombathelyi politikusok milyen kiutat látnának: 

  • László Győző (Éljen Szombathely!), sportért felelős alpolgármester: A város, mint kisebbségi tulajdonos, levélben megkereste a helyzettel kapcsolatban az ügyvezetőket, akik nem válaszoltak. Kezdeményezik taggyűlés és felügyelőbizottsági ülés összehívását. 
  • Illés Károly (Fidesz-KDNP): Felügyelőbizottsági ülést kell összehívni, megvitatni a helyzetet, bízik benne, hogy lesz pénz az adósságrendezésre. 
  • Czeglédy Csaba (független): A Haladás fontos része a szombathelyi identitásnak, nem szabad hagyni, hogy eltűnjön a klub. Felvette a kapcsolatot a korábbi sikeredzővel, Artner Tamással, aki abban az esetben, ha nulláról kellene ismét felépíteni a helyi labdarúgást, amit a képviselő a Haladás VSE-vel együttműködve képzelne el, vállalná egy klubmenedzser szerepét, ellátná az edzői feladatokat.  
  • Koczka Tibor (Pro Savaria): Amennyiben tartozásmentes a klub, akár 1 forintért a város vissza tudja venni, persze kérdés az, hogy a működtetésre honnan lehet előteremteni a pénzt. 2015-ben Szombathely éppen azért vált meg többségi tulajdonától, mert kiderült, a csapatot "komoly szinten már nem tudja fenntartani az önkormányzat".

Homlok Zsolt 2022 júliusában azután lett a futballcsapat főtulajdonosa, hogy a 2021-es decemberi tulajdonosi taggyűlésen az érdekeltségébe tartozó Vasútvill Kft. az Illés Sportalapítvány és Viktória Football Club helyett kifizette a rájuk eső 81,26%-os tulajdoni hányadnak megfelelő tőkeemelést. 
 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak