km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Videón, ahogy az állati szervek a 86-os útra ömlenek

Videón, ahogy az állati szervek a 86-os útra ömlenek

A 112Press olvasójának fedélzeti kamerája megörökítette az állati belsőségek úttestre zuhanását. A férfi értesítette a hatóságokat is az esetről.

 

A becslések szerint kb. 10-12 tonna állati belsőség ömlött a 86-os és 87-es főutak közös szakaszára Szombathely határában, egy Olaszországba tartó szlovén rendszámú teherautóból 2024. február 8-án délután. Az esetről beszámoltunk mi is

 


A Körmend felé tartó oldalon több száz méteren le kellett zárni a külső sávot a szennyeződés miatt, írja a 112Press. A takarítás este kezdődött el, munkagép gyűjtötte össze konténerbe az állati szerveket, amelyek ártalmatlanításáról az ATEV Zrt. gondoskodik.


A munkálatok kezdete előtt a Magyar Közút lezárta a forgalmas tranzitút mindkét, Körmend irányába tartó sávját. A forgalom sávelhúzással, 2x1 sávon haladhatott, 40 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett. Az állati szervek eltakarítása után a Magyar Közút munkagépe fertőtlenítőszzerrel, klórmésszel szórta fel az érintett útszakaszt, majd az ismételt letakarítás után csúszásmentesítő anyag kiszórása következett.


Az úttestet szombathelyi önkéntes tűzoltók mosták le, a Magyar Közút tartályautójának közreműködésével. Pénteken éjszaka permetezőkkel juttattak újabb fertőtlenítőszert az érintett szakaszra és az út melletti területre.


Szombaton reggel sózták és söpörték az utat és a tervek szerint aznap délután visszaadják a forgalomnak, egyelőre sebességkorlátozással.


A helyszínt a rendőrség mellett polgárőrök biztosították. A hatóságok vezetői mellett az érintett kormányhivatal több vezetője is a helyszínen tájékozódott, így például a főispán és az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály több munkatársa is.


Úgy tudják, hogy az esettel kapcsolatban felmerült költségeket a teherautó szerb vezetőjének és az őt megbízó cégnek kell megtérítenie. Információjuk szerint a teherjármű nem volt alkalmas ilyen jellegű rakomány szállítására.

 

Fotó: Tánczos Mihály/112Press

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
legfrissebbek
A zebrára lökte az Audit a pick-up, de szerencsére nem a gyalogosra
Szombathelyen a Gagarin úti körforgalomnál történt a baleset szerdán, az okozó Toyota sofőrje előző este Eb-meccset nézve sörözött, és nem gondolta, hogy reggel ezt még kimutathatja a szonda.
Választott a vármegye is, változatlan erőviszonyok
A június 9-én megtartott választások után a Vas vármegyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP megőrizte kétharmados többségét, amiben közrejátszhatott, hogy a Tisza Párt az utolsó pillanatban mégsem indított jelölteket. A 13 vármegyei városban sem változtak jelentősen az erőviszonyok, mindössze két települést irányíthat új polgármester. A testületekben viszont egyre több a független, vagy civil szervezet delegálta képviselő, és kevesebb a fideszes politikus. Választások utáni megyei visszatekintő körképünk.
Szerdától megkezdte a vízosztást a GYSEV Zrt. is
Olimpiai sétát tartanak a szombathelyi olimpikonok emléktábláinál
A közelgő párizsi olimpiára hangolódva 2024. június 23-án, vasárnap délután, Olimpia Napján sétára hív minden sportbarátot a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület.
Hamarosan indul a Lamantin improvizációs tábor
1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen Nesztor Iván vezetésével. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt – Márkus Tibor ötlete alapján és művészeti vezetésével – a régi hagyományt újjáélesztve immár 20. alkalommal szervezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs tábort.