km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Visszatértek a hajnali fagyok, nagy a kár a kiskertekben

Visszatértek a hajnali fagyok, nagy a kár a kiskertekben

Sarkvidéki eredetű hideg levegő és erős szél alakítja időjárásunkat napok óta. Baranyában 15 centis hó esett kedd reggelre, délelőtt Szombathelyen is gyengén havazott. Visszatértek a hajnali fagyok, mínusz 4 fokig esett vissza a hőmérséklet. Az éppen virágba borult barackfák és mandulafák megsínylették a télies időjárást.

 

A fagy ellen nem igazán lehet védekezni a kertekben, esetleg füstöléssel próbálkozhatnak a gazdák, de az éjszaki hidegben kevesen vállalkoznak erre. A parkerdei kiskertekben múlt héten még napsütés csalogatta a rügyeket, a fagy itt is megtizedelte a virágzó gyümölcsfákat.


Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarátok Egyesület elnöke elmondta, hogy a sárgabarackok elfagytak, az őszibarack is 50 százalékban, meg a virágok. A nárcisz, a tulipánfa befeketedtek. Elég nagy a kár, sajnos.


Az időjárás egyelőre télies marad, lehet még hó is. Csupán hétvégén várható némi enyhülés, de 15 foknál nem lesz melegebb, visszatér az évszaknak megfelelő időjárás.

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.