km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
16 éves korig lesz ingyenes a tömegközlekedés Szombathelyen, ez évi 176 millióba kerül majd

16 éves korig lesz ingyenes a tömegközlekedés Szombathelyen, ez évi 176 millióba kerül majd

A szombathelyi önkormányzat ingyenessé teszi a 16 éven aluliak tömegközlekedését. Mindez 176 millió forintba kerül majd. Ha a közgyűlés is rábólint, április 1-től vezetik be az új rendszert.

Mint azt mi is megírtuk, ingyenes lesz 16 éves korig a tömegközlekedés Szombathelyen. Felmerült azonban az igény arra, hogy a 16 év alatti korosztály mellett a 18 év alatti korosztály is ingyenes használhassa a tömegközlekedést. Hogy ez pontosan mit is jelentene az önkormányzatra nézve, most kerül a képviselők elé.

A szombathelyi állandó lakcímmel rendelkezők száma (2024.01.25-i adat):

 • 6-16 éves kor között: 7.406 fő,
 • 6-18 éves kor között: 8.890 fő.

A fenti adatok alapján az ingyenes tömegközlekedés bevezetésével az alábbi maximális többletköltségek jelentkeznének a korosztályok szerinti lebontásban:

 • 16 év alatti korosztály esetén: havonta 14.737.940 Ft, évente 176.855.280 Ft,
 • 18 év alatti korosztály esetén: havonta 17.691.100 Ft, évente 212.293.200 Ft.

A kormányzati intézkedés alapján 2024. március 1. napjától a MÁV-VOLÁN csoport tarifarendszerének átalakításával a 14 év alatti gyermekek a helyközi közlekedésben ingyen utazhatnak. Több város, mint pl. Szeged, Debrecen, Miskolc és Kecskemét is 2024. április 1-től vezeti be helyi közösségi közlekedésükben az ingyenes utazást, szintén 14 év alatti gyermekek részére.

A Blaguss Agora Hungary Kft. tájékoztatása szerint a tanulóbérletek után igénybe vehető támogatás mértéke 2030 forint bérletenként, amelyet a 16 év alatti – tanköteles korú – tanulók által vásárolt bérletek után tud igénybe venni. A szolgáltató figyelembe véve a rendelkezésre álló autóbusz-flotta kapacitását és a csúcsidőben jelentkező utas mennyiséget, a korhatár meghatározását 16 éves korig javasolja. Arra kérik az önkormányzatot, hogy az esetleges korhatáremelést majd a bevezetést követő tapasztalatok alapján döntsék el.

Amennyiben a támogatást a szolgáltató nem tudja igénybe venni, úgy a 16 és 18 éves kor közötti tanulók (1484 fő) ingyenes bérletének biztosítása esetén, az önkormányzatnak a havi bérlet teljes összegének megfizetéséből következő többletköltsége havonta 5.965.680 forint (1.484 x 4.020 Ft), évente 71.588.160 forint lenne.


A közlekedési támogatásnak több feltétele is lesz: 

 • Támogatásra jogosult a szombathelyi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező tanuló, azon tanév utolsó napjáig, amelyben 16. életévét betölti.
 • A támogatás a benyújtási hónap első napjától a tanév utolsó napjáig (minden év augusztus 31. napjáig) szól.
 • A 2023/2024. tanévben a támogatás kezdő időpontja: 2024. április 1., a kérelmek benyújtásának legkorábbi időpontja 2024. március 4. A további tanévek tekintetében a kérelmek benyújtásának legkorábbi dátuma augusztus 1., amelyre szeptember 1-től állapítható meg a jogosultság.
 • A támogatás egy tanévben csak egyszer állapítható meg;
 • A támogatáshoz csatolni kell a tanuló érvényes diákigazolványának másolatát.
 • A kérelem papír alapon és elektronikusan is benyújtható a Polgármesteri Hivatalban.
 • A jogosultságot megállapító határozat alapján havonta 1 alkalommal váltható ki bérlet.


Amennyiben a jogosultságot megállapítják, úgy arról a hivatal hatósági határozatot hoz, egyúttal egy online rendszerbe feltöltik a jogosult adatait (név, lakcím, diákigazolvány szám). A vásárláskor a diákigazolványt kell felmutatni, az online rendszerben lévő adatokhoz ugyanis a szolgáltató is hozzáférhet majd. Ezt követően a cég átadja a kedvezményt igénylők listáját az önkormányzatnak, akik kifizetik a bérletek költségét.

A közlekedési támogatás megállapítása a Szociális és Lakás Iroda feladatkörébe kerülne. Ez azonban az irodán többletmunkát generálna a korábbi feladatkörök bővülése mellett, így plusz egy fő alkalmazását kérik.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.
Ne vigyük haza a madárfiókákat és az állatkölyköket!
Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Vigyázat! Megint csalók élnek vissza az MNB nevével és logójával
Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával: egy most terjedő e-mailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le – közölte az MNB hétfői közleményében, kiemelve hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.