km/óra
  2024.02.22., csütörtök  •  Gerzson napja
XXI. Savaria Történelmi Karnevál Szombathely programok: augusztus 26. péntek

XXI. Savaria Történelmi Karnevál Szombathely programok: augusztus 26. péntek

A csütörtöki megnyitó után teljes lesz a nagyüzem a karneválon, mutatjuk a programokat.

AUGUSZTUS 26. PÉNTEK

FORUM SZÍNPAD
Fő tér

15:00
Langaléta Garabonciások: Vásári komédiák
A Langaléta Garabonciások sok éve járják már az országot-világot gólyalábaikon, s ejtik ámulatba a tisztelt „kurtalábú” publikumot. A közönség közé vegyülnek, megviccelik őket: kicsiket és nagyokat a játékokba, tréfás vetélkedőkbe bevonva teremtenek feledhetetlen hangulatot.  Vásári komédiáikat nem csak a hazai fesztiválok, de Európa számos más városa is élvezhette már. Eszközeik óriásbábok, mímesjátékok, hangos muzsikálások, s ravasz szófacsarások.

16:00
Body Beat Crew – breaktánc-bemutató

16:30 
Gulyás László: Borvirágos huncut mesék – vásári komédiázás (Városháza tribün előtt)
A magyar utcaszínház-művészet egyik legismertebb fenegyereke mesél egy muzsikaszóval megízesített fertályórában a régi, sobrikalapos, árvaleányhajjal lebögő, büdös kenyőccsel kifenyt bajszú, puskadurrogtató betyárvilágról, a csángó magyarok kimeríthetetlen találékonyságáról, keserédes jókedvéről, pusztán okulásunk végett, ami még az öregtata dédapjának az idejében járt a Tiszának meg a Dunának, ennek a két öreg víznek a köziben.

17:30 
Mitsoura – világzenei koncert
2019-ben a Mitsoura zenekar új formációban tért vissza az itthoni zenei életbe. Az énekesnő Miczura Mónika „Mitsou” összetéveszthetetlen hangjával, egyedi előadói tehetségével világszerte a legrangosabb helyen szerepel a világzenei előadóművészek sorában. Ősi tradíciók és a jelenkor hangjai, autentikus népzenei elemek és a 21. század cinematic-electro-ambient hangkollázsai jellemzik előadásaikat.

19:00
FELVONULÁS


 

21:30
Elefánt – „szülinapi koncert”
A 10. évet megélni már eleve nagy dolog, bármilyen projekt kapcsán. Zenekari léptékben pedig igazán keveseknek sikerül. Az Elefánt sokféle szempontból kuriózum a magyar zenei életben. Tényleg nehéz őket ide, vagy oda sorolni. Alternatívnak túl elektronikus, elektronikusnak túl hangszeres, szomorúnak túl vidám, és…. a sort nem is folytatjuk. A zenekar, ami sokáig úgy aposztrofálta magát: “Filmzenéket írunk nem létező filmekhez!” Szóval az Elefánt idén elfújja a szülinapi gyertyát a tortán és utána az arcunkba nyomja! Boldog szülinapot Elefánt!

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK
Aréna utca

9:30–18:00
Tábori élet
A Vita Romana standjánál megtudhatjuk, mit ettek a római polgárok. Kenyeret, húst, zöldséget és gyümölcsöt – na de milyet is? Felismered az ókori alapanyagokat? Kipróbálod a tudásodat a korabeli gabonákat, fűszereket illetően? Ismerd meg az ókori gasztronómia titkait!
A Jaurinum Győri Történeti Társaság markomann táborában annak a germán népcsoportnak az életmódját és fegyvereit ismerhetjük meg, akiknek Marcus Aurelius legioi ellen vívott háborúját a nagysikerű Gladiátor című film vitte vászonra.  
A Collegium Gladiatorium, Pannonia provincia legnagyobb ludusa, azaz gladiátoriskolája ugyancsak impozáns táborral várja azokat, akik kíváncsiak a római kor szupersztárjainak mindennapjaira. 
A Savaria Legio Egyesület a kezdetektől az egyik legfontosabb szereplője a Savaria falai között rendezett hadijátékoknak és történelmi hagyományőrző találkozóknak. Az általuk megjelenített Legio XV. Apollinaris veteránjai egészen biztosan szerepet kaptak Savaria Kr. u. 50 körüli alapításában is. Táboruk a mai Erdélyből érkezett Hasta Nomadorum, a Duna menti Brigetioból (Szőny) érkező Legio I Adiutrix és az ingolstadti III Italica Concors táborával együtt a római erődrészlet-rekonstrukcióban kap helyet, itt a korai principátus kori (Kr. u. 1. sz.) és a 3-4. századi római legionáriusok viseletével és harcmodorával ismerkedhetünk. 
A Colonia Rostallo ugyancsak a principátus korának hadviselését és civil életét jeleníti meg, őket az erőd falain kívül találjuk a Témaparkban. Táborukban megismerkedhetünk római civil viseletek szabályaival és a nemezelés technikájával is. 
Szent Márton korának fegyvereit és viseletét mutatja be a Lanciarii Sabarienses. A Savariában állomásozó palotagárda alakulatban szolgált a 316-ban itt született Szent Márton apja is. 
Az Északi Gárda, azaz a Nordegard közel két évtizede vesz részt a Savariában rendezett katonai hagyományőrző találkozókon, táborukban a marcona északi harcosok, a gepidák és a longobárdok népvándorlás korabeli viseletét és eszközeit ismerhetjük meg. 
A longobárdokkal az Északi Gárda táborán kívül is találkozhatunk. A Kenaz Manufaktúra táborában longobárd kézművesek készítenek népvándorlás kori bőr használati tárgyakat. 
A Pannonia Sarmatica táborában a késő ókortól a kora középkorig terjedő időszak sztyeppei kultúráját ismerhetjük meg, és betekintést nyerünk számos korabeli mesterség titkaiba, a famegmunkálástól a fonáson át a nemezelésig, a tűzcsiholástól a fegyverjavításig.
A Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület és a Keleti Szövetség táborában István király és magyar előkelőkből és német lovagokból álló kísérete várja a közönséget. A szerencsések még a Gyöngyöshermán névadójaként emlegetett Herman lovaggal is találkozhatnak

