km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Veszélyes hulladékot tartalmazó építési törmeléket szórtak szét Sárvár mellett

Veszélyes hulladékot tartalmazó építési törmeléket szórtak szét Sárvár mellett

A Sárvári Járási Ügyészség hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival és nővel szemben, akik a vád szerint építési törmeléket, közte veszélyes hulladéknak minősülő azbesztet tartalmazó palát helyeztek el a hatóság által arra a célra nem engedélyezett helyen - tájékoztatott a Vas Vármegyei Főügyészség.

A megvádolt nő a lakóházában felújítást végzett, aminek következtében ingatlanán építési hulladék keletkezett. Az összesen 5 köbméter törmelék és pala elszállításával vádlott-társát bízta meg, aki a hulladékot – a nő tudtával – füves-bokros földterületen és kavicsos úton helyezte el. Az illegálisan elhelyezett palahulladék olyan veszélyes anyagot – azbesztet – tartalmaz, amely alkalmas az emberi egészség és a környezeti elemek veszélyeztetésére.

A jogszabályi rendelkezések szerint tilos hulladékot felhalmozni, a gyűjtés, a szállítás, a kezelés szabályaitól eltérő módon elhagyni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni és kezelni, attól csak kijelölt vagy fenntartott helyen, a környezet veszélyeztetését kizáró módon lehet megválni.

A járási ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta mindkét vádlottal szemben, akiknek büntetőjogi felelősségéről a Sárvári Járásbíróság fog dönteni.     

(Vas Vármegyei Főügyészség)

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak