km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Virtuális séta Szombathely–Savaria értékei között

Virtuális séta Szombathely–Savaria értékei között

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. a koronavírusjárvány alatt folyamatosan azon munkálkodott, hogy a karanténhelyzetben is minél többet mutasson meg Szombathely ismert és kevésbé ismert értékei közül. Grünwald Stefánia, a kft. ügyvezetője egy újdonságról számolt be, de beszélgettünk az utazási szokások változásáról is.

 

A város TDM szervezete közösségi oldalán elindította a #nekemezszombathely kihívást és a #kedvencszombathelyem alkalmazást, ahol a város lakói, hírességei mesélhettek szombathelyi kedvenc helyükről vagy kedves emlékükről. Az ismeretterjesztő célzattal létrehozott #egypercszombathely rovat pedig érdekességeket közöl Szombathely–Savaria múltjából-jelenéből.


Most azonban egy látványos újítással örvendeztették meg a múlt és a virtuális tartalom iránt érdeklődőket. Grünwald Stefánia, a kft. ügyvezetője mesélt a részletekről: 


– Mivel a koronavírus az otthonaikba zárta az embereket, arra gondoltunk, hogy Szombathely látványosságait 3D virtuális séta keretében mutatjuk be az érdeklődőknek. Amíg a múzeumok és kiállítóhelyek nem nyithatják meg kapuikat, virtuális túravezetőnk segítségével mindenki maga bebarangolhatja a kiállításokat. Mindezt tettük annak reményében, hogy egyszer személyesen is ellátogatnak a virtuális séta során már megismert múzeumokba, attrakciókba, illetve városunkba. A digitális tartalom létrehozásában segítségünkre egy dinamikusan fejlődő, szombathelyi ingatlanközvetítő iroda volt, akik a 3D virtuális séta segítségével mutatják be eladó ingatlanjainkat az érdeklődőiknek. Felajánlásuknak köszönhetően folyamatosan dolgozzuk fel és mutatjuk be a városban található attrakciókat, melynek köszönhetően tovább bővül majd a virtuális túra keretében megtekinthető épületek száma. Bízunk abban, hogy ezen séták segítségével még többen ismerik meg városunkat, illetve Szombathely polgárai jobban megismerik szűkebb hazájuk értékeit, és még büszkébben vallják szombathelyi identitásukat. 


Az ügyvezetőt arról is kérdeztük, hogy a jelenlegi helyzet milyen hatással lehet városunk turizmusára. 


– Amit tapasztaltunk, hogy a turisztikai szolgáltatók nagyon várták az újranyitást, ugyanakkor a jelenlegi szabályozások nem minden esetben egyértelműek – nagy odafigyelést igényelnek a vállalkozók részéről. Első körben a teraszok nyithattak ki, majd most már a belső terek is, viszont a fürdők esetében továbbra is csak a szabadtéri medencék használhatók. A múzeumok, kulturális kiállítóhelyek egyelőre zárva tartanak, nem tudjuk, hogy meddig, ez pedig városunkat különösen érinti, hiszen Szombathely turisztikai szempontból épp a gazdag kulturális látnivalói, értékei miatt vonzó. Az 500 főnél nagyobb rendezvények tiltása egyelőre augusztus 15-éig tart. Összességében abban bízom, hogy amilyen gyorsan leépült a koronavírus-járvány miatt a magyarországi turizmus, olyan gyors lesz majd a helyreállás – vélekedett Grünwald Stefánia, akit arról is kérdeztünk, hogy a világjárvány hatására elképzelhetőnek tartja-e, hogy előtérbe kerül a belső turizmus. 


– Igen, adott esetben valóban ez is prognosztizálható, de ez jelenleg csak feltételezés. Éppen ebben a témakörben kezdődött egy országos felmérés, amelyben az utazási szokásokra kérdezünk rá. A kérdőívben szerepel egyebek mellett, hogy milyen szálláshelyeket preferálnak honfitársaink, mennyire értékelődött fel a biztonság, kisebb vagy nagyobb szálláshelyekben gondolkodnak, illetve, hogy mennyire vágyódnak a jelenlegi helyzetben külföldre. Két hét múlva már tényadatokkal rendelkezünk. Nagyon remélem, hogy a magyar lakosok lesznek annyira lokálpatrióták, hogy a belföldi utazásokat részesítik majd előnyben, hiszen csak így tud talpra állni a turizmusunk – tette hozzá az ügyvezető igazgató. 


Az virtuális séták az alábbi linkekre kattintva tekinthetők meg:


•    http://visitszombathely.com/virtualis-seta/iseum-savariense-regeszeti-muhely-es-tarhaz/


•    http://visitszombathely.com/virtualis-seta/savaria-muzeum/


•    http://visitszombathely.com/virtualis-seta/smidt-muzeum/


•    http://visitszombathely.com/virtualis-seta/vasi-skanzen/


•    http://visitszombathely.com/virtualis-seta/vasi-muzeumi-latvanytar/


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.