km/óra
  2022.08.10., szerda  •  Lőrinc napja
Visszajövök még egyszer én: ismét Szombathelyen járt Dobrev Klára

Visszajövök még egyszer én: ismét Szombathelyen járt Dobrev Klára

Karácsony Gergely visszalépésének napján (pénteken) ismét Szombathelyre látogatott Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje, aki az előválasztás első fordulójában - az egyéni jelöltként induló Czeglédy Csabához hasonlóan – győzött a Vas 01 nevet viselő választókerületben. Beszámoló, pár szubjektív gondolattal.  

Hiába reménykedtünk, hogy ezen a nem túl szívmelengető pénteken semmi lényeges nem történik, azonban már délelőtt beindultak az események – sőt, ha a reggelre tekintünk, akkor már teljes fordulatszámra kapcsolt a választási kampány. Hiszen lesz nyugdíjprémium, adóvisszatérítés, minimál- és sima béremelés, örök élet, ingyen sör, mialatt a brüsszeli buzilobbi az égbe tekerné az energiaárakat, továbbá sunyi módon keresztbe fekszik az uniós pénzeknek, és csak akkor nyitják meg a csapot, ha minden Jancsi Juliskává (illetve fordítva is áll a követelés) lesz átszabva a középső csoportban. Már ha jól értjük az intelmeket arról, hogy mi folyik itt Szentkereszten (is), ahol azért az ilyen gendergecók elég hamar feltűnnének az utcán az óvoda irányába osonva. 
 

Visszalépős tangó


Ezalatt a másik oldal (a sötétek, természetesen, a gonosz háttérerők migránssimogató, Soros-ügynökei) az ellenzéki előválasztás második fordulója előtt próbálja az eredményeket értelmezni, hogy akkor az első lépjen vissza második meg a harmadik javára, mert különben tutira Orbán lesz mintegy 2060-ig. A második meg csak akkor áll félre, ha elcsapja a villamos, de azért tárgyal a harmadikkal, közben pedig nem tudunk a YouTube-on úgy zenét hallgatni, hogy a kormánypárt és a kapcsolt ruszki jellegű részei ne vernék bele a Neoton Famíliára vágyó júzer orrát abba, hogy mindenki Gyurcsány odaát. (Ferenc testvér pedig megteszi azt szívességet nekik, hogy még mindig nem a havasi méhészetéről és az általa újjáélesztett első gyapjas mamutról posztol folyamatosan, hanem háttér- és vágókép felesége győzelmi sajtótájékoztatóján.) 


Ha valaki azt mondja egy mexikói drogkartell által ural város veszélyes hely, az még nem nézett és nem olvasott munkaköri kötelességből három álló héten át kormánypárti illetve ellenzéki médiát napi 16 órában Magyarországon. 


Ezzel együtt délelőtt 11 óra tájban kissé elhűlve hallgatjuk, hogy a második helyezett visszalép a harmadik javára, keressük is a villamost, hogy akkor az majd jön, vagy már el is ment, de ugyebár már a korábbi dolgozatunkban jeleztük, hogy nem vagyunk ideológiailag elég képzettek, vagyis nem látjuk át, ki, kivel van a többpárti Trónok harcában, de az az érzésünk, hogy a maguk a szereplők is csak   eltévedt gömbhalként pattognak az események sodrában. Valljuk be, elszoktunk ettől a műsortól, mert jelenleg abban élünk, hogy a főnök talál ki és vezényel mindent, a komplett apparátus meg végrehajt, a vita, mint olyan értelmezhetetlen szójáték. A közönség meg vagy tapsol, vagy néz hülyén, hogy mit is keresünk megint 81-ben, amikor már legalább 30 éve hanyatlott és esett szét a Nyugat, meg a kapitalizmus. 


Karácsony tehát félreáll, Márki-Zay pedig ringbe száll egyelőre Dobrev ellen, a lépés miatt újra kell keverni a paklit, mert ő azért úgy látja a magyar világot, hogy a fideszes elittel a 2010 előtti csapatot is le kellene pattintani a politikai színtérről. A közös sajtótájékoztatón be is szól, hogy aki Dobrevre voksol, az Orbánra szavaz, ebből rögtön kitör a nyilatkozatháború, mi pedig kissé fáradtan felsóhajtunk, mert ekkor értesülünk arról, hogy Klára asszony délután Szombathelyre jön, megint. 


