km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Voltaire: „Tapossátok szét a gyalázatost!”

Voltaire: „Tapossátok szét a gyalázatost!”

Nemhogy a legeslegjobb, de a legtébolyultabb, a legkaotikusabb világban élünk. És egyre romlik a helyzet(ünk). A Weöres Sándor Színház friss premierje, a Candide ezt tükrözi. Ha az alapmű – ami egy gúnyirat – szerzője, Voltaire (1694-1778), a francia felvilágosodás géniusza lát(hat)ná a Nagy Péter István rendezte előadást, bizonyára beleborzongana, ám bólintana is, annyira valósághű.

 

Voltaire „egész életén át az elnyomottakért, az igazságtalanul szenvedőkért harcolt: azokért, akik ártatlanul szenvedték el a fanatizmus üldözését, azokért, akik egy ostoba igazságszolgáltatási rendszer áldozatai lettek, és a jobbágyokért, akiket a feudalizmus emberalatti sorba nyomott le. Harcolt az ’édes életért’, a békesség, a megértés, az általános jólét, a szabad munkalehetőségek, az egészség, testi tisztaság és kényelem, a mindenki számára kellemes életkörülmények eljöveteléért” – jellemzi Szerb Antal író, irodalomtörténész (Budapest, 1901 – Balf, 1944 tele; a nyilasok agyonverték).  


„Gátlástalan és csillogó szellemességgel semmisítette meg az akkor már tartalmát vesztett feudális erkölcsöt az eljövendő polgár nevében.” (Színházi kalauz – Budapest, Gondolat Kiadó, 1971) 


Candide című szatirikus /metsző, maró, gunyoros/ kisregényét Nagy Péter István rendező Bódi Zsófiával és Vinnai Andrással gyúrta át maivá. S nem kevésbé csípőssé, fullánkossá, epéssé. Íme: itt tart az ember(iség). Jottányit sem változott. 


Párbeszéd Voltaire Candide-jából: „– Ettek-e mindig a karvalyok (a kisebb erdei madarak elsőszámú vadászai; Wikipédia) galambot, ha foghattak egyet? – Hogyne, biztosan. – Hát akkor, ha ugye a karvalyoknak mindig egyforma volt a természetük, miért gondolja, hogy az ember megváltoztatta a magáét?”. S egy helyzetjelentés: „Ha a hitvány sártekére nézek, az az érzésem, hogy Isten átengedte egy gonosztevőnek.” Minderről is szól a fejbe kólintó tanulságokkal teletűzdelt lét-produkció. Meg arról is, hogy a hatalom milliókat és milliókat butított-butít le: sorozatos agybombázással, gondolkodás-likvidálással. Torát üli a „dikta-túra”. A manipuláció. A pénz az isten. 


Ugyan „a gyöngébbek mindenhol gyűlölik az erőseket, de azért hason csúsznak előttük, az erősek meg úgy bánnak velük, mint valami birkanyájjal, amelynek eladják húsát-gyapját”. 


Észhez szeretne téríteni bennünket a WSSZ Candide-ja. Ébredjünk már föl! A nem mindennapi eseményeket folyton-folyvást kamera követi-veszi, kivetítőn (is) követhetjük. Éppígy a jó(lelkű), a szerelmét kereső-kutató főhősünk földkörüli bolyongásait, válogatott kínszenvedéseit, és csak igen-igen picurka ideig tartó boldogság-élményeit. „Porondra lép”: Afganisztán, Türkmenisztán, a mostani orosz „cár”, de a rezsi(m)csökkentés szintúgy. Demonstrálnak: „a sztrájk alapjog”. „Humánus” emberkísérlet zajlik… De hiszen 2022 van, háborús esztendő.  


A díszlet hatalmas lakókocsi. A mi földlabdacsunk szimbóluma. Forog és forog. Még. Meddig? 


Valamennyi alkotóról süt: mindenki egyért, egy mindenkiért. Major Erik Candide-ként lenyűgöző. Felülmúlhatatlan. 


Mély főhajtás illeti társait is: Csonka Szilviát, Domokos Zsoltot, Ecsedi Erzsébetet (mint vendéget), Némedi Árpádot, Gyulai-Zékány Istvánt, Jámbor Nándort. S Mari Dorottyát, Sipos László Márkot (egyetemi hallgatókat). A most is ezerszínű Szerémi Zoltánt. Továbbá: Schnabel Zitát, Pattantyus Dórát, Dargay Marcellt, Csizmás Andrást, Kondor Noémit, Sipos Lászlót, Horváth Viktóriát, Szalacsy Tamást, Boros Dánielt, Zsohár Amáliát, Pados Bernátot, Kovács Nórát.  


Voltaire (ismét Szerb Antal szavaival) „a jobbak szívébe belevésett egy emberi eszményt, amelynek megvalósulását azóta is várjuk”. 


A Színházi Kritikusok Céhe által tavaly a „Legígéretesebb pályakezdő” díjjal elismert Nagy Péter István s teátrumi közössége arra sarkall bennünket (azzal is, hogy a világ pusztulásának vízióját „fölskiccelik”): ne várjunk tovább. Lépnünk kell. Megtisztult elmével. Szívvel. Lélekkel. Egyébiránt Voltaire jelmondata ez volt: „Tapossátok szét a gyalázatost!”. Merthogy tudta ő is: a következő generációk léte forog kockán. 

 

„Lehet-e nagyobb öröm annál, mint új dolgokat látni és csinálni?” „A reménység sosem árt.” „Egyébként kimondom, amit gondolok, s nem sokat törődöm azzal, hogy a mások véleménye egyezik-e, nem-e az enyémmel.” (Részletek Voltaire Candide-jából) 

 

Szenkovits Péter 
Fotó: WSSZ/Mészáros Zsolt
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.