km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben

Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben

Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.

József éppen egy kisgyermekes családtól köszön el, mikor megérkezünk: délutánonként fél ötkor kapcsolódnak fel a fények, s maga fogadja a kíváncsi látogatókat mesekertje kapujában. Először nem a kérdések, hanem az ámulat szavai törnek fel belőlem, pillanatról pillanatra új vizuális inger ragadja meg a tekintetet, pedig még be sem léptünk az udvarra, melynek gyönyörű kovácsoltvas kerítése is József keze munkája – nyugdíj előtt lakatosként dolgozott, manapság a kerti műhelyben hatalmas fémszerkezeteket gyárt, melyeket ledvilágítással díszít. Ilyen például a bejáratnál álló, négyméteres, kúp alakú szerkezet, fentről fényfűzérek lógnak alá, a fényfolyam tetején pedig ott világít az örök hold.

Kurucz józsef elmeséli, világéletében nagyon szerette a karácsonyt: bár gyermekkorában ez az ünnep mást jelentett, mint pompázatos mesekertje. Akkoriban más szokások jártak – emlékszik vissza – a Kisjézus hozta fát nem láthatták a gyermekek, s azt alma, sztaniolba csomagolt dió, háztartási keksz és konzum szaloncukor díszítette, szerényen. Volt még kiscsengő a fán, s örömteli harc a testvérek között,  hogy ki rázhatja meg... Azután József felnőtt, s mikor elérhetővé váltak Magyarországon is a fényfűzérek, a dekorálás hobbi lett: először csak a szobát, a lakást díszítette velük. Aztán 5-6 éve belefogott a gyűjtésükbe, és – kovácsmunkával ötvözve – fénylő tornyokat, gömböket, mikulásszánt, hóesést, karácsonyi mesevilágot varázsol a kertjébe: harmadik éve már nemcsak a saját, hanem az idelátogatók örömére gyúlnak fel napelem adta energiával a fények.

Párja először nehezen fogadta el nagyszabású, a teljes kertet, házat karácsonyi pompába öltöztető dekoráció tervét, de már beletörődött – mondja huncut mosollyal József –, sőt, 2 éve segít a tavasztól tavaszig tartó munkálatokban. Nyárig a vasszerkezetek készülnek el – közben októberben Halloweenre is készülnek, idén 50 tököt faragtak ki, szalmából család készült, plusz 150 tökkel díszítették a kertet –, ezután következik a reggeltől estig tartó díszítés a kertben, mikor minden a helyére kerül. Vízkeresztkor aztán leszerelik és részletekben elcsomagolják, javítják a meghibásodott elemeket a következő adventre.

Józseffel gyakran előfordul, hogy beleszeret egy új dekorációs elembe a neten böngészve, s a szombathelyi zsibvásárokon is újabb kincsek után kutat. Mi csak kapkodjuk a fejünket: a kerti ösvényen haladva ember nagyságú zenélő Mikulás, szarvasok húzta szán, nyuszik, városmakettek fogadnak a háztetőről leragyogó izzósorok és a jégcsapokat formázó fénysorok alatt. A 68 éves József elárulja,  még nem teljes a kép, vágyik egy életnagyságú, mozgó szarvascsaládra.

A kert központi részén hatalmas betlehem áll: a kegytárgyboltos, aki legyártatta a figurákat, először tréfának hitte a rendelést, így biztonságból maga hozta Balogunyomba a betlehemet, végül a szállítás költségét is elengedte. Saját dizájn a régi televíziók dobozába épített városmakett: külön csoportot alkotnak ezek a különleges darabok, korcsolyázó gyermekek, világító ablakú házacskák, mini dodzsem, karácsonyi vásár elevenedik meg a régi tévékben, egy békebeli mesevilág, amit József nekünk is, értünk is őriz.

Azt mondja, mikor látja, ahogy a gyermekszemekben visszatükröződnek a mesekert boldog fényei, elérte a célját. Minket, felnőtteket pedig nemcsak a fények varázsolnak el, hanem az a kedvesség és magától értetődő öröm, amit József személyisége sugároz: hogy karácsonyozni és örömet adni, s a kertben körbesétálva picit kiszakadni a prózai hétköznapokból, jó. Búcsúzunk, József ajándékkal köszöni meg a látogatást, mi pedig átadjuk őt a kapun éppen belépő új vendégeknek.

Tar Patrícia
Fotó: Nagy Jácint

 


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Koronavírus: 620 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 19 beteg
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.
Elektromos rövidzárlat miatt keletkezhetett tűz egy nemesládonyi családi házban
Döcögős kezdés, majd magabiztos Falco-győzelem az Atomerőmű ellen
A szombathelyieket felpaprikázta az elveszített első negyed, onnantól kezdve nem volt kérdés a győztes kilétét illetően. Az összecsapás 92-67-es eredménnyel zárult.
A kormány azon dolgozik, hogy megmentse a Dunaferrt
Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt - jelentette be a miniszterelnök szerdán a Facebook-oldalán.