10:00
Római legiók seregszemléje
Közreműködnek: Legio XV Apollinaris COH II, Legio I Adiutrix, Legio Leonum Valentiniani, Lanciarii Sabarienses, Colonia Rostallo, Legio III Italica Concors.

10:20 
Római, dák, szarmata és korai germán hadviselés az 1-2. században
Közreműködnek: Colonia Rostallo, Legio XV Apollinaris Cohors II, Terra Dacica, a Hasta Nomadorum Egyesület és a Jaurinum Történeti Társaság.

10:40
Kik azok a szarmaták?
Vásári komédiába torkolló élő történelemóra arról, kik is voltak az első évezred elején a Kárpát-medence egy részét is közel négy évszázadig uraló szarmaták. Közreműködnek: Pannonia Sarmatica, Jaurinum Egyesület

11:10
Élő történelemóra Szent Márton korának római hadviseléséről 
Közreműködnek: Lanciarii Sabarienses, Legio Leonum Valentiniani.

11:30 
Tábori élet 

13:30
Kvád-szarmata betörés Pannóniába 
Közreműködnek: Északi Gárda, Pannonia Sarmatica, Legio I Adiutrix, Legio Leonum Valentiniani, Lanciarii Sabarienses. 

13:45
Viselet- és fegyverzetbemutató a principátus korából
Mik a lehetőségei és a korlátai az autentikus principátus kori katonai viselet megjelenítésének? A Colonia Rostallo egyesület régész és történész tagjai bemutatják, hogy a kísérleti régészet és a legújabb kutatások fényében milyen lehet egy principátus korabeli hiteles viselet és fegyverzet rekonstrukció.

14:00
Milyen volt a római „tüzérség”?
Mit tudunk a római távolba ható fegyverekről? Mit keres egy skorpió, egy onager, azaz vadszamár a rómaiak fegyvertárában? Mi volt a szerepe az íjászoknak a reguláris római hadseregben? Mindezt megtudhatjuk a szombathelyi és szőnyi hadfiak bemutatójából. Közreműködnek: Legio I Adiutrix, Legio XV Apollinaris COH II.

14:15
Élő történelemóra a Collegium Gladiatorummal
Szerencsére mára egyfajta sporttá szelídült ez a különleges ókori harcművészet, mely eredetileg feltehetően az etruszk temetési szertartásokat kísérő rituális emberáldozat formájában született meg, majd a nép szórakoztatására kieszelt játékként terjedt el az egész Római Birodalomban. A sportfogadás gyökerei is erre a meglehetősen véres mulatságra nyúlnak vissza, erre idén is lesz lehetősége a közönségnek. A Collegium Gladiatorium ma a világ egyik legnagyobb létszámú, gladiátor küzdelmeket megjelenítő iskolája, melynek műsorát már csak azért is érdemes lesz figyelemmel kísérni, hogy a nap folyamán a gladiátorok által szervezett játékos tábori vetélkedőkön minél felkészültebben tudjanak szerepelni a vállalkozó kedvű látogatók. 

14:45
Kassai Lajos és tanítványai – lovasíjász bemutató
Kassai Lajost és a lovasíjászatot nem kell bemutatni a szombathelyi közönségnek. Annak ellenére, hogy a szervezőkkel együtt a világhírű lovasíjász sem elsősorban hagyományőrzőként tekint magára, meggyőződésünk, hogy ennek a mára világszerte elismert különleges sportágnak, a „harcművészetek királynőjének” feltétlenül helye van egy savariai történelmi hagyományőrző rendezvényen.

15:10 
Markomann rajtaütés
A markomannok és a kvádok már a Krisztus utáni 1. században betörtek a frissen elfoglalt Pannónia területére. A bemutató során egy markomann rajtaütést idéznek meg a harcosok. Közreműködnek: Colonia Rostallo, Legio XV Apollinaris COH II, Északi Gárda, Jaurinum Történeti Társaság.


15:30
István király birtokadományozási aktusa Sabariában 
Az adományozás során a Nürnberg környékéről Gizella kíséretével Magyarországra érkezett német kóbor lovag, Hermann is nem csekély szerephez és még kevésbé csekély földbirtokhoz jut. A birtokadományozást gyalogos és lovas haditorna követi. A bemutatóban a rendkívül nagy szakmai és közönségsikerrel szereplő Keleti Szövetség és a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület tagjait láthatjuk.

16:00
Artistica Anam Cara – artista bemutató
A Kaufbeurenből, Szombathely bajor testvérvárosából érkezett délceg artisták levegőakrobatikai elemekkel színesített mutatványai ámulatba ejtik a közönség apraját-nagyját.

16:30 
Pavane Táncegyüttes – zászlóforgatók műsora 
A zászlóforgatás a reneszánsz idején költözött a hadszínterekről az itáliai városok köztereire, hogy színesítse a különféle ünnepeket. Itália számos városban még ma is szabályos bajnokságokkal egybekötött fesztiválokon mérik össze tudásukat a zászlóforgatók. Az 1992-ben alakult együttes nélkül a Savaria Történelmi Karnevál immár elképzelhetetlen. 

16:50
Tábori élet

18:00 
A Témapark bezárja kapuit

SÖRTÉR
Rákóczi F. utca, Zeneiskola mögött

16:00
Les Pommes de Terre – gipsy-swing koncert
A Les Pommes de Terres zenekar fő célja a jazz manouche, azaz a francia gipsy jazz magas szintű elsajátítása, bemutatása koncerteken és különböző programokon. Céljuk, hogy széles körben megismertessék és megszerettessék ezt a műfajt. Egyedi hangvételű műsort és páratlan szórakozást kínálnak hallgatóságuknak.

18:00
Muddy Shoes Band – blues-koncert
Az 1996-ban alakult zenekar a blues műfajában igen tág keretek között mozog: a 20. század elejének akusztikus világától a nagyvárosi blues-on át egészen a modernebb hangvételű, saját szerzeményekig. 

20:30 
Takáts Tamás Blues Band – blues-rock koncert
Takáts Tamás (aki az éneklés mellett szájharmonikán is játszik), Gál Gábor gitáros, valamint Patyi Sándor basszusgitáros és Tóth Károly dobos: az amerikai blues és a magyar rock legjobb hagyományait ötvözik karakteres dalaikban. „Optimizmus, búfelejtés, rock and roll!” – ahogyan Takáts Tamás szokta mondani.

22:00 
Tom Kondor’s Moonshine – klasszikus pop-rock koncert
Magával ragadó líra, tökös-dögös rockzene őszinte érzelmekről kis romantikával és szenvedéllyel fűszerezve – ez a Tom Kondor’s Moonshine zenei világa. Repertoárjukban a világszerte ismert és népszerű előadók dalait az alapító, Kondor Tamás saját szerzeményei színesítik.

23:00  
Artistica Anam Cara – tüzes artista bemutató 
Szombathely bajor testvérvárosából, Kaufbeurenből érkeztek azok az ifjú artisták, akik minden évben a szó szoros értelmében befűtenek a karneváli hangulatnak. Akik ellátogatnak a Sörtérre, lehetőséget kapnak arra, hogy testközelből megismerjék a tűzzsonglőrködés, a tűznyelés és a tűzfújás fortélyait. A sörös korsókkal, de főként az égetett szeszes poharakkal a kézben azért mindenképpen ügyeljünk a megfelelő védőtávolságra… 

 

KALANDVÁR
(Gayer-park)

Folyamatos programok

10:00–18:00


Bohócdoktor: Sziszi bohóc és segítőtársai idén is jótékony célra hajtogatják a lufikat.


Fehérlófia Hagyományőrző Gyerekfoglalkoztató: baba-mama jurta, kézműves foglalkozás, lovagoltatás, íjászat. A 10. századi táborba betérőket egy berendezett, autentikus jurta, „honfoglaláskori” viselet- és fegyverbemutató, valamint íjászat várja. Kipróbálhatják az érdeklődők a korabeli gyermekjátékokat, a hagyományos kézműves technikákat.  A baba-mama jurtában szoptatási, gondozási lehetőség várja az édesanyákat és babákat. Gyógypedagógusként szívesen látják foglalkozásaikra a sajátos nevelési igényű gyerekeket is az animátorok.


