km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Zanati bicikliút: 12 év elszelelt

Zanati bicikliút: 12 év elszelelt

Tizenkét év is kevés volt ahhoz, hogy megépüljön Pick-telepet és Zanat városrészt összekötő kerékpárút. A város vizsgálóbizottságot állított fel, hogy az derítse ki, miért nem teljesítette a vállalását a külföldi tulajdonban lévő cég, amely kifejezetten jól járt azzal, hogy az önkormányzat belterületté nyilvánította az ingatlanját.

 

2008 a lichtensteini székhelyű HORWAT Investment Kft. éve volt. Az ingatlanfejlesztő cég megegyezett a szombathelyi önkormányzattal. Ennek értelmében a cég zanati körgyűrű melletti ingatlanát belterületté nyilvánították, cserében pedig a vállalkozás arra kötelezte magát, hogy megépíti a  1850 méter hosszú bicikliutat Zanatig. Azóta áruház, gyorsétterem és kocsimosó is épült a területre, ennek ellenére a cég csak részben teljesítette a vállalását.

 

Több mint tíz év alatt mindössze 763 méternyi szakaszt sikerült a kerékpárosok szolgálatába állítani.   (Két szakaszban 225 és 138 méter készült el, illetve nagyvonalúan egy utat is beleszámoltak a leendő bicikliútba.) A az előző két ciklusban összesen nyolc határidő-módosítás történt, de a többszöri haladék ellenére sem történt előrelépés – vagyis a legfontosabb szakasz nem készült el. 

 

Miután a kampányban az Éljen Szmbathely koalíció megígérte az utat, az új városvezetés idén tavasszal előszedte az utolsó, 2018-as szerződést, hogy lássák, milyen feltételekkel kell elkezdeni a munkát. Ekkor derült ki, hogy a megállapodást a cég nem írta alá, így az abban szereplő jelzálog (ami nemteljesítés esetére került bele) sem érvényes – ez utóbbi egyébként 10 millió forint értékű szántóra vonatkozott volna, ami a költségek töredékére lenne elég. Az önkormányzat új megállapodást készített (már jóval nagyobb értékű fedezettel), azonban ebből a szerződésből kihátrált a vállalkozás, így az önkormányzat úgy döntött, saját maga építi meg az utat, a költségeket pedig behajtja az időről-időre felbukkanó osztrák urak cégén.

 

A körzet képviselője, Putz Attila (ÉSZ!) elmondta, azóta belefogtak az előkészületekbe. - Már aláírtuk a szerződést a tervezőirodával, majd engedélyeztetni kell a terveket, és ki kell írni a közbeszerzést, így 2021 elején kezdődhet el az érdemi munka – mondta. - Csoda kellene hozzá, hogy jövőre el is készüljön a bicikliút. Reálisan 2022 elejére fejeződhet be a projekt.

 

Putz Attila elnököl a 12 éves történet részleteit feltáró bizottságban, amelyet a közgyűlés állított fel. A testület tagjai Takátsné Tenki Mária és Illés Károly a Fidesz-KDNP-től, Horváth Attila az Éljen Szombathelytől! és Koczka Tibor a Pro Savaria képviseletében.

- Az első bizottsági ülésre munkatársaink előkészítették a beszámolókat az utóbbi 12 év fejleményeiről. Az volt a célom, hogy ez alapján meg tudjuk fogalmazni azokat a kérdéseket, amelyeket meg kell majd tárgyalnunk – mondta Putz Attila.

 

Illés Károly szerint a beruházás kritikus pontja az volt, hogy a hiányzó szakaszokon elmaradt az ingatlanterületek közérdekből való kisajátítása, ami nélkül nem indulhat el az építkezés. A képviselő hozzátette, hogy a kisajátítás nem az aktuális városvezetés asztala, hanem egy teljesen operatív feladat.
Tisztázatlan, hogy miért nem került aláírásra az utolsó, 2018-as szerződésmódosítás a cég részéről. Illés kiemelte, hogy az előző városvezetés előkészítette és elküldte a szerződést a vállalkozásnak, amely nem írta alá a dokumentumot, de egy jognyilatkozatban minden feltélt magára nézve kötelezőként vállalt. A bizottság fideszes tagja bízik benne, hogy sikerül megtalálni a felelősöket.

 

A frakcióvezető egyébként egyetért Horváth Attila alpolgármesterrel, aki kijelentette, hogy több ilyen megállapodást nem ír alá a városvezetés. - Láttuk, hogy nagyon sok esetben, például lakópark-beruházásoknál – tisztelet a kivételnek – nem valósultak meg a vállalt fejlesztések és felszívódtak a cégek – közölte Illés. Hozzátette: - A legtisztább az, ha a város végzi el a feladatokat és a beruházó fizeti ki azokat.

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.