km/óra
  2024.04.28., vasárnap  •  Valéria napja
Polgármesteri fogadóóra: útfelújítás, parkolás és avarégetés

Polgármesteri fogadóóra: útfelújítás, parkolás és avarégetés

Az út- és járdafelújítás, a parkolási gondok, az avarégetés, a sport támogatása és a városban elszaporodó vadak is szóba kerültek dr. Nemény András szerdai online fogadóóráján. A polgármester a lakosság kérdéseire válaszolt.

 

800 millió forintból újulhatnak meg idén Szombathely útjai


Ahogy az várható volt, a legtöbb kérdés az útfelújtásokkal kapcsolatban érkezett. A polgármester elmondta, hogy ő maga is sokat jár a város útjain, tisztában van azzal, hogy milyen az úthálózat. 30 éves adósságuk van, erre próbálnak most megoldást találni. Szerinte a kátyúzás nem az, de ideiglenes megoldásként jól funkciónál. Kiemelte, ő maga is a teljes útfelújításban hisz.


Hozzátette azt is, hogy az idei évben egy igen jelentős útfelújítási programot dolgoztak ki, 800 millió forint önkormányzati forrást fordítanak az utakra. Ebből az összegből megújul a Bárdos Alice utca, az Akacs Mihály utca Szűcsapó utca és Hargita utca közötti szakasza, a Csaba utca, a Dr. István Lajos körút, a Bartók Béla körút a Paragvári utca és Hazatius Ferenc utca közötti szakasza, a Bocskai István körút, a Kenderesi utca Bartók Béla körút és Kárpáti Kelemen utca közötti szakasza, a Rumi út a Pásztor utca és 86-os számú főút közötti szakasza és a Brenner Tóbiás körút Kálvária és Nárai utcák közötti szakasza. Nemcsak önkormányzati, hanem uniós és állami forrásból is terveznek útfelújításokat. A TOP Plusz programból 8,5 milliárd forintot szánnak a város útjainak megújítására. 


A kérdésre, hogy a Komlósi Ferenc utca és a járda mikor újulhat meg, a polgármester azt felelte, hogy a környékén már elkezdődtek a munkák, sőt, ennek az utcának a felújítási terve is megvan. A felújítását a TOP Plusz forrásból valósítanák meg. Hasonló kérdés érkezett a Dudás József utcából is, ám a körzet képviselőjétől erre vonatokozó kérelem még nem hangzott el, így jelenleg terv sem készült erre a szakaszra. Ha van terv, akkor kerülhet be egy pályázatra, így ezen még dolgozni fognak a jövőben. A Szűrcsapó utca felújítását a polgármester nem tartja időszerűnek, viszont a bekötő utcák minőségével gond van, ezen a problémán már dolgoznak, jelenleg az Akacs Mihály utcában. Kérés érkezett a buszmegálló felújításával kapcsolatban is, ám mivel ez a Volánbusz, ezen keresztül az állam tulajdona, így az önkormányzatnak erre nincs ráhatása. 


A Rohonci út 29-30. mögötti parkolók aszfaltozásáról is érdeklődtek a fogadóórán, ez is szerepel a TOP Plusz programban, így a forrás megérkezése után újulhat meg. 


A Sólyom utca helyzetével kapcsolatban is érkezett kérdés, ám itt nem az úthibák, hanem az iparterület miatt megnövekedett átmenő forgalom okoz problémát. Az önkormányzat hiába tett ki súly- és sebességkorlátozó táblát, ennek betartását a rendőrségnek kell ellenőriznie. A lakók trafiboxot is kértek, ám a rendőrség szerint ezen a részen nem indokolt felállítani egy ilyet. 


Parkolási gondok


Egy Deák Ferenc utcai lakostól kapott kérdést a polgármester arra vonatkozóan, hogy mikor engedélyezi a város, hogy a saját tulajdon előtt parkolni lehessen. Dr. Nemény András szerint a parkolási gondokat nem lehet csupán egy utcára szűkíteni. Ha itt megengednék, akkor mindenütt meg kellene, nem lehetne mozogni a városban. Több helyütt az hozott megoldást, hogy fizetős lett a parkolás a környéken, a lakók pedig igényelhették a szürkebérletet (immár két autóra). Ám ehhez komoly társadalmi egyeztetés szükséges. A parkolási gondokról és a lehetséges megoldásokról a polgámester beszélt Ungár Péter LMP-s képviselő politikai podcastjében nemrég. 


