km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A halottakat sem tisztelik a tolvajok, sok a lopás a temetőben

A halottakat sem tisztelik a tolvajok, sok a lopás a temetőben

Túl sok a lopás a Jáki úti temetőben: nagy értékű virágcsokrok, vázák tűntek el az elmúlt hetekben a sírokról. A közterület-felügyelet egyenruhásai járőröznek az ösvényeken - tettenérés után az elkövető akár börtönbüntetést is kaphat.

 

Hetente 8-10 alkalommal érkezik bejelentés a temetőgondnokságra valamilyen lopásról - ez minden eddiginél több. A tolvajok - úgy tűnik - visszatérnek a megszokott helyekre: már tudják, hol lehet hozzájutni a több ezer forintot érő virágkompozíciókhoz. Néhány sírról tárgyakat is elloptak. Sokak számára biztonságot nyújt a közterület-felügyelők jelenléte, akik rendszeresen járőröznek a temetőben. 


Kiskós Ferenc , a Vas Megyei Temetkezési Kft. igazgatója az SZTV kérdésére így válaszolt: „A temetőlátogatók folyamatosan jelentették azt, hogy virágcsokrokat, valamint egyéb kegyeleti tárgyakat lopnak, de sajnos az utóbbi időben már a vázákat is eltulajdonítják ismeretlen személyek, és számunkra ez egy nagy probléma. Próbálunk ez ellen tenni, van egy őrszolgálatunk, ők folyamatosan járőröznek a temetőben, de sajnos az élő őrzés lehetősége számunkra nem teljesen adott.”


Ezért kért segítséget a temető vezetője az önkormányzattól - már meg is jelentek az egyenruhások. A közterület-felügyelők gumibottal, bilinccsel felszerelkezve cirkálnak az ösvényeken. Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a temetői tolvajokra nem csak pénzbírság várhat. A lopást a Büntető Törvénykönyv 370. paragrafusa tárgyalja, amely kimondja, hogy ha a lopást szabálysértési értékre, 1-től 50 ezer forintig dolog elleni erőszakkal a temetőben, a temetkezési emlékhelyeken a halottak emlékére rendelt tárgyakra követik el, akkor bűntett miatt akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.


Ha a közterület-felügyelők jogellenes tevékenységet tapasztalnak, azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

 

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.