km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
A „vesénkbe lát” a WSSZ-ben a Pogánytánc csapata

A „vesénkbe lát” a WSSZ-ben a Pogánytánc csapata

„Ha meg akarnám nevezni ezt az emlék-káprázatot, így mondanám: tánc. Tánc: mintha ez által érintkezhetnénk valamely másik titokzatos világgal.” A hétévesként megélt élményt így (is) rögzíti a Pogánytánc című dráma felnőtt férfiúja/narrátora. A Weöres Sándor Színház legújabb bemutatója önvizsgálatra inspirál. Valló Péter rendezőtől és csapatától – manipulációktól, adalékanyagoktól, ízfokozóktól mentes – lélektáplálékot kapunk.

 

1936-os nyári pillanatokat vetít (b)elénk az ír drámaíró, Brian Friel (1929-2015) a Pogánytáncban. Isten háta mögötti kisközség családjába csöppenünk. Öt, szerény körülmények között vergődő, egymásra utalt hajadon közé. Közösen nevelgetik, terelgetik a legkisebb húg-lányanya kreatív fiúcskáját. A „jövőt”. 


A huszonhat-negyvenéves lány-nyáj versenyt fut az idővel. Vajon képesek kitörni a rájuk kényszerített meg az önként (kényelemből, megalkuvásból, igénytelenségből) vállalt rabigából?  A vegetálás teremtő létezéssé nemesedik-e? 


Aratási bálra készül a falu, ahol, de jó is lenne valakivel összekapaszkodni! Akár a titkon már kiszemelt illetővel. Vagy éppenséggel pont a „pogány-partin” tűnhetne fel álmaik hercege.


Most tért haza Ugandából a família Jack bácsija, brit tábori lelkész, misszionárius. Az egykor köztiszteletben álló pap. Romokban hever. (Útilaput kötöttek a talpára? Valami stikli miatt? ) A fiúcska gigerli/piperkőc apja be-betoppan aktuális, „fontos, sikeres” üzleti útjai során, hogy megint elcsavarja az általa már többszörösen cserbenhagyott kedvese fejét. A testvérek egyike-másika úgy sóvárog utána, hogy nem győzi szidni-szapulni. Éppen csak nem zabálja föl őket az irigység, a tehetetlen düh, az elfojtott szenvedély. 


Ez idő tájt „költözik be” a házba a korszakos kommunikációs találmány: a rádió. Még nem (vagy nem annyira) a közszolgálati-közromboló, manipuláló-tudatmódosító változatában. Jóllehet ekkorra (jeleztük: 1936-ban járunk) a földgolyónkon éppen ügyeletes diktátorok, Hitler, Mussolini és a még náluknál is fasisztább csatlósaik, csicskásaik (mi ne tudnánk?) lehazudták a csillagokat is az égről, kiélesítették robbanó-gránátjaikat, hogy /újfent/ végrehajtsák emberiség ellenes bűntetteiket. (Fura, hogy az épp akkor zajló berlini, XI. nyári olimpia aktuális híreit nem kürtölte szerteszét az a fránya világvevő.) 


Újabb vészkorszak ide vagy oda, az öt nővér (Csehov Három nővére után, szabadon) minduntalan s vehemensen tánczenére „vadászik” a műsorszórón. Ha éppen nem fogy ki belőle a battéria/szufla. Vérpezsdítő taktusokra vágynak. Istentelenül izgalmas, majdhogynem démoni hangzuhatagra. Pokoltüzes táncra. Eksztázisra. De csoda-e, ha az agyongyötörtek, a megnyomorítottak, a jogfosztottak szabadságvágya (olykor) határtalan? S nem bírják narkózis(ok) nélkül elviselni a porszemmé zúzatást? 


Nagy Cili a legidősebb lányként káprázatos. A háztartást vezető nővérként Alberti Zsófi fergeteges. Dunai Júlia és Nagy-Bakonyi Boglárka a két, korban középső lányként szintúgy megrendítő. Herman Flóra és Lábodi Ádám – szerelemgyerek-szülők – többdimenziós létezése lenyűgöző. Nem táncolnak: lebegnek, röpülnek, szállnak. Elementárisak ők is. S amikor mindenkiből egyszerre tör föl a „pogánytáncos”, akkor feltartóztathatatlanok. Bódultságukban önmaguk fölszabadítói. Már-már forradalmárok. Ráeszmélnek: nem tűrhetjük tovább, hogy az orrunknál fogva vezessenek bennünket! Végre valahára vegyük már kézbe a saját sorsunkat! Ám aztán újra (ugye, nem végleg?) visszazuhannak a nihilbe, a semmibe. „Észhez térnek.” 


Jack bácsiként Szerémi Zoltán most is halálpontos. Kálmánchelyi Zoltán kisfiúként s narrátorként szívbe markoló. A WSSZ örökös tagsági cím rég kijár neki (is)! „Tánc: mintha az életnek és a reményeinknek végső lényegét találnánk meg ezekben a nyugalmat árasztó dallamfoszlányokban, ezekben a lágy ritmusokban és ezekben a leheletfinom, hipnotikus mozdulatokban. Tánc: mintha a nyelv nem léteznék többé, mert nem volna többé szükség a szavakra…” (Brian Friel)

 

Szenkovits Péter 
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont
Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok
Aszfaltszállító Tatra hajtott fának Őrimagyarósd közelében
Súlyosan megsérült annak a teherautónak a vezetője, amely Nádasd irányába tartott és aszfaltot szállított.