km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A Fidesz szerint a város elhajtja a befektetőket hozó ügynökséget, miközben az önkormányzat minden megkeresésre válaszol és ott van InGrid is

A Fidesz szerint a város elhajtja a befektetőket hozó ügynökséget, miközben az önkormányzat minden megkeresésre válaszol és ott van InGrid is

A szombathelyi Fidesz-frakcióvezetője Illés Károly szerint az önkormányzat nem veszi komolyan a Nemzeti Befektetési Ügynökség érkező befektetési lehetőségeket. A város az állítással szemben prioritásként kezeli a megkereséseket, közzé is tették az erről szóló adatokat. Illés arra is felszólította a városvezetést, hogy az energiaigények miatt kezdjen tárgyalásokat az E.ON-nal - közben a cég már tavaly bejelentette, pont emiatt épít csaknem 5 milliárd forintért új transzformátorállomást Szombathelyen.

Zárt körű sajtótájékoztatón beszélt a szombathelyi Fidesz frakcióvezetője, Illés Károly szerdán arról, hogy a város késve vagy egyáltalán adott információkat a külföldi befektetőket közvetítő Nemzeti Befektetési Ügynökségnek a szombathelyi lehetőségekről.

Illés Károly ezt már az októberi közgyűlésen is felvetette, akkor konkrétumokat kért tőle a városvezetés, hogy utána tudjanak nézni - akkor úgy tűnt, nyugvópontra jut az ügy.

De aztán nem jutott. 

A sajtótájékoztató részleteit kénytelenek vagyunk átvenni, mivel arra csak a kiválasztott szerkesztőségeket hívták meg - ezek nélkül viszont nehezen lenne érthető az arra kiadott önkormányzati reakció.
 

Illés Károly felszólítja a várost


A beszámolók szerint Illés azt mondta, "a Schaeffler-beruházás óta, amelyet az előző városvezetés készített elő, nem jött újabb, magas hozzáadott értékű tevékenységet végző vállalkozás a környékre - kezdte Illés Károly a helyszínen. Elmondta, már a terület átsorolása is Puskás Tivadar polgármestersége idején történt meg, a folyamat azóta viszont megtorpant.

- Információink szerint a HIPA, azaz a Nemzeti Befektetési Ügynökség az év első tíz hónapjában tucatnyi alkalommal ajánlott ki szombathelyi területeket befektetőknek lehetséges helyszínként. Úgy tudjuk, hogy az utóbbi időben, amikor az önkormányzatot keresték, vagy nagyon nehezen és késve jutottak adatokhoz a városvezetéstől, vagy egyáltalán nem kaptak információt - mutatott rá a politikus. Szerinte rendkívül fontos, hogy egy város szorosan együttműködjön a külügyminisztériumhoz tartozó ügynökséggel, hiszen az ő közreműködésük szükséges ahhoz, hogy külföldi befektetők, termelő cégek jelenjenek meg Szombathely területén.

- Felszólítjuk a városvezetést, hogy tegyék meg a kellő lépéseket és vegyék komolyan ezeket a megkereséseket.

Az első feladatok egyikeként említette a komolyabb közműfejlesztést. - A beruházásoknak hatalmas a villamosenergia-igényük, a terület azonban jelen pillanatban nem rendelkezik megfelelő adottságokkal. Fontos lenne, hogy az értékesítésekből befolyt eddigi összegekből erre a célra költsön a városvezetés, mert ez a fejlesztés előbbrevaló az útépítéseknél is, hiszen enélkül nem jönnek a befektetők - fogalmazott. Azt kéri a városvezetéstől, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, és kezdjenek el tárgyalni a hálózat komolyabb, a jövőbeni valós igényekre reagáló, több száz megawattos bővítéséről."

 

Város: Illés valótlanságokat állít
 

Az önkormányzat Facebook-oldalán az alábbi választ tette közzé  Hálás a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a szombathelyi önkormányzat munkájáért címmel 

Bár Illés Károly fideszes képviselő a fentiek ellentettjét állította egy szűk körű sajtótájékoztatón, a tények viszont makacs dolgok. A városvezetésnek a HIPA-val folyamatos és zavartalan a szakmai kapcsolata, amit a csatolt táblázatnál jobban már csak a HIPA képviselőinek válaszai bizonyítanak jobban:

Részletek a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) önkormányzatunknak küldött válaszaiból:

"Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a vállalat visszajelzése alapján a magyarországi helyszínek közül Szombathelyt tartja a legkedvezőbbnek, külön kiemelték az Önkormányzat segítő munkáját."

"Köszönjük a látogatás előkészítését és a remek programot!"
 
"Szeretnénk megköszönni a segítséget és a professzionális együttműködést az Önkormányzat részéről."

Az elmúlt években több olyan megkeresés érkezett a HIPA részéről, amelyekre udvarias, azonnali, de nemleges választ küldtünk. Nem akarjuk, hogy városunkba olyan cégek telepedjenek le, amelyek tevékenysége veszélyeztetheti a szombathelyiek egészségét. Nem akarjuk például, hogy Szombathelyre akkumulátorgyár települjön. Ha Illés Károly, vagy a Szombathelyi Fidesz valóban ezt szeretné, akkor álljanak ki a szombathelyiek elé, és vállalják fel álláspontjukat.

Mindezek tükrében felszólítjuk Illés Károly fideszes képviselőt, hogy fejezze be a valótlanságok állítását, városunk hamis színben való feltüntetését és az önkormányzati dolgozók munkájának alaptalan kritizálását.

Mi továbbra is tesszük, amit tudunk.
 

A közleményhez mellékeltek a táblázatot, amely a HIPA megkereséseiről és az arra adott városházi válaszokról szólt - íme:


A nyugat.hu-nak dr. Horváth Attila alpolgármester azt mondta:  a városházán prioritásként kezelik a HIPA megkereséseit, ezért sem érti a frakcióvezető kijelentéseit. Voltak olyan megkeresések, amelyekre nemmel kellett válaszolniuk. Ilyen volt például, amikor a HIPA egy esetleges beruházáshoz akkora áramigényt csatolt, ami Szombathely teljes áramfogyasztásának négyszerese. Erre a megkeresésre nemmel kellett válaszolniuk. Előfordult, amikor egy elektromos autók akkumulátorait gyártó beruházás lehetőségeiről érdeklődött az ügynökség, a várható környezetterhelés miatt erre is nemet mondtak. De az biztos, hogy minden megkeresésre a lehető leggyorsabban válaszolnak - mondta az alpolgármester.


Kéne tárgyalni az áramszolgáltatóval: InGridet már tavaly bejelentették 


A közlemény nem tért második állításra, hogy a városnak fel kellene vennie a kapcsolatot az E.ON-nal a hlózat fejlesztése miatt. Illés Károlynak valószínűleg elkerülte a figyelmét a tavaly áprilisi hír, mely szerint az Északnyugat-Dunántúl és Szlovákia nyugati részének egyik legnagyobb áramhálózati fejlesztése valósul meg a következő 5 évben Magyarországon az E.ON Hungária Csoport jóvoltából. Ennek keretében a növekvő lakossági és vállalati igények miatt Szombathelyen majdnem 5 milliárd forintból épül fel egy transzformátorállomás.

 

Erről maga cég online sajtótájékoztatón számolt be, a szombathelyi városvezetéssel közösen. Ezen elhangzott:


„A Danube InGrid projekt jól szemlélteti az E.ON Hungária Csoport elkötelezettségét, hogy a megújuló termelésre és a partnerek igényeire fókuszáló, modern, hatékony és stabil villamosenergia-hálózatot fejlesszen. Beruházásunk további fejlesztéseket alapoz meg, újabb háztartási méretű vagy kiterjedt napelemes rendszerek telepítésére ad lehetőséget, valamint biztosítja a gazdaság szereplői számára, hogy terjeszkedési, növekedési céljaikat valóra váltsák. Szombathely esetében máris látható, milyen lehetőségek nyílnak meg az áramhálózat fejlesztése nyomán” – mondta el Haraszti Judit, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója a témáról szóló online sajtótájékoztatón.


Az okos megoldásokkal megvalósított áramhálózati beruházások hozzájárulnak Szombathely további gazdasági növekedéséhez és versenyképességéhez. A közelmúltban a megyeszékhelyen több létesítmény is jelezte, hogy jelentős bővítést tervez, ezért több villamos energiára lesz szüksége. A lakossági energiaigények szintén megnövekedtek, így a város északi és nyugati részét ellátó transzformátorállomás elérte kapacitása határát, ezért az E.ON egy új, zöldmezős beruházásban megvalósuló új transzformátorállomás építése mellett döntött. A kapcsolódó beruházásokkal együtt 4,7 milliárd forintból 2025-re megvalósuló fejlesztés választ ad a növekvő energiaigényekre, a kapcsolódó beruházásokkal jelentősen javítja a lakosság és a térségben található vállalkozások villamosenergia-ellátását.


„Az E.ON által 4,7 milliárd forintból megvalósuló új vezetékrendszer kiépítése és az új transzformátorállomás megvalósulása Szombathely jövője szempontjából is fontos beruházás. Egyik oldalról közelebb kerül a város ahhoz, hogy megújuló, környezetbarát energiaforrásokat használjon napelemes rendszerek térnyerése által. Másrészről lehetőség nyílik majd az új északi iparterület megfelelő áramellátásának kiépítésére és biztosítására, mely így még inkább hozzájárul a város gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtési céljainak megvalósulásához” - emelte ki a településen megvalósuló fejlesztés kapcsán dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.


Az alállomás bekapcsolásához szükséges nagyságrendileg 9 km 132 kV-os távvezeték létesítése, mely Szombathely Vépi úttól indul majd, a 87-es út és a vasút keresztezésénél kábelvezetékre vált, és jut el Szombathely új északi transzformátorállomásáig. A távvezeték építése a tervezési és engedélyezési lépések után 2022-ben kezdődik, átadására 2025-ben kerül sor.


A fejlesztésről az online anyag mellett teljes oldalon számolt be a nyomtatott hetilap, amelyet Illés Károly minden közgyűlésen legalább egyszer szeretne bezáratni. 

 

 

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.