Valaki, valamennyivel nyer majd


Szűk két hete járt itt, a hajrában, pont akkor amikor Karácsony és Márki-Zay is útba ejtette a várost, hogy az Ungár-Czeglédy párharcot segítsenek az előbbi javára eldönteni. Azóta tudjuk, körülbelül 170 szavazattal nyert a DK-jelöltje Ungár Péter előtt, hogy ennek milyen következményei lesznek, természetesen előre meg nem mondható, de fideszes forrásaink szerint emiatt nem lesz cserélnek indulót a jobboldalon, vagyis Hende Csabát indítják Czeglédy ellen. A közlést persze fenntartásokkal fogadjuk, mint mindent a politikai térben, mivel ott minden információ lehet saját maga dezinformációja, vagy valaminek a fedőtörténete, esetleg finom utalás arra, hogy igaz, vagy igaz – szóval, ahogy tetszik. Mindez ráadásul erős rokonságot mutat az elmúlt napok közvélemény-kutatási adataival, ugyanis a különböző szervezetek az összes létező verziót kihozták az ellenzéki oldalon azt firtatva, hogy a három jelölt ki áll jobban és ki verné meg Orbánt lábteniszben illetve voksoláson. Ennek okait a Telex taglalta egy maratoni hosszúságú cikkben, aminek a lényege úgy foglalható össze, hogy gyorsan változó helyzetben a rosseb se tudja belőni pontosan, hogy mi is van – egyébként erre jutottunk mi magunk is, olvasva a teljesen megkeveredett méréseket. 


Ami biztos, hogy Dobrev Klára jön, ennek következtében délután öt óra magasságában a Domus mellett néhány száz lelkes rajongóval várjuk a DK miniszterelnök-jelöltjét és abban reménykedünk, hogy több izgalom már nem jut a mai napra. Ekkor fedezzük fel, hogy a megyei pártlap a harminchetek egyikét, egy valódi, élő Fidesz-alapítót delegált a rendezvényre, aki egyebek mellett arról nevezetes, hogy a 1988-as gründolás estéjén Orbán Viktortól kapott hálózsákban aludt az egyik asztalon . Komolyan aggódni kezdünk érte, hogy mi lesz itt, ha a kőkemény törzsközönség rájön erre a tényre, de a publikumot jobban érdekli a jelölt. 


Meg is érkezik a kisbusz és Dobrev Klára, azzal konferálják fel, hogy az elmúlt hónapokban több mint 25 ezer kilométert tett meg, körbe járta és felszántotta az egész országot, hogy kiderítse, mi az emberek problémája, most pedig visszatért a megoldásokkal.  Először két zalai DK-s jelölt beszél röviden, először dr. Csidei Irén arról, hogy Szombathelyről indult, köszönetet mond Mentes Vilmos tanár úrnak, majd a Nagykanizsán és környékén győztes Horváth Jácint következik, aki mindenkit megnyugtat, hogy megcsináljuk jövő tavasszal is, mármint a győzelmet, amikor majd a Fidesszel kell összeakaszkodni. í


Czeglédy Csaba a következő megszólaló, megköszöni a jelenlévőknek, bíztak benne és ő lehet Hende Csaba vagy Balázsy Péter kihívója jövő tavasszal, és ugyanazt teszi majd, ami 23 éve: „szolgállak benneteket.”


Európai köztársaságUtána Dobrev Kláráé a mikrofon, ő azzal kezdi, hogy megtiszteltetés volt a jobb Magyarországért, az európai köztársaságért küzdeni az előválasztás során és „számítok önökre a következő egy hétben is”, teszi hozzá, utalva arra, hogy most már ki-ki meccsen dől el, hogy ő vagy Márki-Zay lesz ellenzék közös jelöltje. (Még akkor is, hogy az utóbbi színre lépése azért komoly zavart okozott az erőtérben, ám mielőtt elolvasnánk mind a 28 elemzést arról, hogy mi is van most, kicsit inkább hagyjuk még forrni a dolgokat, mert azt gyanítjuk, hogy elég sokan ott tartanak, hogy akkor most mi is van?)


-    Meg sem állok jövő áprilisig, sem utána – mondja Dobrev Klára -, mert nem lehet úgy kormányozni, hogy nem beszélgetünk, anélkül nem lehet megérteni, mi történik az országban, a Karmelita Kolostorból nem látszik, mire van szükségük az embereknek. Többet tudok az ország problémáiról, mint a kormány, őket nem érdeklik a gondok, elhitették mindenkivel, hogy a legfontosabb dolog a politikusokkal jóban lenni. Pedig nem a politikusra számítanak az emberek a bajban, hanem az orvosokra, tűzoltókra, rendőrökre, szakemberekre, akikről a kormány megfeledkezett. Ők Magyarország legértékesebb kincsei, őket szeretném bevonni a kormányzásba, mert nem egyedül akarom irányítani az országot, mint Orbán Viktor. Nem is a hat párttal, hanem a 10 millió magyarral akarok kormányozni. 