Kalandozó Komédium: Furmányos játékudvar: „Családi kompániánk nekivágott a nagyvilágnak, hogy újratanítsa játszani a gyerekeket és szüleiket. Azon mesterkedünk, hogy az egész család együtt virtuskodjon, ügyeskedjen, szórakozzon. Áram ugyan nem, de furfang és lelemény szükséges a játékainkhoz.”    


Klapka György Huszár Egyesület Kishuszár Tagozat: Második alkalommal mutatkoznak be a kishuszárok a Savaria Karnevál gyermekhelyszínén. Sátras táborukban a huszárok viseletével, fegyverzetével, elhivatottságával, erkölcsi normáikkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Megtekinthetők lesznek lovaik és közszemlére tesznek egy mai napig működőképes ágyút. Az ő felvezetésükkel és közreműködésükkel zajlik a szombaton 15 órakor kezdődő karneváli gyermek-felvonulás.


Linka Sándor logikai játékai: A fából készült, kézzel festett, szemgyönyörködtető játékok a gyermekek és a felnőttek logikai és vizuális képességeit fejlesztik. A tartalmas időtöltés, a micimackós fejtörés, az agytekervények csikorgó működése garantált! Míg az ifjak, szülők és nagyszülők gondolkodnak, a kisgyerekek kedvükre építhetnek a játszószőnyegen.    


Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület – életmód- és harcászatbemutató: Időutazás egy honfoglalás kori tábori szegletbe. A nádkerítéssel körbevett településimitációban megtekinthetők a korhűen berendezett jurta és félsátor, különböző fegyverzetek, eszközök. Az íjászat szakmai ismertetése és bemutatása után, ennek kipróbálására is lehetőséget adnak. A táborlakók alkalmanként sámándob kísérettel dalra is fakadnak.


Mívestár Egyesület – népi játszó- és pihenőtér: Az egyesület olyan kézműves foglalkozásokat, népi játszóházakat kínál gyerekeknek és felnőtteknek, ahol a természetes anyagokkal közvetlen módon ismerkedhetnek meg, olyan szerszámokkal munkálkodhatnak, melyet nagyanyáink-nagyapáink használtak. Elsődleges céljuk az elődök tárgyi és szellemi műveltségét átörökíteni a megtapasztaltatás segítségével.  A legkisebbek számára létrehozott babasarokban, népi játszótéren a pihenő funkció mellett a babák az életkoruknak megfelelő játékteret kapnak.     


Lovagi kastély – csúszdás légvár


Óriási darts-foci a nagypályán: A foci és a darts játék ötvözete, remek szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


Simon István tradicionális és ügyességi fajátékai: Simon István játékai gondos munkával, fából készültek az egész család számára. Az egészen kicsik remekül érzik magukat a kosaras körhintában, az egyévesek már tekerős autóversenyezhetnek, pecázhatnak, kipróbálhatják a hintalovat. A nagyobbak kacsát reptethetnek, háromfejű sárkánnyal küzdhetnek meg, gyakorolhatják a célbadobást és a gólyalábazást. Kitartásra ösztönző, egyensúlyérzéket és szem-kéz koordinációt fejlesztő játékaival várjuk a kisebbeket, nagyobbakat.    


Skorpió Box Club – Mini Savaria Legio Race: A karneváli napokon idén is élvezhetik a gyerekek a Skorpió Box Club jóvoltából felépített akadálypálya örömeit. A III. Mini Legio Race kihívásait a kis hősök különböző ügyességi feladatok végrehajtásával teljesíthetik. Az élmény garantált – gyertek hát!


Tudor játékok – logikai táblás játékok: Tíz különböző stratégia-táblás játékot próbálhatnak ki az érdeklődők. A régi táblás játékok többsége korábban kultikus célokat szolgált, a tábla ábrái, a bábok színe, mozgása mindig jelentőséggel bírt. Minden játék tartalmaz egy kisebb történeti ismertetőt a kialakulásáról, játékká válásának előzményeiről. A Tudor család elsődleges célja, hogy a régi játékkultúra terjedjen el ismét Magyarországon, s hogy népszerűséget szerezzenek az emberi logikát, taktikai, stratégiai készséget megmozgató táblás játékoknak. 


Vitéz László bábautomata – interaktív bábautomata kicsiknek és nagyoknak: Az automata folyamatos működését a Kolibri Színház 2-3 színészművésze biztosítja. Időről időre újabb bábokkal és jelenetekkel bővül a kínálat, nem véletlen, ha órákra ottragadnak a gyerekek és persze szüleik is.


