km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
A Jagodics pincészet Blauburgere lett a Karnevál bora

A Jagodics pincészet Blauburgere lett a Karnevál bora

A Jagodics pincészet 2021-es Blauburgere nyerte el a Savaria Történelmi Karnevál legjobb bora 2023 címet.

Második évtizede ad otthont a Savaria Történelmi Karnevál a hazai boroknak és borászatoknak. A tradíciókra, hagyományokra épülő összművészeti rendezvényhez szorosan kapcsolódik a Savaria Karnevál Legjobb Bora verseny, melynek idén is a minőségi gasztronómia egyik szombathelyi fellegvára, a Wagner Vendégudvar adott otthont.
Az immáron 20. alkalommal megrendezett versenyre 22 szőlőtermesztő, borász nevezett, összesen 58 nedű megmérettetésével. Az idei évben kimagaslóan magas számmal neveztek a borászok fehér borokat, összesen 29-et, továbbá 22 vörös és 7 rosé bort.

A Savaria Történelmi Karnevál küldetésében a hagyományok, a korhűség, a szórakoztatás és a játszva tanítás mellett kiemelt szerepet kap a hazai értékek, köztük a gasztronómia népszerűsítése. Az emblematikus rendezvény egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb helyszíne a Borok utcája, ahol évről-évre bemutatkoznak a hazai borvidékek és a legújabb nedűik, ígérve a hegy leve szerelmeseinek egyedülálló kulináris élményt. A kínált borokat szakavatott borbírák minősítik mielőtt a nagyközönség is megkóstolhatja azokat. Nagy a tét, hiszen egy évig viselheti a megtisztelő címet a kiválasztott, aki egyébként a következő évben díjmentesen árulhatja a borait az eseményen.

A jelenlévőket Grünwald Stefánia, a versenyt szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte, a szakmai bírálatra Stefanics Kornél állította sorba a borokat, míg a kóstolás két - vörös-és fehérboros - bizottságban zajlott. 
Stefanics Kornél szakmai vezetésével a  hagyományos 100 pontos rendszer szempontjai alapján 8 okleveles borbíró kóstolta végig a borokat. 
A fehérboros bizottság elnöke Böröcz Tamás, a vörösboros bizottságé pedig Wawrzsák László volt.

A lebonyolításban idén is a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete közreműködött, a verseny tisztaságát Dr. Bálint Mónika Közjegyzői Irodája felügyelte. 
Érkeztek szép számmal szőlőnedűk a Balatoni borvidékről- úgy mint Balaton felvidéki régióból, Badacsony, Balatonfüred-Csopak környékéről, sőt a déli parti Balatonboglári borvidékről is, de az idei évben is elmaradhatatlanok a soproni, szekszárdi, villányi, zalai, és somlói borvidékről érkezett szőlőnedűk. 

A TOP 10 bor újra kóstolásába már a sajtó munkatársai is bekapcsolódtak, akik szorgosan töltötték poharaikat, és évről-évre egyre nagyobb rutinnal és hozzáértéssel ízlelgetik a versenyborokat, majd választják ki a sajtó borát:  Az 58 nevezett borból  1 kapott bronz,  45    ezüst,  12   pedig arany minősítést, ami garantálja, hogy a Borok Utcájába látogatók minőségi nedűket kortyolgathatnak majd augusztus utolsó hétvégéjén a Savaria Történelmi Karneválon.


A NYERTESEK:

SAVARIA KARNEVÁL BORA 2023:
JAGODICS PINCÉSZET - NAPLEMENTE BLAUBURGER 2021.
A nyertes kézműves borászat a Sopronhoz tartozó Kőszegi történelmi borvidéken termeli a tájra jellemző, nagy becsben tartott blauburgert.
A Naplemente jó évjáratból származó testes tétel, nagyon jól áll neki a hordó, a blauburger fajtajellegét előnyösen hangsúlyozza. Már a neve is előrevetíti, hogy inkább esti beszélgetésekhez, baráti találkozásokhoz, hűvösebb estékhez ajánlják a szakértők. Ha valaki ajándékba viszi, minőségét minimum 7 évig megőrzi, értéke évről-évre emelkedik.   Igazi bortrezorba való ínyencség.


LEGJOBB FEHÉRBOR:  
MÁNDLI  BORHÁZ - ZALAI PINOT BLANC 2021.
Vinum Pressum -Sajtó bora: 
FEIND ÉS FEIND PINCÉSZET – ZEUSZ 2018.

A borokat augusztus 24-27. között kóstolhatja majd meg a karneváli közönség a Borok Utcájában, a díjak ünnepélyes átadása augusztus 25-én 17:00 órától lesz a Fő téren a Fórum színpadon.
Nevezett pincészetek:
Dóka Éva e.v.
Fekete Borpince 
Feind Borpincészet
Kontyos Borház Kft.
Blum Pincészet
Bock Pincészet
Alasz Pincészet
Folly Pincészet
Tiffán Pincészet
Agancsos Pincészet
Nagy és Nagy Borászat
Mokos Pincészet
Ősi Gábor Pincészete
Simigh Családi Pincészet
Laposa Birtok
Garamvári Szőlőbirtok
Jagodics Pincészet
Tornai Pincészet
Réti-Farkas Családi Borászat
Sterlik Pincészet
Tóth Pincészet
Mándli Borház

 

Fotó:Mészáros Zsolt Sadness

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.