km/óra
  2023.02.06., hétfő  •  Dorottya, Dóra napja
Bölcsőde épült Vépen a legkisebbek örömére

Bölcsőde épült Vépen a legkisebbek örömére

Már csak pár kisebb lépés hiányzik, és a legkisebbek igénybe vehetik Vép új bölcsődéjét – tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől. A 24 férőhelyből 22 már be is telt, a környékbeli településekről is érkeznek apróságok.

 

A polgármester elmondta, hogy a településükön évről évre egyre több gyermek születik, ezért felmerült az igény egy helyi bölcsőde kialakítására. Ehhez a legmegfelelőbb helyszín a meglévő óvoda melletti terület lett volna, melyet az önkormányzat meg is vásárolt. A Vas Megyei Önkormányzattal közösen 315 millió forintot nyertek a beruházásra, így elkezdődhetett az építkezés.  


– Az épület műszaki átadása augusztus 15-én elindult – tette hozzá a polgármester. – Az összes szakhatóság bejárta az épületet, a kéréseiknek most teszünk eleget. Hamarosan megkezdődhet a működési engedély igénylése, és birtokba vehetjük az új intézményt. A dolgozói létszám megvan, hat új ember kezdi meg a munkát, négy kisgyermeknevelő és két bölcsődei dajka. Most sem tétlenkednek, takarítanak, rendezkednek, csinosítják a tereket. Remélem, két héten belül már gyerekzsivaj tölti be a termeket. 


Az új bölcsőde 24 férőhelyes, eddig 22 hely telt be. A szolgáltatást a legapróbb gyerekek vehetik igénybe 10 hónapostól egészen 3 éves korig. Utána kezdhetik meg az óvodás éveiket. Vépen jelenleg csúcslétszámmal, 130 gyerekkel működik az óvoda, hat csoportban foglalkoznak a szakemberek a kicsikkel. A képviselő-testület úgy határozott, hogy az összférőhely 25 százalékáig tölthetik fel a helyeket környékbeli gyerekekkel, ez hat főt jelent. Ez is betelt, így Vépen kívülről már nem fogadnak bölcsődéseket. Az első évben nem kérnek tőlük támogatási hozzájárulást sem.  


– Eddig a vépi gyerekek Vasszécsenybe és Szombathelyre jártak bölcsődébe, az önkormányzat oda fizette a támogatást – folytatta Kovács Péter. – Egyelőre nem látjuk a bölcsőde fenntartásának a költségvetését, nem tudjuk, hogy az állami normatíva fedezi-e ezt. Ha nem, akkor a város kiegészíti majd. A bölcsőde építéséhez nyert támogatás sem lett elég, időközben ugyanis megemelkedtek az építőanyagárak, így ehhez is hozzájárultunk még mintegy 25 millió forinttal. Ebből valósult meg a kerítésépítés és a parkosítás. 


A kétcsoportos, 24 férőhelyes új bölcsőde földszintes épülete a meglevő óvoda épületéhez a konyha kiszolgáló helyiségén keresztül csatlakozik, így biztosított az átjárás. A bölcsőde működéséhez beszerezték és beépítették a kötelező eszközöket. A működéshez szükséges bútorok és egyéb eszközök, illetve a játszóeszközök szinten részét képezték a pályázatnak.


Az épületet nemsokára használatba vehetik a legkisebbek, és majd ünnepélyesen fel is avatják. A polgármester hozzáfűzte még, szeptember 26-án, vasárnap 10 órakor, a hagyományoknak megfelelően az előző évben született gyerekekkel fát ültetnek a Tündérkertben, a Művelődési Ház udvarán. Mindenkit, a jövőbeli bölcsődéseket is szívesen látják. 

 

bb

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Melletted a mindennapokban
A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. Támogató Szolgálata új szolgáltatást indít az idei évben Melletted a mindennapokban címmel. „A klasszikus értelemben vett személyi asszisztencia tulajdonképpen egy fizetett szolgáltatás, amelyben a fogyatékossággal élő ember maga alkalmazza azokat a személyeket, akik támogatják abban, hogy önrendelkező életet tudjon élni”, vélekedik a projekt szakmai vezetője, Szűcs Gabriella, aki ismertette az új program részleteit.
legfrissebbek
Takács Péter: „Az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter”
Az egészségügyi államtitkár szerint nem az orvostársadalommal, hanem a Magyar Orvosi Kamarával van konfliktusuk.
Scholz: kizárólag Oroszország felelős a háborúért
Kiemelte, hogy Oroszország az Ukrajna elleni háborúval szembeszegül az "európai békerenddel."
Haladás: Győzelem Győrben!
Az NB/II-es focibajnokság 22. fordulójában Michal Hipp alakulata 3-1-re nyert Győrben a vasárnap délutáni összecsapáson. Verpecz István a második félidő elején büntetőt hárított, Csernik duplázott.
Kiütéses SZKKA-siker Kecskeméten
A kézilabda NB/I B 17. fordulójában az SZKKA magabiztosan nyert Kecskeméten. A két pont sorsa már az első tíz percben eldőlt.
Időjárás: januárban tavasz volt a télben
Az idei január bővelkedett a meglepetésekben: az év szokatlanul magas hőmérséklettel kezdődött, s a jó idő kitartott a hónap végéig. Bár többször is ígértek nagyobb mennyiségű havat, ami nem ért ide, de csapadékból nem volt hiány a környéken. Kőszegen például január 22-én 6-8 centiméter hó fedte be a tájat.