Weking Sport és Kulturális Közhasznú Egyesület – Karneváli kenuzás a Gyöngyös-patakon: Már egy évtizede részt vesznek a Savaria Történelmi Karneválon, a Kalandvár rendezvényeinek egyik legkedveltebb programját kínálva a gyerekeknek. Saját ötletüket megvalósítva évente mintegy 2-3 ezer gyermek tapasztalhatja meg a kenuzás élményét, a három nap alatt folyamatosan 10-15 fővel biztosítják a gyermekek önfeledt szórakozását. 

 

 

SZÍNPADI PROGRAMOK
Gayer-park

11:00   
Horagus mester cirkusza – gólyalábas produkció
Horagus mester a középkor óta járja híres kompániájával az országot, világot. Cirkuszának minden huncutságával és hosszú, hosszú lábaival próbálja meg ámulatba ejteni a bámész seregletet. Míves előadásukban megjelennek: az idomított Circuli Saurus nevű fenevadak, a birkózó Gemini fivérek, kik átlagalacsonysága cirka 50 cm. A világ legerősebb embere, ki két kezével fölemel két embert, maximum 18 kg-ig, majd a feje fölé emeli a közönség „önként jelentkező” leghatalmasabbikát. Látható lesz még egy 6,5 méteres óriás sárkánykígyó, kit török vendégművészünk, Mehemed szelídít majd meg a közönség nagy-nagy örömére! Az előadás 45 percéhez tátott szájakat és hatalmas jókedvet kívánnak a: Langaléta Garabonciások.

14:00 
Zsongi játszóház – a Tűzmadarak játszóprogramja
A játszóházban kicsik és nagyok egyaránt önfeledten szórakozhatnak, próbára tehetik ügyességüket, kitartásukat és egyensúly érzéküket. A foglalkozás során többféle zsonglőreszközt kipróbálhatnak a résztvevők.

15:00   
Malacon nyert királylány – bábelőadás 
Amikor János, a kanászlegény furulyázásba fog, malacai úgy táncolnak, hogy kacag, aki látja. Megtetszik ez a királylánynak is. Kéri Jánost, adna neki egyet. Ad is a legény jó szívvel, de nem ám pénzért. Hogy mi a malac ára, a néző csak sejtheti – majd kiderül a mese végén. Addig hősünk még túlad a többi két malacon is, elindul, hogy feleségül vegye a királylányt. Találkozik egy rátarti gróffal, aki ugyanerre pályázik. Szabadtűzön elégetik egymás kabátját, majd a király előtt jól felelnek a kérdések kérdésére. De melyiküké lesz a királylány keze? Kiderül a Majorka Színház meséjéből.

16:00
TrappTop Flotta: Repülési lecke – interaktív utcai előadás 
A TrappTrop Flotta mókáskedvű gólyalábas komédiásai ezúttal a legbátrabb gyerkőcöket játszótársnak választják. Különféle próbatételek várnak a jelentkezőkre, hogy aztán a legügyesebbek fölszállhassanak a Flotta híres repülő alkalmatosságára. Kérjük bekapcsolni a biztonsági övet! Nevetni is lehet, meg-megállva és jövet-menet!

17:00
Violin király és Hanga királykisasszony meséje – meseelőadás
A Violin király és Hanga királykisasszony című mese Szász Ilona dramaturg által kifejezetten Joós Tamás előadóművész számára írt interaktív játék, amelynek fő célja több népi hangszer játékos bemutatása és a gyerekek általi megszólaltatása, mesekeretbe ágyazva. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas birodalom, a hangok országa, Pentatónia. Hogy milyen volt ez az ország? Nem volt se északon, se délen, se keleten, se nyugaton, de ott volt mindenütt: a földön, a vízben és a levegőben. Ez a birodalom tele volt csodálatos hangokkal, szépséges dallamokkal, varázslatos muzsikával. A mese folytatásaként az előadásból megtudhatjuk, hogy mi történt a királykisasszonnyal, hogyan veszítette el és szerezte vissza a hangját az ördögtől a közreműködő gyerekekkel. 

THALIA KERTJE
Gayer-park

15:00
BIPP Műhely – improvizációs műhely a társulattal (Kilences Kultfood)
A BIPP nem csak társulati, de egyéni szinten is hisz a játék közösségteremtő erejében. Az alkalmazott improvizációs technikákat nem csak a színészek ismerik és használják a mindennapi munkájuk során, rendszeres gyakorlással bárkinek az életére jótékony hatással van: jelenlétre, elfogadásra, kíváncsiságra tanít, nyitottabbá tesz, fejleszti a kreativitást, és nem utolsósorban jókedvre derít! Ez alkalommal trénereik vezetésével a színházi improvizációs és drámapedagógiai játékokon keresztül a látogatók is megtapasztalhatják ezeket az élményeket!

