km/óra
  2024.07.20., szombat  •  Illés napja
A háború nem rabolhatja el a gyermekkorunkat: ukrán gyermekek rajzaiból nyílt kiállítás

A háború nem rabolhatja el a gyermekkorunkat: ukrán gyermekek rajzaiból nyílt kiállítás

Az Agora Savaria Filmszínházban kedden ukrán menekült gyermekek rajzaiból nyílt kiállítás A háború nem rabolhatja el a gyermekkorunkat címmel. A Szombathelyen működő ukrán Litera Egyesület kezdeményezését az önkormányzat és az Agora Savaria Nkft. támogatta.

Az ukrán háborús menekült gyermekek rajzaiból összeállított kiállítás megnyitóján Vitalij Zakharcsenkó, a Litera Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, elmondta, hogy a rajzok prizmáján át kirajzolódnak a háború elől Magyarországra menekülő, s itt védelemre lelt ukrán gyermekek érzései, a győzelembe vetett hitük. Köszönetét fejezte ki a város önkormányzatának és az Agora Savaria Nkft.-nek, hogy támogatták ezt a kezdeményezést.

Dr. László Győző, Szombathely alpolgármestere beszédében elmondta, hogy a gyermeki szem úgy látja a dolgokat, ahogy valójában vannak: előítélettől, számításoktól mentesen, a rajzokon szeretet és harmóniára való törekvés tükröződik. Ha ezek az érzések uralnák  a világot, az szebb, biztonságosabb és békésebb hely lehetne. Végül örömét fejezte ki, hogy azok, akik itt élnek, békére és támogatásra leltek városunkban. 

Horváth Zoltán, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont ügyvezetője örömét fejezte ki, hogy helyszínt adhatnak ennek a kiállításnak, mely április 23-ig tekinthető meg a Savaria Mozi aulájában.

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló is köszöntőt mondott: megköszönte városunk önkormányzatának a támogatást, amit a Litera Egyesületnek nyújt, és Ukrajna győzelmébe vetett hitéről is beszélt. Az ukrán menekült családok gyermekeinek rajzaiból nyílt kiállítás üzenete pedig a legfontosabb a háborús időkben is: a gyermekeknek minden körülmények között joguk van a boldog gyermekkorhoz. 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
legfrissebbek
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Szerb lítiumbányán keresztül vezethet az út az EU energiafüggetlenségéhez
2028-ban nyithat újra az a szerbiai lítiumbánya, amelynek készletei Európa lítiumszükségletének 90 százalékát fedezni tudnák. A lítium a rézhez, nikkelhez, kobalthoz hasonlóan olyan ritkafém, amely a fenntartható energiatároláshoz, például az elektromos autók és a mobileszközök akkumulátoraihoz, kulcsfontosságú. Ma Belgrádban Szerbia és az Európai Unió a stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött.
A Fidesz érdekét szolgálták vagy szolgálhatták a választási kamupártok, de ezzel nem sérült a párt jóhírneve, a bíróság szerint
A Győri Ítélőtábla ítélete szerint dr. Czeglédy Csaba nem sértette meg a Fidesz jóhírét, amikor egy 2022-es írásában azt kérte számon az ügyészségen, hogy az úgynevezett választási kamupártok kapcsán, a választás rendje elleni bűntett miatt történt vádemeléssel összefüggésben "a vádlott vagy vádlottak monogramjait sem közölte, pedig a nyilvánosságra tartozik, ki vagy kik azok a személyek, akik a vád szerint választási csalást követtek el Szombathelyen – Hende Csaba és a Fidesz érdekében”.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Visszavonták a gyerekbántalmazó karateedző városi kitüntetését
A jászberényi önkormányzat visszavonta a szolnoki kalandparkban egy gyereket a múlt héten felrúgó helyi karateedző városi kitüntetését.