A DK-miniszterelnök-jelöltje arról beszél, feltették neki a kérdést, nem tart-e attól, hogy a győzelme esetén nyugtalanságot szít majd a Fidesz. Szerinte „nem akkor mennek ki az utcára, ha egyszerű többséggel lebontjuk a kétharmad hatalmát, hanem akkor, ha nem tesszük meg. A szabad Magyarország nem akkor esik kétségbe, ha elküldjük Polt Pétert, hanem akkor, ha a helyén hagyjuk”.

 

Ingyenes alaprezsi


Ezután rátér az általa feltárt és összegyűjtött problémákra, amelyekről egyeztett az adott területek szakértőivel, és úgy találta, vannak megoldások, ennek a jelenlévő közönség kifejezetten örül. Dobrev Klára szerint mindenkinek meg kell adni az európai szintű, emberhez méltó életet, hiszen sokaknak  a rezsi, a gyógyszerek árának kifizetése után alig marad pénzük élelmiszerre, és akkor a többiről még nem is beszéltünk. 

-    A rezsitámogatás azoknak segít, akik sokat fogyasztanak, mert minél nagyobb a ház, jobban felszerelt, annál több pénzt kapnak a közösből. Én meg úgy gondolom, bizonyos mennyiségű alapszolgáltatásnak ingyen kell járnia, ebbe beletartozik a víz, a villany, egy szoba fűtése és valamennyi internet. Ez a rész ingyenesen járna, utána a nagy többségnek kedvezményes tarifát állapítanánk meg, akik pedig korlátanul fogyasztják az energiát, azok egy kicsit többet fizetnének. 


A CSOK-ot megtartaná Dobrev Klára, még akkor is, ha csak a gyerekes családok 10 százaléka tudta igénybe venni, továbbá a pénz 75 százalékát elvitte az ingatlanok áremelkedése. A panelek és társasházak felújítását ígéri uniós pénzből, önerő nélkül, majd kitér arra is, hogy nem engedné meg a gyermekes családok kilakoltatását, és azt, hogy utána gyámügy elvegye a gyereket.  


-    Úgy tűnik, hogy Magyarországon szegénynek lenni bűn, mert a kormány olyan politikát folytat, hogy még szegényebbé teszi őket. Ennek véget vetünk, mert a szegénység nem bűn, hanem feladat a következő kormány számára.
Az egészségügyről is szól pár mondatot – a téma említését komoly felhördülés fogadja, igazolva azt a politikusi állítást, mindenkinek van egy rémtörténete erről a területről. Nemcsak műtétre, vizsgálatokra hónapokat kell várni, hat évvel rövidebb ideig élünk az európai átlagnál, mondja Dobrev Klára, majd így folytatja: 


-    Hogyan lehet azt mondani, Magyarország jobban teljesít, amikor emberek halnak bele abba, hogy a magyar egészségügy tönkre ment és csak az orvosok és ápolók hivatástudatán múlik minden? Amikor nálunk haltak meg lakosságarányosan a legtöbben koronavírusban? A kormány nem képes megvédeni az emberek életét – állítja. 


Gyere haza, doki!


Ezért az elüldözött gyógyítókat vissza kell hozni: „a következő 10 évben legalább 3000 orvost és 500 háziorvost kell visszahívni az országba, mert vannak olyan helyek, ahol ellátatlanok az emberek és legalább 9000 ezer új egészségügyi dolgozó kell. Győzelmünk esetén költségvetésben megemeljük az egészségügyre jutó részt, jövő áprilisban az elmúlt 30 év legnagyobb átcsoportosításra készülök, nem lesznek hatalmas beruházások, nem kap Mészáros Lőrinc több egyedi támogatást”.

Nem baj, kérdezi a hallgatóságtól az utóbbi kapcsán, a megjelentek valamiért nem szolidárisak a nemzet és világegyetem legsikeresebb gázszerelőjével, mert azt felelik: nem. 


-    Ezeket a pénzeket elvesszük és az egészségügyhöz, azoktatáshoz, a szociális ellátáshoz és a nyugdíjakhoz tesszük – villantja meg a programjának további részleteit Dobrev Klára. 


