km/óra
  2024.05.30., csütörtök  •  Janka, Zsanett napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Zárvatermők kertje - Cser Kovács Ágnes könyvbemutatója a színházban

Zárvatermők kertje - Cser Kovács Ágnes könyvbemutatója a színházban

Hétfőn este a Krúdy Klubban volt a könyvbemutatója Cser Kovács Ágnes első regényének. A Zárvatermők kertjéről a szerző régi barátjával, Pölös Jánossal beszélgetett. Németh Judit színésznő részleteket olvasott fel a regényből, Bujtás Ervin saját dalait adta elő.

Megtelt a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubja hétfő este. Barátok, irodalmárok és irodalomkedvelők, családtagok, olvasók voltak részesei egy remek könyvbemutatónak, mely úgy volt közvetlen, kötetlen, művészkedéstől mentes, hogy közben nem veszett el a lényeg: beszélgettünk egy regény születéséről és értékeiről, életéről, rólunk.

Cser Kovács Ágnes, a sokunk által személyesen is ismert Kovácsági írt egy jó regényt, ami attól jó és megrázóan erős, hogy a kovácságiságot, ami őszinteséget, hirtelenséget, szókimondást, szabadszájúságot, megkerülhetetlenséget is jelent, önfegyelemmel és rengeteg munkával esztétikai minőséggé, irodalommá tudta szublimálni.

Ági sem hiszi, hogy van női és férfiirodalom, kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a jó író androgün: egyetértünk, valóban jó író van csupán, jó szöveg, ami erős, igaz, s többször azért hat férfiszövegnek női szerzőtől is, mert nem törődik a társadalmi és kulturális konvenciók elvárásaival. Abortuszról, családon belüli erőszakról, szerelemről, szexualitásról, válásról, mindannyiunkról írt Cser Kovács Ágnes, az ember, nem a nő. Ezzel jutott túl ez a regény a könyvesboltokat elárasztó terézanyuirodalom női szólamain.

A könyvbemutatón szóba került a családregényeknél eleve adódó önéletrajziság kérdése, amit a szerző a szövegek természetszerű fikciós létmódjára utalva válaszolt meg, s azzal, hogy egy jó szöveg túlnő azon, amit az írója gondol róla, hiszen olvasatokban létezve saját életre kel. Németh Judit művésznő a tőle megszokott zsenialitással szólaltatta meg a regényrészleteket, hatotta és rázta meg a közönséget. Bujtás Ervin gyönyörű dalai megteremtették azt az otthonosságot, amit egymást értő, érző emberek körében élhetünk át, személyes ismeretség híján is. Volt szó még a cím metaforahálójáról, Nádas Péterről, platánfákról, jövőbeli tervekről. Nevetgélve, néhol meghatódva, amolyan kovácságisan.

Tar Patrícia
Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
Programajánló – Szombathely: Food & Music Weekend, gyereknap és magyar hősök napja
A május 25-26-ai hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.