km/óra
  2024.02.22., csütörtök  •  Gerzson napja
Bölcsőde épült Vépen a legkisebbek örömére

Bölcsőde épült Vépen a legkisebbek örömére

Már csak pár kisebb lépés hiányzik, és a legkisebbek igénybe vehetik Vép új bölcsődéjét – tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől. A 24 férőhelyből 22 már be is telt, a környékbeli településekről is érkeznek apróságok.

 

A polgármester elmondta, hogy a településükön évről évre egyre több gyermek születik, ezért felmerült az igény egy helyi bölcsőde kialakítására. Ehhez a legmegfelelőbb helyszín a meglévő óvoda melletti terület lett volna, melyet az önkormányzat meg is vásárolt. A Vas Megyei Önkormányzattal közösen 315 millió forintot nyertek a beruházásra, így elkezdődhetett az építkezés.  


– Az épület műszaki átadása augusztus 15-én elindult – tette hozzá a polgármester. – Az összes szakhatóság bejárta az épületet, a kéréseiknek most teszünk eleget. Hamarosan megkezdődhet a működési engedély igénylése, és birtokba vehetjük az új intézményt. A dolgozói létszám megvan, hat új ember kezdi meg a munkát, négy kisgyermeknevelő és két bölcsődei dajka. Most sem tétlenkednek, takarítanak, rendezkednek, csinosítják a tereket. Remélem, két héten belül már gyerekzsivaj tölti be a termeket. 


Az új bölcsőde 24 férőhelyes, eddig 22 hely telt be. A szolgáltatást a legapróbb gyerekek vehetik igénybe 10 hónapostól egészen 3 éves korig. Utána kezdhetik meg az óvodás éveiket. Vépen jelenleg csúcslétszámmal, 130 gyerekkel működik az óvoda, hat csoportban foglalkoznak a szakemberek a kicsikkel. A képviselő-testület úgy határozott, hogy az összférőhely 25 százalékáig tölthetik fel a helyeket környékbeli gyerekekkel, ez hat főt jelent. Ez is betelt, így Vépen kívülről már nem fogadnak bölcsődéseket. Az első évben nem kérnek tőlük támogatási hozzájárulást sem.  


– Eddig a vépi gyerekek Vasszécsenybe és Szombathelyre jártak bölcsődébe, az önkormányzat oda fizette a támogatást – folytatta Kovács Péter. – Egyelőre nem látjuk a bölcsőde fenntartásának a költségvetését, nem tudjuk, hogy az állami normatíva fedezi-e ezt. Ha nem, akkor a város kiegészíti majd. A bölcsőde építéséhez nyert támogatás sem lett elég, időközben ugyanis megemelkedtek az építőanyagárak, így ehhez is hozzájárultunk még mintegy 25 millió forinttal. Ebből valósult meg a kerítésépítés és a parkosítás. 


A kétcsoportos, 24 férőhelyes új bölcsőde földszintes épülete a meglevő óvoda épületéhez a konyha kiszolgáló helyiségén keresztül csatlakozik, így biztosított az átjárás. A bölcsőde működéséhez beszerezték és beépítették a kötelező eszközöket. A működéshez szükséges bútorok és egyéb eszközök, illetve a játszóeszközök szinten részét képezték a pályázatnak.


Az épületet nemsokára használatba vehetik a legkisebbek, és majd ünnepélyesen fel is avatják. A polgármester hozzáfűzte még, szeptember 26-án, vasárnap 10 órakor, a hagyományoknak megfelelően az előző évben született gyerekekkel fát ültetnek a Tündérkertben, a Művelődési Ház udvarán. Mindenkit, a jövőbeli bölcsődéseket is szívesen látják. 

 

bb

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak