km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Időseknek és fogyatékkal élőknek segít 10 ezer forinttal az önkormányzat

Időseknek és fogyatékkal élőknek segít 10 ezer forinttal az önkormányzat

Valamennyi nyugdíjasnak és valamennyi egészségkárosodás okán ellátásban részesülőnek tízezer forintos segítséget nyújt idén az önkormányzat Szombathelyen. Erről is tárgyalnak a képviselők a közgyűlésen.

 

Mint azt megírtuk, fejenként 10 ezer forint támogatást kapnak a szombathelyi nyugdíjasok és ellátottak. Az elmúlt évek nehézségeire való tekintettel pénzügyi támogatást szeretne nyújtani az időseknek és a fogyatékkal élőknek a város. Dr. Nemény András polgármester javaslatáról a februári közgyűlés dönt. Az előterjesztés csütörtökön kerül a képviselők elé. Ebben az áll, hogy a nyugdíjasok számára rendkívüli nehézségeket hozott a tavalyi év az élelmiszerek, gyógyszerek áremelkedése miatt. A fogyasztói árak a nyugdíjas háztartások körében átlagosan 18,3%-kal nőttek 2023 folyamán az előző évhez képest.


A támogatást az kaphatja meg, aki idén:

  • öregségi nyugellátásra, vagy
  • rokkantsági ellátásra, vagy
  • rehabilitációs ellátásra, vagy
  • rokkantsági járadékra, vagy
  • baleseti járadékra, vagy
  • időskorúak járadékára

jogosult.


2024. évben a támogatás összege jogosultanként 10.000 Ft.


A támogatás összege az önkormányzat költségvetéséről szóló tárgyévi rendeletének megalkotását követő 90 napon belül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, vagy a Vas Vármegyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatala által megadott címre, postai úton kerül folyósításra.
 

Az adatok alapján az idén 20 121 fő jogosult a támogatásra
Ellátás megnevezése Létszám (fő)
öregségi nyugdíj 18.176
rokkantsági és rehabilitációs ellátás 1.674
rokkantsági járadék 227
baleseti járadék 26
időskorúak járadéka 18*
Összesen: 20.121


•    Adatok: Vas Vármegyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal adata

 

Így az egyszeri 10 ezer forintos támogatás 201 millió 210 ezer forintjába kerül az önkormányzatnak, megközelítően 5 millió forint postaköltség. 


Az idei támogatást, ha megszavazzák a képviselők, akkor az erről szóló rendelet megalkotása, tehát február 29. után 90 napon belül kapják meg a jogosultak.

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.