km/óra
  2022.01.27., csütörtök  •  Angelika napja
Bölcsőde épült Vépen a legkisebbek örömére

Bölcsőde épült Vépen a legkisebbek örömére

Már csak pár kisebb lépés hiányzik, és a legkisebbek igénybe vehetik Vép új bölcsődéjét – tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől. A 24 férőhelyből 22 már be is telt, a környékbeli településekről is érkeznek apróságok.

 

A polgármester elmondta, hogy a településükön évről évre egyre több gyermek születik, ezért felmerült az igény egy helyi bölcsőde kialakítására. Ehhez a legmegfelelőbb helyszín a meglévő óvoda melletti terület lett volna, melyet az önkormányzat meg is vásárolt. A Vas Megyei Önkormányzattal közösen 315 millió forintot nyertek a beruházásra, így elkezdődhetett az építkezés.  


– Az épület műszaki átadása augusztus 15-én elindult – tette hozzá a polgármester. – Az összes szakhatóság bejárta az épületet, a kéréseiknek most teszünk eleget. Hamarosan megkezdődhet a működési engedély igénylése, és birtokba vehetjük az új intézményt. A dolgozói létszám megvan, hat új ember kezdi meg a munkát, négy kisgyermeknevelő és két bölcsődei dajka. Most sem tétlenkednek, takarítanak, rendezkednek, csinosítják a tereket. Remélem, két héten belül már gyerekzsivaj tölti be a termeket. 


Az új bölcsőde 24 férőhelyes, eddig 22 hely telt be. A szolgáltatást a legapróbb gyerekek vehetik igénybe 10 hónapostól egészen 3 éves korig. Utána kezdhetik meg az óvodás éveiket. Vépen jelenleg csúcslétszámmal, 130 gyerekkel működik az óvoda, hat csoportban foglalkoznak a szakemberek a kicsikkel. A képviselő-testület úgy határozott, hogy az összférőhely 25 százalékáig tölthetik fel a helyeket környékbeli gyerekekkel, ez hat főt jelent. Ez is betelt, így Vépen kívülről már nem fogadnak bölcsődéseket. Az első évben nem kérnek tőlük támogatási hozzájárulást sem.  


– Eddig a vépi gyerekek Vasszécsenybe és Szombathelyre jártak bölcsődébe, az önkormányzat oda fizette a támogatást – folytatta Kovács Péter. – Egyelőre nem látjuk a bölcsőde fenntartásának a költségvetését, nem tudjuk, hogy az állami normatíva fedezi-e ezt. Ha nem, akkor a város kiegészíti majd. A bölcsőde építéséhez nyert támogatás sem lett elég, időközben ugyanis megemelkedtek az építőanyagárak, így ehhez is hozzájárultunk még mintegy 25 millió forinttal. Ebből valósult meg a kerítésépítés és a parkosítás. 


A kétcsoportos, 24 férőhelyes új bölcsőde földszintes épülete a meglevő óvoda épületéhez a konyha kiszolgáló helyiségén keresztül csatlakozik, így biztosított az átjárás. A bölcsőde működéséhez beszerezték és beépítették a kötelező eszközöket. A működéshez szükséges bútorok és egyéb eszközök, illetve a játszóeszközök szinten részét képezték a pályázatnak.


Az épületet nemsokára használatba vehetik a legkisebbek, és majd ünnepélyesen fel is avatják. A polgármester hozzáfűzte még, szeptember 26-án, vasárnap 10 órakor, a hagyományoknak megfelelően az előző évben született gyerekekkel fát ültetnek a Tündérkertben, a Művelődési Ház udvarán. Mindenkit, a jövőbeli bölcsődéseket is szívesen látják. 

 

bb

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyász: elhunyt Csollány Szilveszter
Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
Közterület-felügyelet: érzik a polgárok bizalmát
Ágoston Sándor 2020. szeptember elsejétől látja el a Közterület-felügyelet irodavezetői feladatait. A december végi közgyűlésen számolt be a felügyelet azóta végzett munkájáról. Most lapunknak is elmondta a legfontosabb változásokat és legnagyobb eredményeket.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
legfrissebbek
A magyar természetfotó nagydíja néven új elismerést alapít a Varázslatos Magyarország 
A díjazottak és a pályázati kategóriák dobogósainak képei a VM évente megjelenő természetfotó-albumában és az ország több prominens kiállítóhelyén megrendezendő kiállításán is előkelő helyet kapnak - áll az összegzésben. 
Online fogadóóra: koronavírus, buszközlekedés és beruházások
Dr. Nemény András polgármester a szombathelyi önkormányzat hivatalos oldalán online fogadóórát tartott szerda este. Szóba került az új buszközlekedés, a koronavírus és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő fejlesztési beruházásokat érintő felvetése is.
Otthon Centrum: a vidéki albérletpiacon nagyobb mértékben emelkedtek az árak a fővárosinál
A nagyobb vidéki városokban több mint 6 százalékkal emelkedtek az albérletárak.
A földimalac, aki semmiben sem volt biztos
A földimalac, aki semmiben sem volt biztos címmel tart a Mesebolt Bábszínház és a zalaegerszegi Griff Bábszínház közös bemutatót vasárnap. Az óvodásoknak szóló történetet a 2017-es ősbemutató után 3 fiatal színésszel frissítették fel idén.
Von der Leyen a holokauszt-emléknapról: Európában ismét erősödik az antiszemitizmus
Az uniós végrehajtó testület elnöke úgy vélte: a koronavírus-világjárvány kezdete óta az antiszemita összeesküvés-elméletek és a dezinformáció rohamos terjedésnek indult.