km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
A hüllőélet méltatlan az emberhez - Csehov Sirálya a Weöres Sándor Színházban

A hüllőélet méltatlan az emberhez - Csehov Sirálya a Weöres Sándor Színházban

A mai nézők állapotát tükröző előadás született Csehov (1860-1904) színjátékából, a Sirályból (1896) a Weöres Sándor Színházban. Szembesülünk „hüllőlétünkkel”, s azzal: csak rajtunk múlik, hogy végre méltók legyünk az ember névre - Szenkovits Péter kritikája.

 

A Widder Kristóf rendezte komédia (a műsorfüzetben ez a műfaji megjelölés szerepel) valójában sorstragédia. Ekként fogalmaz Vitányi János színházi kritikus Csehov figuráiról: „Elvágyódnak a reménytelen világból, de a vágynál többre nem futja erejükből, egy-egy fellobbanás után visszahullanak régi életükbe.” Dagonyázás a posványban. Sorra-rendre elbukik az ilyen-olyan kitörési kísérlet. A nagy többség belenyugszik méltatlan sorsába. Nem megéli, eltölti e földi időt. Ámítva önmagát, becsapva másokat. Méltatlanná válik a homo sapiens fogalmához. Szerb Antal író/irodalomtörténész diagnózisa Csehov nihilistáiról: „Nem történik semmi, mert nem történhet semmi; állóvíz az életünk, amelyre szürke eső esik. Minden lendület elhal a félúton; a legtöbben tunyán és bánatosan hullanak alá a semmibe.” S tegyük hozzá: majd’ minden érzelem gellert kap, a szerelem legfőképpen.  
A WSSZ-előadás lét-látlelet. Magyarország, 2022. Félretájékoztatott/átvert, lebutított halmazok tömege nem tud mit kezdeni az életével. Alattvalóként vegetál. Szolgál.
Tíz szereplő – tíz valósághű ábrázolás. Mari Dorottya Nyinája főhőssé, küldetés-tudatú színésznővé válik. (Bennem legalábbis.) Talán az egyetlen kivétel, aki kiütés-sorozatok után is képes még talpra állni, továbbmenni. Csak azért is. Nyina: „Most már igazi színésznő vagyok, élvezettel, elragadtatással játszom, megmámorosodom a színpadon, és csodaszépnek érzem magam.” Arkagyina (a darabban a már befutott színésznő) a csodálatos Németh Judit. Arkagyina megtalálta a hivatását, ám egoista, önző. Imádja, ha minden körülötte forog. Képtelen áldozatokat hozni másokért. A mindig rendkívüli Major Erik Treplovja (Arkagyina fia) vergődő, tehetséges fiatalként – minden létvetületben – falakba ütközik. A sajátjába és másokéba. Sérüléseit nem tudja kiheverni. Jó, mint mindig: Szerémi Zoltán (Szorin, Arkagyina bátyja). „Szeretnék – ha csak egy-két órára is – felébredni ebből a hüllőéletből.” A jelentős művésszé érett Antal D. Csaba Trigorinjáról sokat elmond e kijelentés: „Már elfelejtettem, és nem is tudom világosan elképzelni, hogy érzi magát az ember tizennyolc-tizenkilenc éves korában.” Herman Flóra meggyőző Mása: „Csak vonszolom az életemet, mint egy végtelen uszályt.” (Az idézetek a Makai Imre-fordításból valók – szp) Bálint Éva, Orosz Róbert, Kelemen Zoltán, Widder Kristóf ábrázolása ugyancsak a helyén van. Kupás Anna látványtervezőként a XXI. századi nézőt „szólítja meg”. Akinek végre-valahára el kell(ene) döntenie: alávalóként teng-leng, vagy személyiségként teremt-e.

Szenkovits Péter

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.