21:30 
BIPP! társulat: Casting – impró a FŐszerepért
„Mi, a BIPP! társulat tagjai imádunk szerepelni. De mi van akkor, ha mind ugyanarra a castingra érkezünk, és ugyanarra a szerepre pályázunk? Egyetlen főszerep, életünk nagy lehetősége, amiért (egymást sem kímélve) mindannyian megküzdünk – és hogy végül kié lesz, azt Te döntöd el. Másfél órányi kalandozás az improvizációs műfajok világában, változatos karakterek, sírva nevetős jelenetek. Várunk téged is, ha egy interaktív, laza, szórakoztató színházi impró előadásra vágysz, és nem bánod, hogy a végén szem nem marad szárazon a nevetéstől. Dönts Te a sorsunkról! Bevállalod?”
 

MŰVÉSZETEK UTCÁJA
(Kossuth Lajos utca)

14:00
Mare Temporis: Forradalmi jelenetek és táncok az 1840-es évekből
Jeleneteinkben az 1848. márciusi forradalom és az azt követő szabadságharc zűrzavaros hétköznapjaiba repülünk vissza. A reformkor izzó vitáitól indulva a forradalmon át a szabadságharc végéig utazunk. Hazafias költők, álmodozó kisasszonyok, ravasz fogadósok, megszálló osztrákok, kémnők, hetvenkedő honvédek, kotnyeles cselédlányok lesznek a kísérőink, akikkel a nyugodt pihenésen kívül bármi megtörténhet. A műsor táncbetéteit a 19. századi báltermek népszerű társastáncai adják.

14:30
Saue Music School Band – jazz-koncert
Az észtországi Saue Zenegimnázium növendékei és kísérő tanárai muzsikálnak. 

16:00 
Kovács Viki és Kiss Gabesz – gitár-ének duó
Együtt zenélésből lett barátság. Barátságból lett még több együtt zenélés. Viki és Gabesz kedvenc dalai mellé ülhetünk oda harmadiknak, mintha épp egyikük nappalijának kanapéján lennénk.

16:50
Kürti Regina – hastánc
A törzsi fúziós hastánc képviselőjeként részt vett országos versenyeken és változatos tematikájú hastánc esteken egyaránt. Előszeretettel használ különféle eszközöket előadásai változatosabbá tételéhez a hagyományosabbaktól – kard, fátyol, a kevésbé megszokottig – toll, legyező.

17:05
Stúber Gyöngyi – hastánc 
Itthon és nemzetközileg is elismert hastáncos előadó, oktató és koreográfus, valamint magyar RakasaFit™- központ erősítő hastánc fitnesz nagykövete. Előadása különleges csemegének ígérkezik.

17:20
Vépi Jáde Hastánccsoport, Jáde gyöngyöcskéi – hastánc 
A Jáde hastáncklub két oszlopos tagja Gyűrű Zsuzsa és Habda Viktória immár 13 éve táncolnak együtt. Az ifjabb korosztály Viki által 8 éve ismerkedett meg ezzel a műfajjal. A Jáde Gyöngyök csoport tagjai számos versenyen mérettették meg magukat, melyekről arany ezüst és bronz minősítésekkel térhettek haza. A legifjabb tagok a Jáde Gyöngyöcskéi egy éve bontogatják szárnyaikat Viki kezei alatt. A Jáde ladys Zsuzsa vezetésével 1 éve alakult.

 

17:35
Peltzer Géza – harmonikakoncert 
Francia sanzonokat és virtuóz harmonika darabokat játszik ezúttal Peltzer Géza a Művészetek Utcájában. Az ismert zenész számos stílusban mutatta meg magasfokú hangszertudását. Egyik kedvenc műfaja a párizsi instrumentális zene a múlt század közepétől – ebből kapunk ízelítőt.

18:05
Aster és a Kőszegi Orientális Táncklub – hastánc 
Aster több, mint tizenöt éve foglalkozik hastánccal. Az általa alapított Kőszegi Orientális Táncklub célja, hogy megéljék a tánc örömét, fejlesszék a női test kultúráját. Ezt az örömöt nagy szeretettel adják át a kedves közönségnek. 

18:20
Freya & Inanna – hastánc 
Freya és Inanna, azaz Paizer Aliz és Ipkovics Ágnes 2014 óta táncolnak együtt ebben a formációban. A hastánc legmodernebb műfajában, a törzsi fúzióban mélyedtek el. Műsoraikban az erős, független női karaktereket jelenítik meg, nyugati, gyakran elektronikus zenére, mitikus lények bőrébe bújva. Voltak már boszorkányok, sámánnők, amazonok, démonok és szirének. Hogy idén mivel várják Önöket, maradjon meglepetés.

