km/óra
  2024.05.20., hétfő  •  Bernát, Felícia napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Vép: kiegyensúlyozott gazdálkodás

Vép: kiegyensúlyozott gazdálkodás

Január végén testületi ülést tartottak Vépen a művelődési házban, az egyik legsarkalatosabb napirendi pont az idei évi költségvetés megvitatása volt. Bizonytalan pontként szerepelt benne a bölcsőde működtetése, erre ugyanis csak 3 hónapos rálátásuk van. Továbbá a háziorvosi praxisok működtetése is kérdéses. A jó hír viszont, hogy 90 millió jut idén fejlesztésekre.

 

Vép Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetésében 1.009.308.688 forint kiadási és bevételi főösszeggel terveztek. Ehhez érkezik még a központi irányító szervi támogatás, 517.887.814 forint, így összesen 1.527.196.502 forint szerepel a költségvetési bevételek oszlopban. 


Kovács Péter polgármester elmondta, hogy idén kalkulálniuk kellett a minimálbér-emeléssel: a minimálbér összege 200 000 forint, a garantált bérminimum összege pedig 260 000 forintra nőtt, ami a tavalyihoz képest 18 százalékos növekedést jelent. Az intézményeknél ezen kívül is történnek bérrendezések, hogy a jövedelmek valamennyire követni tudják a központi bérrendezésben részesített dolgozók bérét. Ezzel együtt is kihozták nullásra az idei költségvetést. Bizonytalan pontként szerepel az idei költségvetésben a bölcsőde, mely három hónapja működik, így hosszabbtávú működési tapasztalatok hiányában az egyéves kiadások egyelőre még ismeretlenek. Továbbá most vették át az 1. számú háziorvosi praxist, még ez sem látszik a költségvetésben. Az ellátást ebben a körzetben az orvos helyettesítésével oldják meg, erre megállapodást kötött az önkormányzat. Az asszisztenst felvették alkalmazottnak, a takarítónő pedig megbízásos szerződés alapján dolgozik. Ha a másik körzet is az önkormányzathoz kerül, az további nehézségeket okozhat majd. 


A fejlesztésekre/beruházásokra idén 91 millió forintot terveztek be, ebből a pénzből szeretnének egy új ételszállító járművet beszerezni 9,5 millió forint értékben, mivel a mostani már kiszolgálta az idejét, több mint 20 éves. A fűnyíró traktor is folyamatosan tönkremegy, elöregedett, ehelyett is újat vennének. Csak a traktor kerül 6,1 millió forintba, ehhez különféle kiegészítőket is beszereznének: terelőlemez 205 ezer forint, egy magasürítéses tartály 1 millió forint. Tervben van egy fűkasza megvásárlása 250 ezer forintért, valamint két darab fűnyíró, ugyancsak ennyiért. A futó pályázatokhoz is szükség van önerőre, ilyen például a Szent Imre utcában a járdaépítés, ehhez 10 millió forintra van szükség. Belterületi járdák felújítását 10 millió forinttal kalkuláltak, a művelődési ház nagytermében a világítás felújítása 3,8 millió forintba kerülne, a parkettázás 1,5 millió forint. Plusz tervezni kell azzal, hogy év közben is jöhetnek olyan pályázati lehetőségek, melyekhez önerő szükséges. 


Kovács Péter hozzátette, szűkös a költségvetés, tartalékkal nem tudnak számolni. Idén 2,5 millió forintot kérnek Bozzaitól a közösen végzett feladatok ellátáshoz. Míg korábban évi 5 millió forinttal járult hozzá Bozzai a vépi költségvetéshez, az elmúlt években nem kértek tőlük pénzt. Idén azonban ismét szükséges a hozzájárulás a gondozási központ és az óvoda működéséhez.  

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak