km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
A Gépipari diákjai bizonyultak a védelmi viadal legjobbjainak

A Gépipari diákjai bizonyultak a védelmi viadal legjobbjainak

A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Magyar Honvédség Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred szervezésében került sor a II. Jurisics Miklós Védelmi Viadalra május 9-én a szombathelyi Petőfi telepen. A megmérettetésen nyolc Vas vármegyei középiskola diákjai versenyeztek, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.

 

Mint írják, az ifjúsági versenyek tematikáján alapulva, ám mégis új feladatokkal tűzdelve hirdette meg a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Jurisics Miklós Védelmi Viadalt. A versengés célja a fiatalok rendvédelmi ismereteinek fejlesztése gyakorlati feladatokon keresztül a tantermi oktatáson kívül. A feladatok megtervezésében és a versenyállomásokon bírói feladatok ellátásában a Magyar Honvédség Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred és az Országos Mentőszolgálat szombathelyi munkatársai is részt vettek. 


A versengés megnyitóval vette kezdetét, amelyen a feladatokat Kovács Balázs tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője ismertette, aki egyben balesetmentes versengésre is felhívta a diákok figyelmét. 


A sokrétű feladatok közül minden csapat megtalálta azt, amelyikben megmutathatta ügyességét, állóképességét, koncentrációját, vagy egészségügyi ismereteit. Feladat volt vízsugárral célba lövés, negyven kilogramm súlyú bábu mozgatása és a tűzoltó védőruhába való beöltözés is, amit a lehető leggyorsabban kellett végrehajtaniuk. A mentőszolgálat állomásán egy eszméletlen beteg ellátásával, míg a Magyar Honvédség állomásain akadályfutással, lövészettel és szennyezett romterületről való személy mentésével találkozhattak. 


A megmérettetésen mindenki a legjobbnak járó díjat és ezzel együtt a vándorkupát szerette volna bezsebelni. A verseny legjobbja a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma csapata lett, akik dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornoktól, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától vehették át a vándorserleget, amit egy évig megőrizhetnek. Az igazgató beszédében reményeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a versenyben résztvevő fiatalok közül kerülnek majd ki a jövő tűzoltói.

 

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy/Vas VMKI 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Ítélet született a kalandparkos halálos baleset ügyében
A Kőszegi Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte a vádlottakat.
Pár fokkal mérséklődik a meleg a hétvégén
Szombaton a napos idő mellett a délutáni óráktól elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, erre eleinte keleten, majd a Dunántúlon és északon lesz a legnagyobb esély.
Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalomnál
Egy nyerges vontató és egy kisbusz ütközött össze szombaton reggel az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében a Budapest felé vezető oldalon a 166-os és a 167-es kilométerszelvény között.
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.