Szól arról is, hogy a nagy rendszerek mellett kisebbnek tűnő problémák is felszínre jöttek az országjárás során. Így a szegény, rosszul látó gyermekek ingyenes szemüveget, a rászorulóknak pedig ingyenes vagy kedvezményes fogászati ellátást, fogpótlást ígér. Beszél a külföldre költözött gyermekekről, unokákról, ennek kapcsán a kormánynak az lenne a feladata, hogy itthon biztosítsa a tisztességes megélhetés lehetőségét – itt azért remeg egyet-kettőt kezünkben a felvételre állított telefon, mert pár évtizede hallgatjuk már, hogy utol kéne érni a Nyugatot. Viszont ez úgy realizálódik a gyakorlatban, hogy elég sokan (ahogy mi magunk is) inkább elmennek utána, mert a jólét valamiért nem akar ide találni, vagy ha mégis, akkor egy elég behatárolt körnek. 

 


Kényszerítsenek bennünket együttműködésre!

 

–  Tudják, hogy európai minimálbérért küzdök – mondja Dobrev Klára. –   Erre Orbán itthon a választás előtt hat hónappal fantasztikus béremeléseket jelentett be. Nem az a kérdés, ki mit tud ígérni, mivel tudja megvásárolni az emberek jóindulatát. Mi lenne, ha nem egyszeri nyugdíj-kiegészítést adna négyévente, hol egy Erzsébet-utalványt, amikor úgy érzi, nem fog megbukni, hol meg 80 ezer forintot, amikor úgy érzi meg fog bukni? Hanem ehelyett olyan rendszert hozna létre, amiben a nyugdíjemelés törvényileg jár, és nem kegyből adja a miniszterelnök. A magyar embereket már nem lehet becsapni, kaptak utalványt, ígéretet, de aztán négy évig megfeledkeztek róluk. Olyan kormány kell, amelyik mindennap az emberek problémáival foglalkozik. Mi pedig megoldjuk ezeket. Nem állítom könnyű és egyszerű lesz, de van hozzá tudás, szakember, erő, és a közös ügyekre figyelő kormány. 
Zárásként mond még pár gondolatot a választásról:


–  Azokat is meg kell szólítani, akik elfordultak a politikától, mindenkinek el kell mondanunk, hogy  az országnak vannak lehetőségei az európai növekedés nyomán, és az új kormánynak jön majd uniós támogatás. Ezt kell jól elosztani, és arra költeni, amiből az ország gazdagodik. Látom, hogy a változás elkezdődött, és ehhez mindenkire szükség van.  Nem Dobrev, Karácsony, Márki-Zay nyeri meg a választást, hanem mi közösen, akik összefogtak, a civilek, a szavazók. Orbán tőlünk, mindannyiunktól fél. A szavazók kényszerítettek rá a politikusokat az összefogásra, ők mondták, nem szavazunk rátok, ha nem lesztek egységesek, önök tartanak benne a koalícióban mindenkit, és nem engednek ki senkit. Legyenek erősek és határozottak a következő hónapokban is, kényszerítsenek bennünket az együttműködésre és bátorságra.

 