18:30
Shamila és Johara Duó – hastánc 
Shamila és Johara 2010-ben ismerték meg egymást, és együtt táncoltak, majd egy kis szünet után 2021-ben a sors újra összehozta őket. Mindketten a műfaj szerelmesei, Shamila 2004, Johara pedig 2008 óta táncol. 

21:00
Don Pedro’z Duo – könnyűzenei koncert
Gitár és harmonika? Jó ötlet. Ügyes kezekkel történő megszólaltatásuk számtalan hangulatot rejt... Francia sanzonok, tangó, latinos ritmusú flamenco gitárzene, vagy éppen az elmúlt néhány évtized ismert pop és filmzenei válogatása szerepel repertoárjukban.

22:00
Nart eposz mondái – a Pannonia Sarmatica egyesület meseelőadása
Világunk történetekből szövődik, tartják ősidőktől fogva. Ezt a szőttest színesítjük mi is a magunk módján. A kaukázusi Nart eposz mondáit hallhatjuk, melynek legősibb rétege az alán-szarmata-szkíta mitológiában gyökeredzik. Rutinos mesemondók, történetmesélők várják a látogatókat. 

22:30
Mare Temporis: Tűzvarázs – tűzzsonglőr bemutató
A tűz megszelídítése embert próbáló feladat, zsonglőreink azonban legjobb tudásuk szerint szolgálják, de uralják is egyben az emberiség történetének legtitokzatosabb és legfélelmetesebb elemét… Használják a tüzes fejű meteor több fajtáját, tüzes kardot és különféle botokat, lángoló angyalszárnyat, legyezőket és igyekeznek a mutatványos műfaj újdonságaival is szolgálni.
 

BOROK UTCÁJA
Rákóczi F. utca)

17:30
Horváth Gipsy Band – gipsy zenei koncert

18:00
Body Beat Crew – breaktánc-bemutató

21:30  
Peltzer Géza – harmonikamuzsika 


KÍSÉRŐHELYSZÍNEK                   

KARNEVÁLSZÍNHÁZ

17:00
Stephen Sachs: Valódi hamisítvány
Részletek az XX. oldalon.

MEDITERRÁN ZENEUDVAR ÉS GALÉRIA
(Belső Uránia udvar)

10:00–23:00
Kiállítás az Isis Galériában

9:50
Zeneudvar hívogató (az udvar Fő téri bejárata felől)

10:00         
Impro Zenei Műhely Zenekara – komolyzenei koncert

10:30         
J. S. Bach: Duók – komolyzenei koncert Gyenge András (gordonka) és Sárközy Gábor (bőgő) előadásában

11:30         
Pásztorházi György – gitárkoncert

16:00         
Wonderfleck – mai slágerek feldolgozása Horváth Andi (ének) és Uram János (zongora) előadásában

18:00         
Tarisznyások Együttes – vers és zene az egész családnak

20:00         
Háklár Banda – zenés költemények

21:30         
Túlzás Együttes – könnyűzenei koncert
 

MIRACULUM-BROADWAY
(Savaria Mozi mellett)

14:00–18:00 
Jósda: Mit tartogat a jövője? Jósok, jósnők, sorselemzők, asztrológusok segítenek fürkészni az Ön személyes csillagait! 
Háremfotózás: A rendezvény ideje alatt háremhölgyek társaságában készíttethetnek magukról fotókat látogatóink, természetesen hastáncos és keleti ruházatban! A fotókat önkéntes fotósaink készítik, akár az arc- vagy testfestést és hajfonást követően.  
Hajfonatok készítése: Haj fonat nélkül nem marad – ha a frizura nem tüsi. A MOA Alapítvány önkénteseinek keze nyomán ámulatba ejtő fonatok készülnek. 
Arcfestés, csillámfestés és hennafestés: A gyermekek és vállalkozó kedvű felnőttek arcának és testének díszítése a varázslatos kelet hangulatát idéző motívumokkal.

14:00 
Mira Orient Art – hastáncbemutató

15:30 
Üvegmíves mozaikút – üvegmíves-bemutató Köcséné Szabó Ildikóval

16:30 
Csillagfürt Énekegyüttes – népdalcsokrok

17:00 
Keleti Gyermekfoglalkoztató – ügyességi játékok

17:00  
Savaria TSE táncbemutató

21:15  
Westside TSE és MIRA Orient Art – táncbemutató

21:45
Seres Zoltán Shivendra – salsa orientál

22:00
Latin Karnevál – salsa-est
 

HANGÁR – RETRO ZENEPAVILON
(Ferences templom mellett)

Hangszersimogató 
A koncertek között lehetőség van kipróbálni az alábbi zenei tevékenységeket: csörgőzés, ciccegés chiken shakerrel, cajon-ozás, bongózás bongó párral, kongázás állványos konga párral, dobolás elektromos dobszereléseken, dobkereteken, akusztikus gitározás, ukulelézés, basszus gitározás, banjo-zás, szintetizátorozás fejhallgatóval, elektromos gitárral való ismerkedés, éneklés. Ezek mellett jótanácsokat kaphatnak az érdeklődők bármely hangszertanulással kapcsolatban.

