km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
'56-os megemlékezés a Kámoni Arborétumban

'56-os megemlékezés a Kámoni Arborétumban

Az ország első '56-os emlékhelyénél, a Kámoni Arborétumban tartottak bensőséges megemlékezést pénteken délután a forradalom évfordulója alkalmából.

 

Bánó István erdőmérnök 1957-ben malonyai thujákból ültetett facsoportokkal hozta létre az első emlékhelyet titokban az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A csemetéket 1, 9, 5, 6, 10 és 23-as csoportokban telepítette, minderről csak kevesen tudtak akkoriban. Évek óta hagyomány, hogy itt tart megemlékezést a nemezti ünnepen a Kámoni Arborátumért Egyesület.


Az ünnepség Jankovics Zoltán hegedűjátékával vette kezdetét, majd Károly Frigyes, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta: ez a hely a félelem szülte elkeseredésben jött létre. 
A Bolyai Gimnázium kórusa a járványügyi helyzet miatt ezúttal távol maradt a megemlékezéstől, Kocsis Zsolt, az iskola tanára adta elő Cseh Tamás Csönded vagyok című dalát.


Az ünnepség szónoka ezúttal dr. Pál Ferenc levéltáros, történész volt, akinek Holper Ambrus (Bánó István munkatársa, a Kertész TSZ egykori elnöke) unokájának férjeként személyes kötődése is van az emlékhelyet létrehozó erdőmérnökhöz.


- A történészek szeretnek jelképekben gondolkodni. '56 jelképe a pesti srác, aki Molotov-koktéllal a kezében várja, hogy eltiporja a szovjet tank. Ám az '56-os forradalom jóval többről szól, mint a pesti srácok. Szellemi örökösei a meghurcolt egyházak, a vértanú papok, a felszalámizott politikai pártok, és a vidék Magyarországa. Amikor eljutott a forradalom híre vidékre, az itt élők rögtön szolidaritást vállaltak a pesti srácokkal, ételt küldtek, fegyvert fogtak, pontokba foglalták követeléseiket, és életüket áldozták a szabadságért. Olyan szimbolikus események történtek, mint a péterfaiak kivonulása a határhoz. Esküt tettek a szabad Magyarországra - mondta beszédében dr. Pál Ferenc. - Nem véletlen, hogy az első emlékhelyet is vidéken hozták létre. Bánó István telve volt reménnyel, amikor elültette a thujákat. Hogy mire megnőnek a csemeték, ismét lehet olyan kormánya Magyarországnak, ami nem csalfa ideológiák és ellenséges hatalom akaratából, hanem a nép akaratából vezeti az országot.


A thuják nem véletlenül malonyai fajták, mutatott rá Károly Frigyes. Bánó István nem csak '56-ra, de Trianonra is ilyen különleges módon emlékezett. Malonya felvidéki település, ahol Ambrózy-Migazzi István arborétumot hozott létre, mielőtt Jeliben megalapította botanikuskertjét. Bánó a Trianon után Felvidékről Sopronba költöztetett egyetemen végzett.


A résztvevők koszorút és mécsest helyeztek el az '56-os emlékhelynél, majd az arborétum bejárata mellett álló Bánó István-emlékoszlopnál. Fejet hajtottak a Kámoni Arborétumért Egyesület, a Herényi Kulturális és Sportegyesület vezetői, az arborétum látogatóközpontjának munkatársai, a Bánó-család tagjai, a Vas Megyei Önkormányzat nevében dr. Balázsy Péter megyei jegyző.

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.