km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A holokauszt áldozatainak emléknapja: a szív és a lélek botlatása

A holokauszt áldozatainak emléknapja: a szív és a lélek botlatása

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Szombathelyi Zsidó Hitközség emlékezésre hívta a közép- és általános iskolák diákjait. A Kanizsai Dorottya Gimnázium és a Zrínyi Ilona Általános Iskola egy-egy osztálya vett részt az egykori ortodox zsinagógánál, Benedikt Márk rabbi botlatókövénél, tartott megemlékezésen, ahol Mayer László, a Vasi Szemle főszerkesztője beszélt a botlatókövek jelentéséről és az egykori szombathelyi zsidó közösség történetéről.

 

2001. óta április 16-a a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja, az ország valamennyi középiskolájában megemlékeznek a holokauszt áldozatairól. 1944. április 16-án kezdődött meg hazánkban a zsidók gettóba zárása és módszeres elpusztítása. Egyik elhunytnak sincs sírhelye, Gunter Demnig német szobrászművész azért alkotta meg és helyezte el a botlatóköveket az áldozatok lakása előtt, hogy legyen jelképes emlékhelyük.


Mayer László, a Vasi Szemle főszerkesztője elmondta, maga az ötlet, a botlatókő nem a szó szerinti botlatást jelenti. Nem azért van, hogy az itt közlekedő ebben a 10x10-es kis feliratban elbotoljon és elessen, hanem inkább a szív és a lélek, illetve a szem botlatását szeretné elérni, a rohanó világunkban egy pillanatnyi megállás.


A Szombathelyi Zsidó Hitközség csatlakozott a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület felhívásához, egy országos megemlékezés-sorozathoz, hogy diákokkal közösen felkeressék a botlatóköveket, és zsidó szokás szerint egy-egy kaviccsal, mécsessel emlékezzenek meg az elhurcolt és meggyilkolt áldozatokról. A diákok verssel és mécsesgyújtással rótták le tiszteletüket.


Várnainé Balogh Beáta, a Zrínyi Ilona Általános Iskola történelemtanára hozzátette, már 5. osztálytól tanítja a zsidó történelmet, a zsidó kultúrát, erre mindig is nagy hangsúlyt fektettek a Zrínyiben. Nagyon jó a kapcsolatuk a Szombathelyi Zsidó Hitközséggel, megköszönte a sok támogatást, amelyet az elmúlt években kapott az iskola diáksága. Kiemelte, számára is és a gyermekek számára is nagyon fontos, hogy minél többet megtudjanak Szombathely polgárságáról, arról az erőt adó és kultúrát teremtő közösségről, amely nagyon sokat tett Szombathely városáért. Sajnos mindannyian tudják, hogy a holokausztban mi történt velük, ezt a gyerekeknek is ismerniük kell, hogy meg tudjanak előzni mindenféle kirekesztést, hátrányos megkülönböztetést.


Lovassné Vass Enikő, a Kanizsai Dorottya Gimnázium osztályfőnöke hangsúlyozta, szívügyének tekinti azt, hogy a gyerekeket elvigye mindenhova, ahova csak lehet, hogy minél több mindent megismertessen velük a világból. Emellett az esemény mellett sem mehettek el, mert ez nagyon fontos, hogy a történelemnek ezt a sötét oldalát is megismerjék, és tudjanak belőle táplálkozni és tanulni.


A haláltáborokban közel 600 ezer zsidó honfitársunkat, köztük 3500 szombathelyit pusztítottak el.  

 

 

 


 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.