km/óra
  2024.05.30., csütörtök  •  Janka, Zsanett napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Zöldülő Szombathely - elindult a közösségi faültetés program

Zöldülő Szombathely - elindult a közösségi faültetés program

A közösségi faültetés program keretében 321 fát telepítenek hat helyszínen Szombathelyen. A szombathelyi önkormányzat és a Savaria Városfejlesztési Kft. Közös kampányának keretében kedden délelőtt a Gayer parkban ültették el az első fákat. A programon a Zrínyi iskola és az Aréna ovi ökoovisai és -iskolásai is részt vettek.

Szombathely Megyei Jogú Város a Savaria Városfejlesztési Kft.-vel közösen a városi területek zöldebbé tételével szeretné felhívni az emberek figyelmét a természet- és környezetvédelem fontosságára, a légköri szén-dioxid-koncentráció és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, valamint a megrendezésre kerülő szemléletformáló kampányok révén a célterületen élők partnerségi együttműködésének, közösségépítő erejének növelésével. A közösségteremtő faültetés programjának nyitányaként kedden délelőtt a Gayer park gazdagodott új csemetékkel. 

Dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy sok személyes élmény fűzi a Gayer parkhoz, így különösen szívügye, hogy a fákkal szépüljön, zöldüljön ez a park. Jövőbe mutató a közösségi faültetés programja, hiszen,  cél, hogy a közösségek városa legyen Szombathely, és hogy zöld, fenntartható, jó levegőjű város legyen: ez a két dolog szorosan összefügg – hangsúlyozta a polgármester –: a közösségnek is el kell hinteni a magvait, öntözni, metszeni kell, és majd termőre fordul, de csak akkor, ha együtt tudunk vigyázni rá. A program lényege nemcsak a faültetés: ez egyfajta szemléletformálás, ezért vannak itt az ökoovisok és -iskolások, akik megérezhetik azt, milyen valamit elindítani, elültetni, valamint szaktanácsadás és minta-faültetés is szerepel a kampányban, ami hasznos tudást ad a felnövő generációknak is. 321 fa nem kevés, jelentősen nő vele Szombathely faállománya, mellyel szebbé, élhetőbbé tesszük környezetünket – zárta szavait dr. Nemény András, köszönetét fejezve ki a programban részt vevő szervezeteknek. 

A fák pozitív hatásairól beszélt Papp Edina, a Prenor Kft. részlegvezetője: árnyat adnak, ez a klímaváltozás idejében a legfontosabb hasznuk, éltető oxigént termelnek, a szén-dioxidot és a mérgező gázokat elnyelik, megkötik a szennyező anyagokat, emellett porszűrő, zajszűrő, valamint rezgéscsillapító hatásuk van. Egy fás környezet relaxációs, nyugtató hatással bír, ezért a fáknak közegészségügyi értékük is van. Aki fát ültet, hisz a jövőben, hangsúlyozta Papp Edina, hiszen egy fa többszáz évig élhet, a jövő generációk jólétét, egészségét teremtheti meg. A programban faiskolában nevelt, 3-4-5 éves fákat ültetnek el, a kertészek a városi hatásokat és a klímaváltozást jól tűrő és mutatós fajtákat szelektáltak erre a célra. Ilyen a Gayer parkban elsőként elültetett juhar is, mondta el a PrenorKft. részlegvezetője, majd elkezdődött a faültetés, melyben dr. Nemény András polgármester mellett Horváth Soma alpolgármester és Németh Ákos tanácsnok is aktívan segíttt a kft. munkatársainak.

A faültetés sok hasznos információt adott a szemlélőnek: megtudtuk, mekkora gödörbe és milyen mélyen kell földbe helyezni a jutaszövetes-földlabdás csemetét. A gödör kissé mélynek bizonyult, így Horváth Soma alpolgármester és Németh Ákos rögtön ásót ragadtak, hogy orvosolják a dolgot. Három szezonra elegendő műtrágya is került a gödörbe, melyet 10 centiméteres rétegenként töltöttek fel földdel a légrétegek kiküszöbölése miatt: az egyes rétegek közötti öntözést dr. Nemény András polgármester vállalta. Megtudtuk, hogy ültetésnél ne spóroljunk a vízzel: egy fa elültetésekor akár 100-200 liter vízre is szükségünk lehet, s ez az a művelet is, ami az elültetett növény első két évében a legfontosabb. A juhar tányérjának kialakítása után következett a karózás: végül három oldalról fogta karó közre a növényt, 8-as kötéssel hozzárögzítették, mely innentől három évig óvja majd.

A fára törzsvédő műanyag háló is került, ami a rágcsáló vadaktól és a damilos fűnyíróktól is megvéd. Az első közösségi programban elültett fára végül felkerült a projektszalag, rajta a résztvevő szervezetek nevével. 
Papp Edina megosztotta a hallgatósággal, hogy mindenki számára elérhető egy Faérték nevű applikáció, mely megbecsüli a fák értékét, hiszen a zöldvagyon is fontos része egy család, egy város, egy közösség gazdagságának. Az alkalmazás lényege, hogy a fafaj, a fa méretei és állapotjelzői alapján kiszámítja a fa vagyoni értékét, valamint az egy éves asszimilációs időszakban végzett ökológiai szolgáltatásainak megközelítő értékeit.
A Gayer parkban a további fák elültetésében a Zrínyi iskola és az Aréna ovi ökoovisai és -iskolásai segédkeztek. A közösségi faültetés programban összesen 321 fát ültetnek el, ebből kedden a Gayer park fái mellett még 34-et három helyszínen: a Thököly Imre utcában, az Ady téren és a Mártírok terén.

Fotó: Bonyhádi Zoltán

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
Programajánló – Szombathely: Food & Music Weekend, gyereknap és magyar hősök napja
A május 25-26-ai hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.