km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
'56-os megemlékezés a Kámoni Arborétumban

'56-os megemlékezés a Kámoni Arborétumban

Az ország első '56-os emlékhelyénél, a Kámoni Arborétumban tartottak bensőséges megemlékezést pénteken délután a forradalom évfordulója alkalmából.

 

Bánó István erdőmérnök 1957-ben malonyai thujákból ültetett facsoportokkal hozta létre az első emlékhelyet titokban az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A csemetéket 1, 9, 5, 6, 10 és 23-as csoportokban telepítette, minderről csak kevesen tudtak akkoriban. Évek óta hagyomány, hogy itt tart megemlékezést a nemezti ünnepen a Kámoni Arborátumért Egyesület.


Az ünnepség Jankovics Zoltán hegedűjátékával vette kezdetét, majd Károly Frigyes, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta: ez a hely a félelem szülte elkeseredésben jött létre. 
A Bolyai Gimnázium kórusa a járványügyi helyzet miatt ezúttal távol maradt a megemlékezéstől, Kocsis Zsolt, az iskola tanára adta elő Cseh Tamás Csönded vagyok című dalát.


Az ünnepség szónoka ezúttal dr. Pál Ferenc levéltáros, történész volt, akinek Holper Ambrus (Bánó István munkatársa, a Kertész TSZ egykori elnöke) unokájának férjeként személyes kötődése is van az emlékhelyet létrehozó erdőmérnökhöz.


- A történészek szeretnek jelképekben gondolkodni. '56 jelképe a pesti srác, aki Molotov-koktéllal a kezében várja, hogy eltiporja a szovjet tank. Ám az '56-os forradalom jóval többről szól, mint a pesti srácok. Szellemi örökösei a meghurcolt egyházak, a vértanú papok, a felszalámizott politikai pártok, és a vidék Magyarországa. Amikor eljutott a forradalom híre vidékre, az itt élők rögtön szolidaritást vállaltak a pesti srácokkal, ételt küldtek, fegyvert fogtak, pontokba foglalták követeléseiket, és életüket áldozták a szabadságért. Olyan szimbolikus események történtek, mint a péterfaiak kivonulása a határhoz. Esküt tettek a szabad Magyarországra - mondta beszédében dr. Pál Ferenc. - Nem véletlen, hogy az első emlékhelyet is vidéken hozták létre. Bánó István telve volt reménnyel, amikor elültette a thujákat. Hogy mire megnőnek a csemeték, ismét lehet olyan kormánya Magyarországnak, ami nem csalfa ideológiák és ellenséges hatalom akaratából, hanem a nép akaratából vezeti az országot.


A thuják nem véletlenül malonyai fajták, mutatott rá Károly Frigyes. Bánó István nem csak '56-ra, de Trianonra is ilyen különleges módon emlékezett. Malonya felvidéki település, ahol Ambrózy-Migazzi István arborétumot hozott létre, mielőtt Jeliben megalapította botanikuskertjét. Bánó a Trianon után Felvidékről Sopronba költöztetett egyetemen végzett.


A résztvevők koszorút és mécsest helyeztek el az '56-os emlékhelynél, majd az arborétum bejárata mellett álló Bánó István-emlékoszlopnál. Fejet hajtottak a Kámoni Arborétumért Egyesület, a Herényi Kulturális és Sportegyesület vezetői, az arborétum látogatóközpontjának munkatársai, a Bánó-család tagjai, a Vas Megyei Önkormányzat nevében dr. Balázsy Péter megyei jegyző.

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben
Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés. A közgyűlést ezúttal is élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.
Ketten megsérültek, amikor furgon elé hajtott egy személyautó Sárvárnál
Egy személyautó vezetője az Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla ellenére hajtott rá Sárvár felől a 88-as főútra, egy menetirány szerint balról érkező furgon elé. Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt csütörtökön hajnalban a 88-as főút és a Szombathelyi utca kereszteződésében.