km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Zanati bicikliút: 12 év elszelelt

Zanati bicikliút: 12 év elszelelt

Tizenkét év is kevés volt ahhoz, hogy megépüljön Pick-telepet és Zanat városrészt összekötő kerékpárút. A város vizsgálóbizottságot állított fel, hogy az derítse ki, miért nem teljesítette a vállalását a külföldi tulajdonban lévő cég, amely kifejezetten jól járt azzal, hogy az önkormányzat belterületté nyilvánította az ingatlanját.

 

2008 a lichtensteini székhelyű HORWAT Investment Kft. éve volt. Az ingatlanfejlesztő cég megegyezett a szombathelyi önkormányzattal. Ennek értelmében a cég zanati körgyűrű melletti ingatlanát belterületté nyilvánították, cserében pedig a vállalkozás arra kötelezte magát, hogy megépíti a  1850 méter hosszú bicikliutat Zanatig. Azóta áruház, gyorsétterem és kocsimosó is épült a területre, ennek ellenére a cég csak részben teljesítette a vállalását.

 

Több mint tíz év alatt mindössze 763 méternyi szakaszt sikerült a kerékpárosok szolgálatába állítani.   (Két szakaszban 225 és 138 méter készült el, illetve nagyvonalúan egy utat is beleszámoltak a leendő bicikliútba.) A az előző két ciklusban összesen nyolc határidő-módosítás történt, de a többszöri haladék ellenére sem történt előrelépés – vagyis a legfontosabb szakasz nem készült el. 

 

Miután a kampányban az Éljen Szmbathely koalíció megígérte az utat, az új városvezetés idén tavasszal előszedte az utolsó, 2018-as szerződést, hogy lássák, milyen feltételekkel kell elkezdeni a munkát. Ekkor derült ki, hogy a megállapodást a cég nem írta alá, így az abban szereplő jelzálog (ami nemteljesítés esetére került bele) sem érvényes – ez utóbbi egyébként 10 millió forint értékű szántóra vonatkozott volna, ami a költségek töredékére lenne elég. Az önkormányzat új megállapodást készített (már jóval nagyobb értékű fedezettel), azonban ebből a szerződésből kihátrált a vállalkozás, így az önkormányzat úgy döntött, saját maga építi meg az utat, a költségeket pedig behajtja az időről-időre felbukkanó osztrák urak cégén.

 

A körzet képviselője, Putz Attila (ÉSZ!) elmondta, azóta belefogtak az előkészületekbe. - Már aláírtuk a szerződést a tervezőirodával, majd engedélyeztetni kell a terveket, és ki kell írni a közbeszerzést, így 2021 elején kezdődhet el az érdemi munka – mondta. - Csoda kellene hozzá, hogy jövőre el is készüljön a bicikliút. Reálisan 2022 elejére fejeződhet be a projekt.

 

Putz Attila elnököl a 12 éves történet részleteit feltáró bizottságban, amelyet a közgyűlés állított fel. A testület tagjai Takátsné Tenki Mária és Illés Károly a Fidesz-KDNP-től, Horváth Attila az Éljen Szombathelytől! és Koczka Tibor a Pro Savaria képviseletében.

- Az első bizottsági ülésre munkatársaink előkészítették a beszámolókat az utóbbi 12 év fejleményeiről. Az volt a célom, hogy ez alapján meg tudjuk fogalmazni azokat a kérdéseket, amelyeket meg kell majd tárgyalnunk – mondta Putz Attila.

 

Illés Károly szerint a beruházás kritikus pontja az volt, hogy a hiányzó szakaszokon elmaradt az ingatlanterületek közérdekből való kisajátítása, ami nélkül nem indulhat el az építkezés. A képviselő hozzátette, hogy a kisajátítás nem az aktuális városvezetés asztala, hanem egy teljesen operatív feladat.
Tisztázatlan, hogy miért nem került aláírásra az utolsó, 2018-as szerződésmódosítás a cég részéről. Illés kiemelte, hogy az előző városvezetés előkészítette és elküldte a szerződést a vállalkozásnak, amely nem írta alá a dokumentumot, de egy jognyilatkozatban minden feltélt magára nézve kötelezőként vállalt. A bizottság fideszes tagja bízik benne, hogy sikerül megtalálni a felelősöket.

 

A frakcióvezető egyébként egyetért Horváth Attila alpolgármesterrel, aki kijelentette, hogy több ilyen megállapodást nem ír alá a városvezetés. - Láttuk, hogy nagyon sok esetben, például lakópark-beruházásoknál – tisztelet a kivételnek – nem valósultak meg a vállalt fejlesztések és felszívódtak a cégek – közölte Illés. Hozzátette: - A legtisztább az, ha a város végzi el a feladatokat és a beruházó fizeti ki azokat.

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.