km/óra
  2022.09.30., péntek  •  Jeromos napja
717 új hallgató kezdi meg tanulmányit az ELTE Savaria Egyetemi Központban

717 új hallgató kezdi meg tanulmányit az ELTE Savaria Egyetemi Központban

717 új hallgatója lesz szeptembertől az ELTE Savaria Egyetemi Központnak. Évek óta nő a hallgatói létszám annak ellenére is, hogy idén összességében 2000-el kevesebben jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe. A pszichológia szakra nyolcszoros volt a túljelentkezés, itt volt a legmagasabb a ponthatár is. A gazdasági terület iránt is nagy volt az érdeklődés, és a pedagógusképzés hallgatói létszámát is sikerült megőrizni.

 

Folyamatosan emelkedik az ELTE Savaria Egyetemi Központba jelentkezők száma, töretlen a szombathelyi képzési központ népszerűsége - ezzel kezdte a ponthatárok kihirdetése alkalmából szervezett sajtótájékoztatót a rektori biztos. 


Lenkai Nóra, a Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa elmondta, hogy idén 717 hallgatót tudtak felvenni. Legnépszerűbb szakjaik közé tartozik - ami szintén egy sikertörténet - a pszichológia szak, ide 74 főt iskoláztak be 423-as ponthatár mellett. Ami egy nagyon nagy siker, mert ezeket a hallgatók bárhova elmehettek volna, bárhova felvették volna őket az országban. A gazdaságtudományi képzési terület is folyamatosan emelkedik, ott is megháromszorozták a hallgatói létszámot 2017 óta, és most 157 hallgatót sikerült beiskolázniuk.  Nagyon várják a pótfelvételi eredményeit is, mert szerinte azok is nagyon jók lesznek.


Nemcsak a létszám, hanem a hallgatók felkészültsége is nő. Idén az alap és az osztatlan képzésekre felvételt nyert nappali tagozatos, állami ösztöndíjas felvételi ponthatár-átlag ugyanis 393 pont volt. Ez 55 ponttal magasabb mint 5 évvel ezelőtt. Az országos trenddel ellentétben a tanárképzés 300 körüli létszámát is sikerült megőrizni az alacsony pedagógusbérek és a NAT átalakítása, valamint a tanárképzés reformja ellenére. 


Lenner Tibor, a BDPK igazgatója kiemelte, hogy a legnépszerűbb szakjaik az angol tanári, a német tanári, a testnevelő tanári szakok mellett a magyar. A temészettudományban a biológia, a földrajz és a matematika. Sajnos a kémia, fizika jelentkezések gyengébbek. Történtek országos próbálkozások arra, hogy egy új természettudományos-környezettan szakot indítsanak. Egyelőre még a társadalomba ez nem ment át úgy, hogy ez hallgatói jelentkezésbe realizálódott volna.


Tanító szakra is szép számmal jelentkeztek, nekik külön digitális kultúra oktatást is hirdetnek, ahova már pályán lévő pedagógusokat is visszavárnak, hogy a digitális tudásukat fejlesszék és átültessék azt a nevelő munkába. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a héten indul a pótfelvételi eljárás, melyben akár újabb 100 hallgató kerülhet be az ELTE szombathelyi képzési központjába.   


Németh Péter, a BDPK Tanulmányi Hivatal irodavezetője hozzátette, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, amikor a pótfelvételi eljárásban lehetett állami öszntöndíjas képzésekre jelentkezni, idén is a pedagógus képzés alap- és osztatlan szakjaira, valamint műszaki és informatikai képzési terület képzéseire lehet állami ösztöndíjas formában jelentkezni. Az a tendencia, hogy a pótfelvételi eljárásban a normál felvételi nagyjából 10-15 százalékát tudják produkálni.


A pótfelvételi határidő nagyon rövid, várhatóan jövő héten már le is zárul. Alaposan érdemes tájékozódni a követelményekről és jó tudni, hogy csak egy szakra adható be jelentkezés, és csak annak, aki sehova nem nyert felvételt. A kollégiumi jelentkezés is most indul, korábban mindenkinek tudtak szálláslehetőséget biztosítani. Nagyjából 350 hallgató lesz kollégista, bár egyre többen ingáznak akár 50-60 km távolságból is.

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Futsal: gálázva vette el a HVSE a rangadón az Aramis veretlenségét
A szombathelyiek 9-2-es győzelmet arattak a budaörsiek felett a bajnokság 6. fordulójában.
Vasi néptáncpanoráma és verbunk napja a Berzsenyi téren
Idén a "Vasi néptánc-népzenei együttesek műsora" programjai mellett kerül megrendezésre - a Hagyományok Háza kezdeményezése alapján - "Verbunk napja" című programsorozat, amelyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok 5 helyszínen várják az érdeklődőket: Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely és Zselíz mellett Szombathelyen a Berzsenyi tér ad helyet a programnak október 1-én, 14 órától - adja hírül a Vaskarika.
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is
A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal
A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.
A közgyűlést értékelték a frakciók
Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.