A Mocorgó óvodánál is gond a parkolás: egyesek nehezményezik, hogy a szülők szinte az ajtóig kocsival viszik a gyerekeket, miközben egy Behajtani tilos! tábla is tiltja a parkolást. A polgármester elmondta, hogy a Bem és Szűrcsapó utcánál jelenleg 32 parkoló épül, s továbbiakat is terveznek a környékre. Egy kis türelmet és megértést kért, mert míg az iskolásokat a szülők kitehetik a bejáratnál, az óvodásokat be kell kísérni. 


A szabálytalan kerékpárosokra és E-roller használókra is felhívták a polgármester figyelmét. A KRESZ-szabályok megalkotása nem önkormányzati hatáskör, annyit tehetnek, hogy sűrűbben ellenőrzik őket. Ehhez az önkormányzat pluszforrást ad a rendőrségnek mindben évben.


Avarégetés és kutyapiszok


A Parkerdőből érkezett kérés arra vonatkozóan, hogy nem lehetne-e egy napot kijelölni arra, hogy a kerti zöldhulladékot elégethessék. A Parkerdő viszont külterület, erre vonatkozóan a katasztrófavédelmi igazgatóság adhat engedélyt. Belterületen továbbra is tilos az égetés, hívta fel a figyelmet a polgármester. 


A kutyapiszokkal kapcsolatban azonban a jelenleginél többen az önkormányzat sem tehet, ugyanis a kutyatulajdonosok felelőssége, hogy felszedjék zacskóban és beledobják a gyűjtőbe. Volt olyan lakos, aki nehezményezte a járdák állapotát és megjegyezte, hogy többször kellene tisztítani a csatornákat. A polgármester erre reagálva elmondta, hogy tavaly elkezdték megújítani a járdákat, ez idén is 100 millió forintból folytatódik. Ahogy az utcatakarítási program is, melynek során az önkormányzathoz tartozó csatornarendszert is megtisztítják. 


Félnek a vadaktól a lakó


A Rigóvölgyi út elhanyagolt, bokros területein elszaporodtak a vadak, a lakók féltik gyerekeik testi épségét. Ebben kérték az önkormányzat segítségét. A polgármester elmondta, hogy korábban az önkormányzat kötött szerződést egy vadásztársasággal a kilövésre, s van egy ügyeleti szám (06-20/334-26-28), amelyen bejelentést lehet tenni. Egy időben sok bejelentés érkezett, most már ritkábban csörög a telefon. Arra kérte azt itt élőket, hogy hívják fel, ha vadat látnak. 


Támogatások és 1000 fa program


Kérdés érkezett még a nyugdíjasoknak megszavazott 10 ezer forintos támogatásról, a 16 éven aluliaknak járó ingyenes buszbérletről, valamint az 1000 fa programról, hogy mikor és milyen módon juthatnak hozzá a jogosultak. A nyugdíjasok májusban várhatják a postástól a pluszpénzt, míg a diákoknak a polgármesteri hivatalnál papír alapon vagy elektronikus úton kell kérvényezni bérletet. Az 1000 fa programban a Prenornál vehetik át a regisztráltak a fákat, míg a balkonnövényekről az értesítések most mentek ki. 


Sport: ki és mennyi támogatást kapjon?


Akadt, aki nehezményezte a Falco kosárlabdacsapatnak járó önkormányzati támogatást, s olyan is, aki szerint a város egyáltalán nem támogatja az SZKKA-t és az új csarnok megépítését. Ez utóbbit elutasította a polgármester, hiszen a város ingyen átadta a közel 70 millió forintot érő telket, hogy felépülhessen az új csarnok. Idén 30 helyett 40 millió forintos támogatást kapna a csapat, ha felállítaná a felügyelő bizottságot, ahová az önkormányzat is delegálhatna egy főt. Ez azonban nem történt meg. Ahogy a szurkolói ankétot sem hívták össze, ahol megbeszélhetnék a problémákat. 

 

A fogadóóra visszanézhető a város Facebook-oldalán: 

 


Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 16. szám - 2024.04.26.
Savaria Fórum 33. évfolyam 16. szám - 2024.04.26.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak