km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
16 éves korig lesz ingyenes a tömegközlekedés Szombathelyen, ez évi 176 millióba kerül majd

16 éves korig lesz ingyenes a tömegközlekedés Szombathelyen, ez évi 176 millióba kerül majd

A szombathelyi önkormányzat ingyenessé teszi a 16 éven aluliak tömegközlekedését. Mindez 176 millió forintba kerül majd. Ha a közgyűlés is rábólint, április 1-től vezetik be az új rendszert.

Mint azt mi is megírtuk, ingyenes lesz 16 éves korig a tömegközlekedés Szombathelyen. Felmerült azonban az igény arra, hogy a 16 év alatti korosztály mellett a 18 év alatti korosztály is ingyenes használhassa a tömegközlekedést. Hogy ez pontosan mit is jelentene az önkormányzatra nézve, most kerül a képviselők elé.

A szombathelyi állandó lakcímmel rendelkezők száma (2024.01.25-i adat):

 • 6-16 éves kor között: 7.406 fő,
 • 6-18 éves kor között: 8.890 fő.

A fenti adatok alapján az ingyenes tömegközlekedés bevezetésével az alábbi maximális többletköltségek jelentkeznének a korosztályok szerinti lebontásban:

 • 16 év alatti korosztály esetén: havonta 14.737.940 Ft, évente 176.855.280 Ft,
 • 18 év alatti korosztály esetén: havonta 17.691.100 Ft, évente 212.293.200 Ft.

A kormányzati intézkedés alapján 2024. március 1. napjától a MÁV-VOLÁN csoport tarifarendszerének átalakításával a 14 év alatti gyermekek a helyközi közlekedésben ingyen utazhatnak. Több város, mint pl. Szeged, Debrecen, Miskolc és Kecskemét is 2024. április 1-től vezeti be helyi közösségi közlekedésükben az ingyenes utazást, szintén 14 év alatti gyermekek részére.

A Blaguss Agora Hungary Kft. tájékoztatása szerint a tanulóbérletek után igénybe vehető támogatás mértéke 2030 forint bérletenként, amelyet a 16 év alatti – tanköteles korú – tanulók által vásárolt bérletek után tud igénybe venni. A szolgáltató figyelembe véve a rendelkezésre álló autóbusz-flotta kapacitását és a csúcsidőben jelentkező utas mennyiséget, a korhatár meghatározását 16 éves korig javasolja. Arra kérik az önkormányzatot, hogy az esetleges korhatáremelést majd a bevezetést követő tapasztalatok alapján döntsék el.

Amennyiben a támogatást a szolgáltató nem tudja igénybe venni, úgy a 16 és 18 éves kor közötti tanulók (1484 fő) ingyenes bérletének biztosítása esetén, az önkormányzatnak a havi bérlet teljes összegének megfizetéséből következő többletköltsége havonta 5.965.680 forint (1.484 x 4.020 Ft), évente 71.588.160 forint lenne.


A közlekedési támogatásnak több feltétele is lesz: 

 • Támogatásra jogosult a szombathelyi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező tanuló, azon tanév utolsó napjáig, amelyben 16. életévét betölti.
 • A támogatás a benyújtási hónap első napjától a tanév utolsó napjáig (minden év augusztus 31. napjáig) szól.
 • A 2023/2024. tanévben a támogatás kezdő időpontja: 2024. április 1., a kérelmek benyújtásának legkorábbi időpontja 2024. március 4. A további tanévek tekintetében a kérelmek benyújtásának legkorábbi dátuma augusztus 1., amelyre szeptember 1-től állapítható meg a jogosultság.
 • A támogatás egy tanévben csak egyszer állapítható meg;
 • A támogatáshoz csatolni kell a tanuló érvényes diákigazolványának másolatát.
 • A kérelem papír alapon és elektronikusan is benyújtható a Polgármesteri Hivatalban.
 • A jogosultságot megállapító határozat alapján havonta 1 alkalommal váltható ki bérlet.


Amennyiben a jogosultságot megállapítják, úgy arról a hivatal hatósági határozatot hoz, egyúttal egy online rendszerbe feltöltik a jogosult adatait (név, lakcím, diákigazolvány szám). A vásárláskor a diákigazolványt kell felmutatni, az online rendszerben lévő adatokhoz ugyanis a szolgáltató is hozzáférhet majd. Ezt követően a cég átadja a kedvezményt igénylők listáját az önkormányzatnak, akik kifizetik a bérletek költségét.

A közlekedési támogatás megállapítása a Szociális és Lakás Iroda feladatkörébe kerülne. Ez azonban az irodán többletmunkát generálna a korábbi feladatkörök bővülése mellett, így plusz egy fő alkalmazását kérik.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a Trump elleni merénylet miatt
Lemondott az amerikai Secret Service (Titkosszolgálat) igazgatója, miután a szervezet nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletkísérletet – a döntést kedden jelentette be maga az igazgató, Kimberley Cheatley.