Török Tibor

kapcsolódó cikkek
Czeglédy Csaba nyerte a szombathelyi előválasztást
Czeglédy Csaba nyerte a szombathelyi előválasztást
A DK által támogatott jelölt mögé áll be jövőre az ellenzék a Vas 1-es választókörzetben. Ungár Péter gratulált az ellenfele győzelméhez.
Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára 
Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára 
Visszalépett Karácsony Gergely az ellenzéki előválasztástól, aki arra kérte az embereket, akik bíztak benne, hogy támogassák Márki-Zay Pétert, mert ő tudja egyesíteni az ellenzéket, és azokat, akik változást akarnak. Vasárnap indul a második kör a voksoláson, Mutatjuk, hogy hol és mikor tud szavazni Szombathelyen.
Dr. Nemény András Dobrev Klárát támogatja
Dr. Nemény András Dobrev Klárát támogatja
Az a jó kormányzás, ahol a kormány és a miniszterelnök partnernek tekinti az önkormányzatokat, írta pénteki Facebook-posztjában dr. Nemény András, Szombathely polgármestere, péntek esti Facebook-posztjában.
Kétharmados törvények, Stop Gyurcsány, lelkesítés: Szombathelyen járt Dobrev Klára
Kétharmados törvények, Stop Gyurcsány, lelkesítés: Szombathelyen járt Dobrev Klára
Szombaton délután Szombathelyen járt Dobrev Klára, hogy az ellenzéki előválasztás finisében a részvételre buzdítson, illetve a párt helyi támogatottja, dr. Czeglédy Csaba mellett kampányoljon. Meghallgattuk a DK miniszterelnök-jelöltjének a beszédét, amiben szó volt a kétharmados törvényekről, európai elfogatóparancsról és rendszerbontásról.
Dobrev Klára: „Nincs Európában még egy olyan kormány, aki nem az önkormányzatoknak adná oda a forrásokat”
Dobrev Klára: „Nincs Európában még egy olyan kormány, aki nem az önkormányzatoknak adná oda a forrásokat”
Dobrev Klárával, az Európai Parlament alelnökével találkozott kedden délután Szombathelyen dr. Nemény András polgármester. A két politikus többek között arról tárgyalt egymással, hogy a jelenlegi nehéz anyagi helyzetben miként lehetne uniós forrásokat szerezni Szombathely városának. A DK EP-képviselője a találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy Szombathely sikeresen szerepelt azon a “Horizon 2020” pályázaton, ahol csak nagyon kevés magyar településnek sikerült felvennie a versenyt a többi pályázóval, és aminek köszönhetően támogatáshoz juthat a megyeszékhely.
címkék
kapcsolódó cikkek
Czeglédy Csaba nyerte a szombathelyi előválasztást
Czeglédy Csaba nyerte a szombathelyi előválasztást
A DK által támogatott jelölt mögé áll be jövőre az ellenzék a Vas 1-es választókörzetben. Ungár Péter gratulált az ellenfele győzelméhez.
Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára 
Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára 
Visszalépett Karácsony Gergely az ellenzéki előválasztástól, aki arra kérte az embereket, akik bíztak benne, hogy támogassák Márki-Zay Pétert, mert ő tudja egyesíteni az ellenzéket, és azokat, akik változást akarnak. Vasárnap indul a második kör a voksoláson, Mutatjuk, hogy hol és mikor tud szavazni Szombathelyen.
Dr. Nemény András Dobrev Klárát támogatja
Dr. Nemény András Dobrev Klárát támogatja
Az a jó kormányzás, ahol a kormány és a miniszterelnök partnernek tekinti az önkormányzatokat, írta pénteki Facebook-posztjában dr. Nemény András, Szombathely polgármestere, péntek esti Facebook-posztjában.
Kétharmados törvények, Stop Gyurcsány, lelkesítés: Szombathelyen járt Dobrev Klára
Kétharmados törvények, Stop Gyurcsány, lelkesítés: Szombathelyen járt Dobrev Klára
Szombaton délután Szombathelyen járt Dobrev Klára, hogy az ellenzéki előválasztás finisében a részvételre buzdítson, illetve a párt helyi támogatottja, dr. Czeglédy Csaba mellett kampányoljon. Meghallgattuk a DK miniszterelnök-jelöltjének a beszédét, amiben szó volt a kétharmados törvényekről, európai elfogatóparancsról és rendszerbontásról.
Dobrev Klára: „Nincs Európában még egy olyan kormány, aki nem az önkormányzatoknak adná oda a forrásokat”
Dobrev Klára: „Nincs Európában még egy olyan kormány, aki nem az önkormányzatoknak adná oda a forrásokat”
Dobrev Klárával, az Európai Parlament alelnökével találkozott kedden délután Szombathelyen dr. Nemény András polgármester. A két politikus többek között arról tárgyalt egymással, hogy a jelenlegi nehéz anyagi helyzetben miként lehetne uniós forrásokat szerezni Szombathely városának. A DK EP-képviselője a találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy Szombathely sikeresen szerepelt azon a “Horizon 2020” pályázaton, ahol csak nagyon kevés magyar településnek sikerült felvennie a versenyt a többi pályázóval, és aminek köszönhetően támogatáshoz juthat a megyeszékhely.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezeték
A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Forgalomkorlátozás Szombathelyen 2022. augusztus 20-án
Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából tartandó rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi időpontban és helyen forgalomkorlátozás lesz.
A lakók már felkészültek, elindult a „zsákos hulladékgyűjtés”
Folytatódik a szombathelyi hulladékgazdálkodás zöldítése és környezetbarátabbá tétele, jelent meg a hír a SZOVA hivatalos Facebook-oldalán.
ORFK: mintegy tizenkétezren érkeztek Ukrajnából kedden
Az ukrán-magyar határszakaszon 6174 ember lépett be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5833-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.
Suzuki oldalába tekert egy idős kerékpáros a temetőnél
Kedden délelőtt a Jáki úti temető felől kerékpározó asszony jobbra nézett, de az autó balról érkezett. A biciklisnek nagy szerencséje volt, hogy a személyautót vezető asszony balra húzta a kormányt, de így is ütköztek, írja a 112press.hu.