km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Vép: kiegyensúlyozott gazdálkodás

Vép: kiegyensúlyozott gazdálkodás

Január végén testületi ülést tartottak Vépen a művelődési házban, az egyik legsarkalatosabb napirendi pont az idei évi költségvetés megvitatása volt. Bizonytalan pontként szerepelt benne a bölcsőde működtetése, erre ugyanis csak 3 hónapos rálátásuk van. Továbbá a háziorvosi praxisok működtetése is kérdéses. A jó hír viszont, hogy 90 millió jut idén fejlesztésekre.

 

Vép Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetésében 1.009.308.688 forint kiadási és bevételi főösszeggel terveztek. Ehhez érkezik még a központi irányító szervi támogatás, 517.887.814 forint, így összesen 1.527.196.502 forint szerepel a költségvetési bevételek oszlopban. 


Kovács Péter polgármester elmondta, hogy idén kalkulálniuk kellett a minimálbér-emeléssel: a minimálbér összege 200 000 forint, a garantált bérminimum összege pedig 260 000 forintra nőtt, ami a tavalyihoz képest 18 százalékos növekedést jelent. Az intézményeknél ezen kívül is történnek bérrendezések, hogy a jövedelmek valamennyire követni tudják a központi bérrendezésben részesített dolgozók bérét. Ezzel együtt is kihozták nullásra az idei költségvetést. Bizonytalan pontként szerepel az idei költségvetésben a bölcsőde, mely három hónapja működik, így hosszabbtávú működési tapasztalatok hiányában az egyéves kiadások egyelőre még ismeretlenek. Továbbá most vették át az 1. számú háziorvosi praxist, még ez sem látszik a költségvetésben. Az ellátást ebben a körzetben az orvos helyettesítésével oldják meg, erre megállapodást kötött az önkormányzat. Az asszisztenst felvették alkalmazottnak, a takarítónő pedig megbízásos szerződés alapján dolgozik. Ha a másik körzet is az önkormányzathoz kerül, az további nehézségeket okozhat majd. 


A fejlesztésekre/beruházásokra idén 91 millió forintot terveztek be, ebből a pénzből szeretnének egy új ételszállító járművet beszerezni 9,5 millió forint értékben, mivel a mostani már kiszolgálta az idejét, több mint 20 éves. A fűnyíró traktor is folyamatosan tönkremegy, elöregedett, ehelyett is újat vennének. Csak a traktor kerül 6,1 millió forintba, ehhez különféle kiegészítőket is beszereznének: terelőlemez 205 ezer forint, egy magasürítéses tartály 1 millió forint. Tervben van egy fűkasza megvásárlása 250 ezer forintért, valamint két darab fűnyíró, ugyancsak ennyiért. A futó pályázatokhoz is szükség van önerőre, ilyen például a Szent Imre utcában a járdaépítés, ehhez 10 millió forintra van szükség. Belterületi járdák felújítását 10 millió forinttal kalkuláltak, a művelődési ház nagytermében a világítás felújítása 3,8 millió forintba kerülne, a parkettázás 1,5 millió forint. Plusz tervezni kell azzal, hogy év közben is jöhetnek olyan pályázati lehetőségek, melyekhez önerő szükséges. 


Kovács Péter hozzátette, szűkös a költségvetés, tartalékkal nem tudnak számolni. Idén 2,5 millió forintot kérnek Bozzaitól a közösen végzett feladatok ellátáshoz. Míg korábban évi 5 millió forinttal járult hozzá Bozzai a vépi költségvetéshez, az elmúlt években nem kértek tőlük pénzt. Idén azonban ismét szükséges a hozzájárulás a gondozási központ és az óvoda működéséhez.  

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.