km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
A cél, hogy bárhonnan bárhová el lehessen jutni végig kerékpárúton

A cél, hogy bárhonnan bárhová el lehessen jutni végig kerékpárúton

A Kerékpározás éve lesz az idei esztendő második és 2021 első féléve - erről döntött nemrég a kormány. Szakmai szervezetek bevonásával középtávú kerékpáros stratégia készül. Az intézkedési tervekben szerepel, hogy a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása érdekében változhat a KRESZ. Kidolgozzák a biciklivel munkába járás pénzügyi ösztönző rendszerét, szabályozzák a kerékpártárolók kialakítását, az erdei kerékpáros ösvények létesítését, BMX-pálya és bringapark építési programot indítanak.

 

A városházán július közepén jelentették be, hogy a Szombathely kerékpárosbarát fejlesztését célzó projektben 11 új bicikli-útvonalat jelöltek ki, a pályázati támogatásból megvalósuló több mint egymilliárd forint értékű munka a tervek szerint ősszel kezdődik. 


Németh Ákos tanácsnok így fogalmazott: „A végső cél az volna, hogy kerékpárutakat kössük össze és egy egységes hálózattá formáljuk, gyakorlatilag bárhonnan bárhová el lehessen jutni végig kerékpárúton. Illetve az agglomerációt is bevonni a kerékpározható szakaszok közé.”


A kormány a stratégia keretében tervezi az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzésének támogatását is. A Tourinform Irodában és a Herényiek Házában is kölcsönözhetnek kerékpárt azok, akik így szeretnék bejárni a környéket. Egyre többen keresnek túrázáshoz e-biciklit is.


Nagy Krisztina, a Herényi Kulturális és Sportegyesület ügyvezető titkára elmondta, hogy ez nagyon jó lehetőség arra, hogy az idősek is kipróbálhassák. Fiatalok is több alkalommal kerestek már náluk olyan kerékpárt, ami elektromos rásegítéssel működik. A Herényiek Házában még nincsen ilyen, viszont ha kiírnak egy pályázatot, amiben lehetőség nyílik ilyen kerékpárok beszerzésére, abban mindenképpen indulnának.


A Herényiek Háza augusztus 14-én a dozmati víztározóhoz szervez éjszakai csillagnéző biciklitúrát, majd augusztus 22-én a vállalkozó kedvűek kitekerhetnek a rohonci tóhoz, ahol a programhoz fürdőzés is kapcsolódik.

 


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.