km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben

Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben

Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.

József éppen egy kisgyermekes családtól köszön el, mikor megérkezünk: délutánonként fél ötkor kapcsolódnak fel a fények, s maga fogadja a kíváncsi látogatókat mesekertje kapujában. Először nem a kérdések, hanem az ámulat szavai törnek fel belőlem, pillanatról pillanatra új vizuális inger ragadja meg a tekintetet, pedig még be sem léptünk az udvarra, melynek gyönyörű kovácsoltvas kerítése is József keze munkája – nyugdíj előtt lakatosként dolgozott, manapság a kerti műhelyben hatalmas fémszerkezeteket gyárt, melyeket ledvilágítással díszít. Ilyen például a bejáratnál álló, négyméteres, kúp alakú szerkezet, fentről fényfűzérek lógnak alá, a fényfolyam tetején pedig ott világít az örök hold.

Kurucz józsef elmeséli, világéletében nagyon szerette a karácsonyt: bár gyermekkorában ez az ünnep mást jelentett, mint pompázatos mesekertje. Akkoriban más szokások jártak – emlékszik vissza – a Kisjézus hozta fát nem láthatták a gyermekek, s azt alma, sztaniolba csomagolt dió, háztartási keksz és konzum szaloncukor díszítette, szerényen. Volt még kiscsengő a fán, s örömteli harc a testvérek között,  hogy ki rázhatja meg... Azután József felnőtt, s mikor elérhetővé váltak Magyarországon is a fényfűzérek, a dekorálás hobbi lett: először csak a szobát, a lakást díszítette velük. Aztán 5-6 éve belefogott a gyűjtésükbe, és – kovácsmunkával ötvözve – fénylő tornyokat, gömböket, mikulásszánt, hóesést, karácsonyi mesevilágot varázsol a kertjébe: harmadik éve már nemcsak a saját, hanem az idelátogatók örömére gyúlnak fel napelem adta energiával a fények.

Párja először nehezen fogadta el nagyszabású, a teljes kertet, házat karácsonyi pompába öltöztető dekoráció tervét, de már beletörődött – mondja huncut mosollyal József –, sőt, 2 éve segít a tavasztól tavaszig tartó munkálatokban. Nyárig a vasszerkezetek készülnek el – közben októberben Halloweenre is készülnek, idén 50 tököt faragtak ki, szalmából család készült, plusz 150 tökkel díszítették a kertet –, ezután következik a reggeltől estig tartó díszítés a kertben, mikor minden a helyére kerül. Vízkeresztkor aztán leszerelik és részletekben elcsomagolják, javítják a meghibásodott elemeket a következő adventre.

Józseffel gyakran előfordul, hogy beleszeret egy új dekorációs elembe a neten böngészve, s a szombathelyi zsibvásárokon is újabb kincsek után kutat. Mi csak kapkodjuk a fejünket: a kerti ösvényen haladva ember nagyságú zenélő Mikulás, szarvasok húzta szán, nyuszik, városmakettek fogadnak a háztetőről leragyogó izzósorok és a jégcsapokat formázó fénysorok alatt. A 68 éves József elárulja,  még nem teljes a kép, vágyik egy életnagyságú, mozgó szarvascsaládra.

A kert központi részén hatalmas betlehem áll: a kegytárgyboltos, aki legyártatta a figurákat, először tréfának hitte a rendelést, így biztonságból maga hozta Balogunyomba a betlehemet, végül a szállítás költségét is elengedte. Saját dizájn a régi televíziók dobozába épített városmakett: külön csoportot alkotnak ezek a különleges darabok, korcsolyázó gyermekek, világító ablakú házacskák, mini dodzsem, karácsonyi vásár elevenedik meg a régi tévékben, egy békebeli mesevilág, amit József nekünk is, értünk is őriz.

Azt mondja, mikor látja, ahogy a gyermekszemekben visszatükröződnek a mesekert boldog fényei, elérte a célját. Minket, felnőtteket pedig nemcsak a fények varázsolnak el, hanem az a kedvesség és magától értetődő öröm, amit József személyisége sugároz: hogy karácsonyozni és örömet adni, s a kertben körbesétálva picit kiszakadni a prózai hétköznapokból, jó. Búcsúzunk, József ajándékkal köszöni meg a látogatást, mi pedig átadjuk őt a kapun éppen belépő új vendégeknek.

Tar Patrícia
Fotó: Nagy Jácint

 


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.