km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Visszaút a feledésből: Balázs László 56-os mártír emlékezete

Visszaút a feledésből: Balázs László 56-os mártír emlékezete

Szombathelyen született, Nagykanizsán halt meg. A nyílt utcán lőtték le 1956. október 23-án éjjel. 16 éves volt. Sírját körbenőtte a feledés. Torjay Valter festőművész ihletet keresve fedezte fel újra, s ma már méltó fakereszt és díszes kopjafa őrzi Balázs László emlékét.

– 1988 óta van kapcsolatom a Szent Márton úti temetővel. Először, mint művész, rengeteget festettem ott, majd városvédőként dolgoztam megóvásáért – kezd a történetbe Torjay Valter. – Egy alkalommal motívumot kerestem, amikor a temető egyik hátsó, eldugott részében rábukkantam egy növényekkel benőtt hantra és egy törött fakeresztre, rajta zománctáblával: ’56-os mártír. Meglepődtem, mert nem tudtam róla. Édesapám az ’56-os szövetség tiszteletbeli elnöke, van kötődésem a témához, és azt is tudom, hogy több ’56-os hős is nyugszik a Szent Márton temetőben. A táblán még olvasható volt a név: Balázs László.


Torjay Valter kutatásba kezdett. A legnagyobb közösségi oldalon közzétette a sírról készült fotót, hogy aki tud valamit Balázs Lászlóról, jelentkezzen. Lengyák Istvántól, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület egyik vezetőjétől, a Kultúra Lovagjától érkezett segítség. A Thúry György Múzeum bevonásával, a szombathelyi civilekkel karöltve igyekeztek fényt deríteni a mártír fiatalember tragédiájára. Kiderült, hogy Balázs László Szombathelyen született, Gyöngyöshermánban gyerekeskedett, majd a nagykanizsai olajipari iskolában tanult. Ott érte a forradalom. Halálának estéjét nővérééknél töltötte, késő éjszaka indult vissza a kollégiumba. Egy korábbi fegyveres összetűzés miatt a városban kijárási tilalmat rendeltek el, amiről a fiú valószínűleg nem tudott. Amikor a katonák megálljt parancsoltak neki, pánikba esett, és futásnak eredt. Ekkor dördült el a lövés, ami a tüdejét és a gerincét érte.


–    A kutatómunka során átnézték a korabeli mentős jegyzőkönyveket. Balázs László súlyosan megsebesült, kórházba szállították, majd áthozták Szombathelyre, de itt sem sikerült eltávolítani testéből a golyót. Vérmérgezés okozta a halálát. Vannak ma is élő szemtanúk, így sikerült összerakni a mozaikdarabkákat, de még sok minden tisztázásra vár. Nem tudni például, hogy szovjet vagy magyar katonák lőtték-e le – teszi hozzá Torjay Valter. Az kiderült, hogy a 2000-es évek elején egyszer már felfedezték Balázs László sírját a Szent Márton úti temetőben, aztán újra a névtelenség homályába veszett. A családja – úgy tűnik – megfeledkezett róla, a rokonok közül sem korábban, sem most nem jött el senki az avatásra.


A civil összefogásnak köszönhetően ma már méltó fakereszt áll Balázs László sírhantján, és kopjafát is állítottak. Alkotója, Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke fába rótt szimbólumokkal meséli el Balázs László életét.


–    A kopjafákat mindig felülről lefelé kell olvasni. A rövid csúcs jelzi, hogy ennek a szerencsétlen fiúnak milyen rövid élete volt. Kereszttel utaltam rá, hogy keresztény ember lehetett. Alatta az egymással szemben álló minták az ellenállást, a forradalmat jelképezik, majd az András-kereszt a bátorságot, hősiességet, a lyukas zászló ’56-ot szimbolizálja – magyarázza az alkotó. A kopjafák a magyar temetők hagyományos díszei. Az alapítvány négy földrész 14 országában több mint 800 hazai vonatkozású köztéri alkotást és emlékoszlopot állított az elmúlt 30 évben.


Nemrégiben konferenciát szerveztek Balázs Lászlóról Nagykanizsán. A Sugár és Kazinczy utcák sarkán pedig, ahol 1956-ban lelőtték őt, emléktáblát állítottak a tiszteletére. Szent Márton temetőbéli sírját ezentúl a Művészeti Szakgimnázium diákjai gondozzák, és nem hagyják ismételten feledésbe merülni az ’56-os mártír emlékét.


Szöveg: Krizsán Zsuzsanna
Borítókép: Torjay Valter a nemrég felavatott kopjafával Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Futsal: remek meccsen, hátrányból fordítva nyert a HVSE Nyíregyházán
A zöld-fehérek a szünetben még kétgólos hátrányban voltak, a fordulás után azonban Nagy Kevin, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, valamint Vas Ádám is betalált, így 4-2 arányban a bajnoki címvédő diadalmaskodott.
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.