km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
A legfontosabb, hogy tegyük a jót

A legfontosabb, hogy tegyük a jót

Ikerfiai születtek Balogh Jánosnak (1984), a Weöres Sándor Színház közönségdíjas színészének (Opel Különdíj, 2013). Az öthetes csecsemők édesanyja Balogh Lívia, a WSSZ programszervezője. János kérésünkre beszélt arról, mi minden zajlik most körülötte és benne.

 

„Bármennyire groteszk is, de ha nem lenne a Covid, és rendesen működne a színház, délelőtt próba, este előadás, akkor szinte elképzelhetetlennek tűnik számomra, hogyan is tudnánk ellátni a két csöppséget. De mivel most otthon vagyok, és csak párszor kellett bemennem a színházba, ezért áldásként élem meg, hogy velük lehetek én is. Részese lehetek életük legelső időszakának. Zsombor két kiló hetven dekával született, Vince negyven dekával volt kisebb, ráadásul visszafogyott húsz dekát. De már ő is sokat fejlődött; nagy küzdő a pici! Mindketten három kiló felett vannak! Amikor vártuk őket, s még a pocakban voltak, tökéletesen tisztában voltunk azzal, milyen feladataink lesznek. De belecsöppenni mondjuk az igazán kemény éjszakázásba, hiszen három óránként felébrednek most is, no, igazából ekkor érzi az ember a felelősséget, azt, hogy nincs mese, helyt kell állni! Két és fél óránál többet nem alszunk egyhuzamban, mert egyszerűen nem tudunk. A párom az egyiküket látja el, én a másikkal foglalkozom. Mostanra alakult ki a rend, olajozottan ’működünk’. Az első héten anyósom eljött, segített, de inkább a házkörüli munkákban, a piciket akkor is mi láttuk el. Ehhez ragaszkodtunk. Fontosnak tartjuk, hogy mi magunk tanuljunk bele… 


Szeretnék jó szülő lenni, aki mindent megtesz értük. Az a legfontosabb, hogy tegyük a jót. Édesanyám is mindig ezt szokta mondani: ’Tedd a jót, kisfiam!’. Olyan értelemben legyenek jó gyerekek, hogy nyitottak legyenek, s maradjanak. Észrevegyék, ha valakinek problémája van, segítsenek neki. Olyan közösségi gyerekeket szeretnénk nevelni, akik nem ítélkeznek mások felett. Valljuk, fontos a közösség. Hiszen mindenütt, például a színházban, a színpadon is csak egymást segítve tudunk előbbre jutni. Akárcsak a sportban. Bohócdoktorként is ugyanezt tapasztalom. Ha picit jobbá tesszük a másik ember életét, attól mi magunk is rengeteget kapunk. A pozitív visszajelzésekből igazi öröm építkezni. Így van ez a színházban is, amikor egy szerep ’elkapja’ az embert, jól sikerül egy előadás. De társak nélkül, közösségbe való beilleszkedés híján, ez aligha valósulhatna meg. 


Bajomi Nagy György kollégámtól kaptam igen sokat. Hihetetlen nyíltsággal fordult felénk, fiatalok felé. S úgy hiszem, ez – neki köszönhetően – bennem is ’működik’. Hiszen itt vannak az újabb generációk, teszem azt A Pál utcai fiúkban a vörösingesek. Ha kiben-kiben picit tudom oldani a feszültséget vagy a gátakat, akkor neki már könnyebb lesz. Mindenki számára fontos a figyelem. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Néha egy jó szó, egy gesztus is elég. 


S hogy miben, mennyire változtam meg én a 2006-os indulásom óta? Éjszakai etetések közben, s amíg visszaringatjuk a srácokat, ezen is van időm elgondolkodni. Mivel akkor még nem ismertem a szakma nehézségeit, buktatóit, ezért jóval kisebb volt a félelmem. Nagy volt az önbizalmam, s talán ezt érezhette meg bennem Jordán Tamás. A könnyedségemet, a lazaságomat. Aztán az évek alatt, ahogyan egyre több tudás, tapasztalat rakódott rám, hogy is mondjam, nem is az önbizalmam fogyott, hanem, úgy érzem, alázatosabbá tudtam válni a hivatásom iránt. Rengeteg élmény ért. Jeles András rendező volt az első, aki rám mert bízni nagyobb feladatot is. S jöttek sorban a lépcsőfokok. A Kis Lord, a Tizenkét dühös ember… Meghatározó élmény volt A dzsungel könyve, Maugli. Horgas Ádám rendező és Jordán Tamás jobban hitt bennem, mint én saját magamban. Ádám hihetetlenül nyitottan állt hozzám, egyetlenegy másodpercig nem kételkedett bennem. Elhitette velem, hogy meg tudom csinálni. Ezzel megerősített. Ivo Krobot rendező tanításai a mai napig eszembe jutnak. Számomra ő tanár is. Megkapott a nyitottsága, az emberek iránti feltétlen szeretete. Számára az ember a fontos. Bár ez egy kemény szakma, de tényleg csak úgy érdemes csinálni, hogyha segítjük egymást. Nyitottak, érdeklődőek vagyunk egymás felé. 


A már említett éjszakai, igen értékes idők – a háromszor úgy húsz-huszonöt perc – arra is jók, hogy próbáljam kihozni belőlük a legtöbbet. Azon is szoktam morfondírozni, hogy akkor lennék igazán ügyes, ha azokat a tapasztalatokat, amiket a srácok kapcsán megélek, valahogyan kamatoztatni tudnám a színpadon. A szerepeimbe – ha áttételesen is, persze – be tudjam építeni. Ez lenne a célom hosszabb távon. Szóval figyelem, vizsgálom magam, milyen élményeket tudok most felszedni, amiket később meg tudnék mutatni. 


S meglehet, a következő napokat, éjszakákat meg arra is fordítom, hogy eltöprengjek pelenkázás közben azon is, mi végre vagyunk mi itt a Földön? Az biztos, ha ennek a két kissrácnak a szemébe nézek, azt látom, hogy ők tisztábbak nálam, vagy annál a világnál, ami körülvesz bennünket. Ez üdvözítő. Hitem, hitünk szerint: ez a jövő! Vagy, hogy az ő életük által, az ő életükön keresztül tudom az én életemet – tudjuk a mi életünket – is jobbá tenni. Tehát, hogy a nehézségek (a színpadiak és mások) ilyenkor eltörpülnek. Megváltozik minden. A szülők, azt hiszem, tisztában vannak ezzel.” 

 

„Már többször tapasztaltam, hogy egy-egy színésznő, miután visszajött a szülési szabadságról, kiragyogott. Gyökeresen megváltozott az élete, és megváltozott a színpadi jelenléte. Jobb színész lett tőle. Én is erre próbálok majd törekedni.”
Balogh János 

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.