km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Bemutatták a Weöres Sándor Színház művészeti tanácsának tagjait

Bemutatták a Weöres Sándor Színház művészeti tanácsának tagjait

Megalakult a Weöres Sándor Színház művészeti tanácsa, melynek tagjait kedden mutatta be Szabó Tibor igazgató. A testület feladatairól és az évadtervekről is beszélt a sajtó munkatársainak és a társulatnak.

 

Új vezetési modellel vágott neki igazgatói feladatainak Szabó Tibor. A művészeti tanács tevékenysége meghatározza majd a Weöres Sándor Színház jövőbeni profilját - jegyezte meg. Az általa felkért testületi tagok aktívan részt vállalnak előadások színpadra állításában, javaslatot tesznek a repertoárra, a társulat összetételére, más alkotók meghívására, felkutatnak fiatal szakembereket - így lehet folyamatosan megújulni képes a szombathelyi teátrum - fogalmazott az igazgató. Célja, hogy az egyes évadokat műfaji sokszínűség jellemezze.


“Elsősorban olyan előadásokat szeretnénk létrehozni, amelyekben nagyobb hangsúlyt kap a mozgás, a tánc, a zene. Az elmúlt években olyan fiatal kollégák szerződtek hozzánk, akik jól énekelnek, vannak régebbiek, akik szintén jó énekelnek, tehát bátran vállalhatunk musicalt is, és előbb-utóbb egy operett is összejöhet” – fogalmazott az igazgató. 


A művészeti tanács munkájában részt vesz Nagy Cili színművész, rendező, Kiss Csaba rendező, drámaíró, Nagy Péter István színész, koreográfus, rendező, Sardar Tagirovsky színész, rendező és Horváth Csaba táncos, koreográfus, rendező. Az alkotók a testtudatosságot állítják majd fókuszba - hangzott el a tájékoztatón.


Horváth Csaba rendező, koreográfus, egyetemi oktató elmondta, hogy a testtel való kifejezésmód lehetőségeinek a kiaknázása a színházban nem egy táncosi feladat vagy nem egy mozgásművész feladat, de mindenképpen egy olyan hosszan tartó, következetes és építő jellegű munka, ahol a társulatnak egy olyan nyelvnek az elsajátítására van lehetősége, ahol a színházi ábrázolásmód nemcsak a drámai alapanyagban merül ki, hanem a testtel való bánásmódban is.


Szabó Tibor arról is beszélt, hogy küldetésének tekinti a fiatalok színházra nevelését, egy rájuk fókuszáló műhely jön létre a színházban. Szólt az évadról is, elmondta: négy produkció már elkészült, bemutásra vár, a következő évadban nyolc előadással számolnak, de ennek részleteit és a még formálódó társulat végleges összetételét májusban teszik közzé.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.