km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Végzetes áramütés ért hat gólyát az elmúlt napokban Szombathelyen

Végzetes áramütés ért hat gólyát az elmúlt napokban Szombathelyen

Három napon belül hat gólyát is végzetes áramütés ért Szombathelyen. A fiatal madarak ez idő tájt csapatokba verődnek, és kisebb kitérőkkel Afrika felé veszik az irányt. Pihenni szállhattak le a veszélyes villanyoszlopokra. A szigetelés nélküli vezetékek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a gólyák 70 százaléka nem éri meg a kétéves kort.

 

Egy hattagú gólyacsapat keresett pihenőhelyet a Külső Rumi út és a Paál László utca sarkán magasodó villanyoszlop környékén. Négyen le is szálltak rá. A közeli presszó vendégei felfigyeltek a madarakra. Hallottak egy sistergést, majd kettő gólya leesett. Próbáltak segíteni, hosszas telefonálás után sikerült is értesíteni egy állatorvost. Kóta András azonnal a helyszínre sietett. Az egyik madarat már nem lehetett megmenteni, végzetes áramütés érte. Kiderült, ezt a példányt ő maga gyűrűzte meg június végén.


Kóta András állatorvos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei titkára az SZTV érdeklődésére elmondta, a gyűrűn lévő szám alapján sikerült azonosítani: a fiatal gólya egy nardai fészekben kelt ki nemrég. Egészséges, jól fejlett madár volt. Hozzátette, ezek halálos oszlopok, és ebből sajnos sok van. Szerencsétlen véletlen volt, hogy a madarak éppen erre a veszélyes oszlopra szálltak le pihenni.


A másik madár még életben volt, úgy tűnt, meg lehet menteni. Az állatorvos elvitte a rendelőjébe, infúziót adott neki, de másnap reggelre ez a gólya is elpusztult. A szigetelés nélküli vezetékek évente több tízezer madár halálát okozzák Magyarországon, és nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a fehér gólyák kétharmada nem éri meg a kétéves kort.


A madarak kétharmada nem jön vissza, mert elpusztul útközben. Az első két évben több mint 70 százaléka a fiataloknak is elpusztul. 


A veszély megszüntetésén dolgozik az áramszolgáltató, de a munka költséges és lassú.


Ennek az oszlopnak a számát is felírták, az állatorvos elküldi az Őrségi Nemzeti Parknak, ők gyűjtik össze a madarakra veszélyes oszlopokat.


Az eljárási rend ilyenkor az, hogy a nemzeti park értesíti az áramszolgáltatót, amely - amint lehet - madárbaráttá teszi az oszlopot. Az igazi megoldás az lenne, ha a földbe helyeznék a vezetékeket, ami igen drága, eddig csak kevés helyen valósult meg.


Három nappal később újabb négy gólya pusztult el áramütés következtében az Erdei iskolai út egyik villanyoszlopán. Az egyik tetem fennakadt, a másik három a földre zuhant.

 

Fotó: SZTV
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.