km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Vép: kiegyensúlyozott gazdálkodás

Vép: kiegyensúlyozott gazdálkodás

Január végén testületi ülést tartottak Vépen a művelődési házban, az egyik legsarkalatosabb napirendi pont az idei évi költségvetés megvitatása volt. Bizonytalan pontként szerepelt benne a bölcsőde működtetése, erre ugyanis csak 3 hónapos rálátásuk van. Továbbá a háziorvosi praxisok működtetése is kérdéses. A jó hír viszont, hogy 90 millió jut idén fejlesztésekre.

 

Vép Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetésében 1.009.308.688 forint kiadási és bevételi főösszeggel terveztek. Ehhez érkezik még a központi irányító szervi támogatás, 517.887.814 forint, így összesen 1.527.196.502 forint szerepel a költségvetési bevételek oszlopban. 


Kovács Péter polgármester elmondta, hogy idén kalkulálniuk kellett a minimálbér-emeléssel: a minimálbér összege 200 000 forint, a garantált bérminimum összege pedig 260 000 forintra nőtt, ami a tavalyihoz képest 18 százalékos növekedést jelent. Az intézményeknél ezen kívül is történnek bérrendezések, hogy a jövedelmek valamennyire követni tudják a központi bérrendezésben részesített dolgozók bérét. Ezzel együtt is kihozták nullásra az idei költségvetést. Bizonytalan pontként szerepel az idei költségvetésben a bölcsőde, mely három hónapja működik, így hosszabbtávú működési tapasztalatok hiányában az egyéves kiadások egyelőre még ismeretlenek. Továbbá most vették át az 1. számú háziorvosi praxist, még ez sem látszik a költségvetésben. Az ellátást ebben a körzetben az orvos helyettesítésével oldják meg, erre megállapodást kötött az önkormányzat. Az asszisztenst felvették alkalmazottnak, a takarítónő pedig megbízásos szerződés alapján dolgozik. Ha a másik körzet is az önkormányzathoz kerül, az további nehézségeket okozhat majd. 


A fejlesztésekre/beruházásokra idén 91 millió forintot terveztek be, ebből a pénzből szeretnének egy új ételszállító járművet beszerezni 9,5 millió forint értékben, mivel a mostani már kiszolgálta az idejét, több mint 20 éves. A fűnyíró traktor is folyamatosan tönkremegy, elöregedett, ehelyett is újat vennének. Csak a traktor kerül 6,1 millió forintba, ehhez különféle kiegészítőket is beszereznének: terelőlemez 205 ezer forint, egy magasürítéses tartály 1 millió forint. Tervben van egy fűkasza megvásárlása 250 ezer forintért, valamint két darab fűnyíró, ugyancsak ennyiért. A futó pályázatokhoz is szükség van önerőre, ilyen például a Szent Imre utcában a járdaépítés, ehhez 10 millió forintra van szükség. Belterületi járdák felújítását 10 millió forinttal kalkuláltak, a művelődési ház nagytermében a világítás felújítása 3,8 millió forintba kerülne, a parkettázás 1,5 millió forint. Plusz tervezni kell azzal, hogy év közben is jöhetnek olyan pályázati lehetőségek, melyekhez önerő szükséges. 


Kovács Péter hozzátette, szűkös a költségvetés, tartalékkal nem tudnak számolni. Idén 2,5 millió forintot kérnek Bozzaitól a közösen végzett feladatok ellátáshoz. Míg korábban évi 5 millió forinttal járult hozzá Bozzai a vépi költségvetéshez, az elmúlt években nem kértek tőlük pénzt. Idén azonban ismét szükséges a hozzájárulás a gondozási központ és az óvoda működéséhez.  

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.