10:00
Smalls – gyermekműsor

12:00 
Corda Quattro Ukulele Band

14:00
Capito Country

16:00
Generation Band

18:00
Smalls – gyermek rock

CSODÁK FOLYOSÓJA

11:00–13:00
Csodák folyosója – szórakoztató tudományos programok a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban

CASTRUM DEI – KERESZTÉNY UDVAR
Berzsenyi tér 3.

10:00–21:00
Imaösvény – A Szentlélek ajándékai 

A látogatók különböző állomásokon interaktív feladatok segítségével ismerkedhetnek meg a Szentlélek ajándékaival.

Upper room – A felső szoba

Napközben beszélgetések és előadások, este és zárás után pedig a csendes imádság helyszíne.
Az előadásokra előzetes regisztráció szükséges.

Pincehelyiség: Találkozzunk a pincében!
Ezt a programot nevezhetjük bátorságpróbának is, hiszen a látogató csak egy lámpást kap a kezébe, és egyedül kell lemennie az alig megvilágított, barátságtalannak tűnő pincébe. 
Udvar: Dicsőítő koncertek, kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak, pihenő a Forrásnál.
 

TRÓPUSI LEPKE-, PÓK- ÉS ROVARGIGÁSZOK KIÁLLÍTÁSA
Szent Márton u.2.

10:00–21:00
Kiállítás
Élő trópusi lepkék, madárpókok, skorpiók és egyéb ízeltlábúak mellett több ezer rovarpreparátum látható a kiállításon, ami betekintést nyújt a rovarvilág csodáiba. Jegyárak: családi jegy 5 főig 2000 Ft, felnőtt: 800 Ft, diák/nyugdíjas: 500 Ft.

PÜSPÖKI PALOTA

9:00–19:00
Óránkénti vezetéssel megtekintők a Püspöki Palota első emeleti barokk termei. Az utolsó vezetés 18.00 órakor indul. Belépőjegy: felnőtt 2000 Ft/fő, diák/nyugdíjas: 1000 Ft/fő
 

SARLÓS BOLDOGASSZONY SZÉKESEGYHÁZ
Mindszenty tér 1.

9:00–19:00
Félóránként vezetés indul a Székesegyház tornyaiba. Az utolsó vezetés 18.30-kor indul el. A tornyokat mindenki csak saját felelősségére látogathatja. A belépőjegy ára egységesen: 800 Ft/fő. 
 

PÜSPÖKI PALOTA KERTJE

21:00 
Vár a Püspökvár: Kormorán-koncert
Támogatói jegyárak: 3500 Ft, 5000 Ft, 10000 Ft.

MINDSZENTY TÉR

10:00–20:00
Szerzetesi kirakodóvásár
Kirakodóvásár a szerzetesrendek és egyházi intézmények kézműves termékeiből. 

ELTE SEK STAND
Ráküczi F. uca

10:00–18:00
Folyamatos programok
Kíváncsi vagy, hogy mivel játszanak a kutatók? Szeretnél természettudományos kísérleteket végezni? Ügyességedet, erőnlétedet kipróbálni? Akkor látogasd meg az ELTE-standot az Iseumnál!
 

FOLKUDVAR
Berzsenyi tér

17:30
Ungaresca Senior csoport műsora

21:00
Béri Balogh Ádám Táncegyüttes (Körmend) műsora

22.30
Táncház a Boglya Népzenei Együttessel
 

MNL VAS MEGYEI LEVÉLTÁRA
Hefele M. u. 1.

10:00–20:00
A szocializmus építészete Vas megyében – kiállítás 
A kiállítótérben megtekinthető a Létező szocializmus életvilágai – Vas megyei településképek egykor és napjainkban című tárlat, amely archív fotók gazdag gyűjteményét felvonultatva repíti vissza a látogatókat az 1980-as évekbe.

11:00, 14:00, 17:00
Filmvetítés
Karneváli ráadás programként az 1960-as, 1970-es évek világa is megelevenedik korabeli filmhíradók digitalizált változatának segítségével. 
 

EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR
Szily J. u. 1.

10:00, 11:30, 13:00, 14:30, 16:00, 17:30
Tárlatvezetés
Karneválozzon az Egyházmegyei Könyvtárban és a Herzan-könyvtárban! Tekintse meg a különleges kincseket most kedvezményesen 2000 Ft/fő áron! 

SMIDT MÚZEUM
Hollán E. u. 2.


15:00
A Smidt Múzeum kincsei – ajándék tárlatvezetés az állandó kiállításban Tangl Balázs történésszel
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak