km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
Zebra mellett átkelő gyalogost ütött el a Thököly utcában

Zebra mellett átkelő gyalogost ütött el a Thököly utcában

A Szombathelyi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 300.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a vádlottat. Kötelezte továbbá 346.987 forint bűnügyi költség megfizetésére, közölte az ügyészség.

 

A vádlott 2020. február 17. napján 16 óra körül Szombathelyen, a Thököly utcában közlekedett egy Peugeot személygépkocsival a Hunyadi utca felől a Rákóczi utca irányába. A Thököly utca – amelynek vádlott által igénybe vett forgalmi sávja 3,5 méter széles, és mellette 2 méter széles várakozóhely van kialakítva - úttestét a Thököly utca 39. számú épület előtti útszakaszon kijelölt gyalogos-átkelőhely keresztezi. 


A vádlott személygépkocsijával mintegy 28-30 km/óra sebességgel haladt a kijelölt gyalogos-átkelőhely irányába úgy, hogy a szemből sütő Nap előrelátást korlátozó hatása miatt nem lassított, s nem észlelte azt, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely mellett – annak a vádlottól távolabb eső oldalán - megkezdte az úttesten az áthaladást – a vádlott haladási irányát tekintve jobbról balra - a 46 éves sértett. A vádlott változatlan sebességgel, a kijelölt gyalogos-átkelőhely után 1 méterrel személygépkocsija jobb elejével elütötte az úttesten már 4,8 métert megtevő sértettet, aki az elütés következtében az úttestre esett. Amikor a sértett megkezdte az úttesten az áthaladást, akkor a vádlott az elütés helyétől 34,5 – 34,1 méter távolságra volt személygépkocsijával, így a sértett féktávolságon kívül kezdte meg az átkelést az úttesten. A vádlott terhére 3,7 – 4 másodperc észlelési-cselekvési késedelem róható.


A baleset következtében a sértett többszörös, súlyos testi sérüléseket szenvedett el. Nála maradandó fogyatékosság, súlyos egészségromlás következett be, amely 67 %-os munkaképesség csökkenésnek feleltethető meg.


A baleset azért következett be, mert a sértett megszegte a KRESZ 21. § (9) bekezdés g) pontjában írtakat, mert úgy haladt az úttesten át, hogy a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely volt, és mert a vádlott megszegte a KRESZ 26. § (4) bekezdésében írtakat, mert járművének sebességét úgy választotta meg, hogy azt nem tudta megállítani olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kellett az általa belátott távolságon belül. 


Az ítélet jogerős.

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
legfrissebbek
Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményük szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel.
Három kocsi karambolozott a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között (Videóval)
Félpályán haladhat a forgalom a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között. Két embert szállítottak kórházba, számol be a hírről a 112press.hu Facebook-oldala.
A kánai menyegző a SZEDIK-ben
A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ (SZEDIK) és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Értünk? Értünk! - Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért! elnevezésű programja újabb állomásához ért: ezúttal a kánai menyegző történetébe csöppentek a negyedikes diákok és az intézmény fogyatékkal élő lakói.
Az eddigi legnagyobb főnyeremény halmozódott fel a magyarországi ötöslottón
A ötöslottón ezen a héten 6,45 milliárd forint a megnyerhető főnyeremény összege, amely a játék 67 éves történetének eddigi legnagyobb nyereményösszege - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szerdán az MTI-t.
Megtisztítják a patakmedreket
A december 23-i áradás nagyon sok hordalékot hagyott a Perint és az Arany-patak városi szakaszain, így a Derkovits-városrészen is.Sokan fordultak hozzám az elmúlt hetekben azzal a kéréssel, hogy a hordalék, a szemét legyen eltakarítva, írja Facebook-oldalán dr. Czeglédy Csaba (független), a körzet képviselője.