km/óra
  2023.12.06., szerda  •  Miklós napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Zöldülő Szombathely - elindult a közösségi faültetés program

Zöldülő Szombathely - elindult a közösségi faültetés program

A közösségi faültetés program keretében 321 fát telepítenek hat helyszínen Szombathelyen. A szombathelyi önkormányzat és a Savaria Városfejlesztési Kft. Közös kampányának keretében kedden délelőtt a Gayer parkban ültették el az első fákat. A programon a Zrínyi iskola és az Aréna ovi ökoovisai és -iskolásai is részt vettek.

Szombathely Megyei Jogú Város a Savaria Városfejlesztési Kft.-vel közösen a városi területek zöldebbé tételével szeretné felhívni az emberek figyelmét a természet- és környezetvédelem fontosságára, a légköri szén-dioxid-koncentráció és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, valamint a megrendezésre kerülő szemléletformáló kampányok révén a célterületen élők partnerségi együttműködésének, közösségépítő erejének növelésével. A közösségteremtő faültetés programjának nyitányaként kedden délelőtt a Gayer park gazdagodott új csemetékkel. 

Dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy sok személyes élmény fűzi a Gayer parkhoz, így különösen szívügye, hogy a fákkal szépüljön, zöldüljön ez a park. Jövőbe mutató a közösségi faültetés programja, hiszen,  cél, hogy a közösségek városa legyen Szombathely, és hogy zöld, fenntartható, jó levegőjű város legyen: ez a két dolog szorosan összefügg – hangsúlyozta a polgármester –: a közösségnek is el kell hinteni a magvait, öntözni, metszeni kell, és majd termőre fordul, de csak akkor, ha együtt tudunk vigyázni rá. A program lényege nemcsak a faültetés: ez egyfajta szemléletformálás, ezért vannak itt az ökoovisok és -iskolások, akik megérezhetik azt, milyen valamit elindítani, elültetni, valamint szaktanácsadás és minta-faültetés is szerepel a kampányban, ami hasznos tudást ad a felnövő generációknak is. 321 fa nem kevés, jelentősen nő vele Szombathely faállománya, mellyel szebbé, élhetőbbé tesszük környezetünket – zárta szavait dr. Nemény András, köszönetét fejezve ki a programban részt vevő szervezeteknek. 

A fák pozitív hatásairól beszélt Papp Edina, a Prenor Kft. részlegvezetője: árnyat adnak, ez a klímaváltozás idejében a legfontosabb hasznuk, éltető oxigént termelnek, a szén-dioxidot és a mérgező gázokat elnyelik, megkötik a szennyező anyagokat, emellett porszűrő, zajszűrő, valamint rezgéscsillapító hatásuk van. Egy fás környezet relaxációs, nyugtató hatással bír, ezért a fáknak közegészségügyi értékük is van. Aki fát ültet, hisz a jövőben, hangsúlyozta Papp Edina, hiszen egy fa többszáz évig élhet, a jövő generációk jólétét, egészségét teremtheti meg. A programban faiskolában nevelt, 3-4-5 éves fákat ültetnek el, a kertészek a városi hatásokat és a klímaváltozást jól tűrő és mutatós fajtákat szelektáltak erre a célra. Ilyen a Gayer parkban elsőként elültetett juhar is, mondta el a PrenorKft. részlegvezetője, majd elkezdődött a faültetés, melyben dr. Nemény András polgármester mellett Horváth Soma alpolgármester és Németh Ákos tanácsnok is aktívan segíttt a kft. munkatársainak.

A faültetés sok hasznos információt adott a szemlélőnek: megtudtuk, mekkora gödörbe és milyen mélyen kell földbe helyezni a jutaszövetes-földlabdás csemetét. A gödör kissé mélynek bizonyult, így Horváth Soma alpolgármester és Németh Ákos rögtön ásót ragadtak, hogy orvosolják a dolgot. Három szezonra elegendő műtrágya is került a gödörbe, melyet 10 centiméteres rétegenként töltöttek fel földdel a légrétegek kiküszöbölése miatt: az egyes rétegek közötti öntözést dr. Nemény András polgármester vállalta. Megtudtuk, hogy ültetésnél ne spóroljunk a vízzel: egy fa elültetésekor akár 100-200 liter vízre is szükségünk lehet, s ez az a művelet is, ami az elültetett növény első két évében a legfontosabb. A juhar tányérjának kialakítása után következett a karózás: végül három oldalról fogta karó közre a növényt, 8-as kötéssel hozzárögzítették, mely innentől három évig óvja majd.

A fára törzsvédő műanyag háló is került, ami a rágcsáló vadaktól és a damilos fűnyíróktól is megvéd. Az első közösségi programban elültett fára végül felkerült a projektszalag, rajta a résztvevő szervezetek nevével. 
Papp Edina megosztotta a hallgatósággal, hogy mindenki számára elérhető egy Faérték nevű applikáció, mely megbecsüli a fák értékét, hiszen a zöldvagyon is fontos része egy család, egy város, egy közösség gazdagságának. Az alkalmazás lényege, hogy a fafaj, a fa méretei és állapotjelzői alapján kiszámítja a fa vagyoni értékét, valamint az egy éves asszimilációs időszakban végzett ökológiai szolgáltatásainak megközelítő értékeit.
A Gayer parkban a további fák elültetésében a Zrínyi iskola és az Aréna ovi ökoovisai és -iskolásai segédkeztek. A közösségi faültetés programban összesen 321 fát ültetnek el, ebből kedden a Gayer park fái mellett még 34-et három helyszínen: a Thököly Imre utcában, az Ady téren és a Mártírok terén.

Fotó: Bonyhádi Zoltán

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.