km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Zárvatermők kertje - Cser Kovács Ágnes könyvbemutatója a színházban

Zárvatermők kertje - Cser Kovács Ágnes könyvbemutatója a színházban

Hétfőn este a Krúdy Klubban volt a könyvbemutatója Cser Kovács Ágnes első regényének. A Zárvatermők kertjéről a szerző régi barátjával, Pölös Jánossal beszélgetett. Németh Judit színésznő részleteket olvasott fel a regényből, Bujtás Ervin saját dalait adta elő.

Megtelt a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubja hétfő este. Barátok, irodalmárok és irodalomkedvelők, családtagok, olvasók voltak részesei egy remek könyvbemutatónak, mely úgy volt közvetlen, kötetlen, művészkedéstől mentes, hogy közben nem veszett el a lényeg: beszélgettünk egy regény születéséről és értékeiről, életéről, rólunk.

Cser Kovács Ágnes, a sokunk által személyesen is ismert Kovácsági írt egy jó regényt, ami attól jó és megrázóan erős, hogy a kovácságiságot, ami őszinteséget, hirtelenséget, szókimondást, szabadszájúságot, megkerülhetetlenséget is jelent, önfegyelemmel és rengeteg munkával esztétikai minőséggé, irodalommá tudta szublimálni.

Ági sem hiszi, hogy van női és férfiirodalom, kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a jó író androgün: egyetértünk, valóban jó író van csupán, jó szöveg, ami erős, igaz, s többször azért hat férfiszövegnek női szerzőtől is, mert nem törődik a társadalmi és kulturális konvenciók elvárásaival. Abortuszról, családon belüli erőszakról, szerelemről, szexualitásról, válásról, mindannyiunkról írt Cser Kovács Ágnes, az ember, nem a nő. Ezzel jutott túl ez a regény a könyvesboltokat elárasztó terézanyuirodalom női szólamain.

A könyvbemutatón szóba került a családregényeknél eleve adódó önéletrajziság kérdése, amit a szerző a szövegek természetszerű fikciós létmódjára utalva válaszolt meg, s azzal, hogy egy jó szöveg túlnő azon, amit az írója gondol róla, hiszen olvasatokban létezve saját életre kel. Németh Judit művésznő a tőle megszokott zsenialitással szólaltatta meg a regényrészleteket, hatotta és rázta meg a közönséget. Bujtás Ervin gyönyörű dalai megteremtették azt az otthonosságot, amit egymást értő, érző emberek körében élhetünk át, személyes ismeretség híján is. Volt szó még a cím metaforahálójáról, Nádas Péterről, platánfákról, jövőbeli tervekről. Nevetgélve, néhol meghatódva, amolyan kovácságisan.

Tar Patrícia
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.