km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
Videón, ahogy az állati szervek a 86-os útra ömlenek

Videón, ahogy az állati szervek a 86-os útra ömlenek

A 112Press olvasójának fedélzeti kamerája megörökítette az állati belsőségek úttestre zuhanását. A férfi értesítette a hatóságokat is az esetről.

 

A becslések szerint kb. 10-12 tonna állati belsőség ömlött a 86-os és 87-es főutak közös szakaszára Szombathely határában, egy Olaszországba tartó szlovén rendszámú teherautóból 2024. február 8-án délután. Az esetről beszámoltunk mi is

 


A Körmend felé tartó oldalon több száz méteren le kellett zárni a külső sávot a szennyeződés miatt, írja a 112Press. A takarítás este kezdődött el, munkagép gyűjtötte össze konténerbe az állati szerveket, amelyek ártalmatlanításáról az ATEV Zrt. gondoskodik.


A munkálatok kezdete előtt a Magyar Közút lezárta a forgalmas tranzitút mindkét, Körmend irányába tartó sávját. A forgalom sávelhúzással, 2x1 sávon haladhatott, 40 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett. Az állati szervek eltakarítása után a Magyar Közút munkagépe fertőtlenítőszzerrel, klórmésszel szórta fel az érintett útszakaszt, majd az ismételt letakarítás után csúszásmentesítő anyag kiszórása következett.


Az úttestet szombathelyi önkéntes tűzoltók mosták le, a Magyar Közút tartályautójának közreműködésével. Pénteken éjszaka permetezőkkel juttattak újabb fertőtlenítőszert az érintett szakaszra és az út melletti területre.


Szombaton reggel sózták és söpörték az utat és a tervek szerint aznap délután visszaadják a forgalomnak, egyelőre sebességkorlátozással.


A helyszínt a rendőrség mellett polgárőrök biztosították. A hatóságok vezetői mellett az érintett kormányhivatal több vezetője is a helyszínen tájékozódott, így például a főispán és az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály több munkatársa is.


Úgy tudják, hogy az esettel kapcsolatban felmerült költségeket a teherautó szerb vezetőjének és az őt megbízó cégnek kell megtérítenie. Információjuk szerint a teherjármű nem volt alkalmas ilyen jellegű rakomány szállítására.

 

Fotó: Tánczos Mihály/112Press

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak