km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
A cél, hogy bárhonnan bárhová el lehessen jutni végig kerékpárúton

A cél, hogy bárhonnan bárhová el lehessen jutni végig kerékpárúton

A Kerékpározás éve lesz az idei esztendő második és 2021 első féléve - erről döntött nemrég a kormány. Szakmai szervezetek bevonásával középtávú kerékpáros stratégia készül. Az intézkedési tervekben szerepel, hogy a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása érdekében változhat a KRESZ. Kidolgozzák a biciklivel munkába járás pénzügyi ösztönző rendszerét, szabályozzák a kerékpártárolók kialakítását, az erdei kerékpáros ösvények létesítését, BMX-pálya és bringapark építési programot indítanak.

 

A városházán július közepén jelentették be, hogy a Szombathely kerékpárosbarát fejlesztését célzó projektben 11 új bicikli-útvonalat jelöltek ki, a pályázati támogatásból megvalósuló több mint egymilliárd forint értékű munka a tervek szerint ősszel kezdődik. 


Németh Ákos tanácsnok így fogalmazott: „A végső cél az volna, hogy kerékpárutakat kössük össze és egy egységes hálózattá formáljuk, gyakorlatilag bárhonnan bárhová el lehessen jutni végig kerékpárúton. Illetve az agglomerációt is bevonni a kerékpározható szakaszok közé.”


A kormány a stratégia keretében tervezi az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzésének támogatását is. A Tourinform Irodában és a Herényiek Házában is kölcsönözhetnek kerékpárt azok, akik így szeretnék bejárni a környéket. Egyre többen keresnek túrázáshoz e-biciklit is.


Nagy Krisztina, a Herényi Kulturális és Sportegyesület ügyvezető titkára elmondta, hogy ez nagyon jó lehetőség arra, hogy az idősek is kipróbálhassák. Fiatalok is több alkalommal kerestek már náluk olyan kerékpárt, ami elektromos rásegítéssel működik. A Herényiek Házában még nincsen ilyen, viszont ha kiírnak egy pályázatot, amiben lehetőség nyílik ilyen kerékpárok beszerzésére, abban mindenképpen indulnának.


A Herényiek Háza augusztus 14-én a dozmati víztározóhoz szervez éjszakai csillagnéző biciklitúrát, majd augusztus 22-én a vállalkozó kedvűek kitekerhetnek a rohonci tóhoz, ahol a programhoz fürdőzés is kapcsolódik.

 


 

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A szomszéd megyében kapták el az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt, akit tizenhárom hatóság körözött
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai elfogtak egy férfit, akit több hatóság keresett, európai elfogatóparancs is érvényben volt ellene – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu-n.
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.